Plan: | Chw bestemmingsplan Geiserlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0355.ChwBPGeiserlaan-VS01 |
het bestemmingsplan Chw bestemmingsplan Geiserlaan met identificatienummer NL.IMRO.0355.ChwBPGeiserlaan-VS01 van de gemeente Zeist.
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
een geometrisch bepaald vlak of een figuur, waar gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
een aan een hoofdgebouw gebouwd bijbehorend bouwwerk dat in bouwkundig opzicht te onderscheiden is van het hoofdgebouw.
een dienstverlenend beroep, dat in een woning door de bewoner wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en voor zover deze beroepen een ruimtelijke uitstraling hebben die met de woonfunctie in overeenstemming is.
erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 m achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen.
een of meer gebouwen en/of bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
achtererfgebied alsmede de grond onder het hoofdgebouw, uitgezonderd de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw
de energieprestatie van bijna energieneutrale gebouwen die per 1 januari 2020 verplicht is bij een aanvraag omgevingsvergunning voor nieuwbouw. Indien gedurende de planperiode de BENG indicatoren voor nieuwbouw wijzigen dan wordt rekening gehouden met deze wijziging.
de grens van een bestemmingsvlak.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
het bevoegd gezag zoals bedoeld in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.
een doorlopend gedeelte van een gebouw dat is begrensd door op (nagenoeg) gelijke hoogte liggende vloeren of balklagen en dat zodanige afmetingen en vormen heeft dat dit gedeelte zonder ingrijpende voorzieningen voor functies uit de bestemmingsomschrijving geschikt of geschikt te maken is.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
een grens van een bouwperceel.
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
de uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd en met de aarde verbonden bouwwerk met een dak.
een vrijstaand bijbehorend bouwwerk dat in functioneel en bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan een op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw.
Energie Prestatie Coëfficiënt zoals bedoeld in NEN 7120. Indien gedurende de planperiode de EPC eisen voor nieuwbouw wijzigen dan wordt rekening gehouden met deze wijziging.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
huurwoning met een aanvangshuurprijs van ten minste het bedrag, bedoeld in artikel 13, eerste lid, onder a van de Wet op de huurtoeslag en met als maximum aanvangshuurprijs het maximum van de huurprijs voor middeldure woningen, zoals bepaald in de Woonvisie 2016 (pagina 10) of een door de onze raad vastgestelde opvolger hiervan. Aanvullend gelden daarbij de volgende voorwaarden:
een score die kan variëren van 0 t/m 10 en die wordt bereikt met behulp van het programma GPR gebouw. De score wordt behaald bij toetsing van een aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen en geeft inzicht in de duurzaamheid van een plan op basis van vijf verschillende thema's: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Indien gedurende de planperiode een nieuwe versie van het programma wordt gelanceerd wordt rekening gehouden met deze wijziging.
een gebouw of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is.
een bui die volgens de reeksen een herhalingstijd van 10 jaar heeft en opgevangen kan worden in de daartoe bedoelde voorzieningen zoals een wadi of riool. Indien de definitie van maatgevende bui in het gemeentelijke beleid wordt aangepast dan wordt rekening gehouden met deze beleidswijziging.
een woning die op jaarbasis evenveel energie opwekt als er wordt gebruikt onder standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland en bij gemiddeld gebruik van de woning, zoals vastgelegd in de ontwerpuitgangspunten en onderbouwd door Nederlandse normen.
weg als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994, alsmede pleinen, parken, plantsoenen, openbaar vaarwater en ander openbaar gebied dat voor publiek algemeen toegankelijk is, met uitzondering van wegen uitsluitend bedoeld voor de ontsluiting van percelen door langzaam verkeer.
een bouwkundige constructie van enige omvang, geen gebouw zijnde, die direct en duurzaam met de aarde is verbonden.
de gevel van het hoofdgebouw die door zijn aard, functie, constructie of uitstraling als belangrijkste gevel kan worden aangemerkt.
de lijn die horizontaal loopt door het buitenwerks vlak van de voorgevel, tot aan de perceelsgrenzen.
Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
de afstand tussen bouwwerken onderling en de afstand van bouwwerken tot perceelsgrenzen worden daar gemeten waar deze afstanden het kleinst zijn.
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een overig bouwwerk, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
tussen (de lijnen getrokken door) de buitenzijde van de gevels en het hart van de scheidingsmuren.
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot c.q. de druiplijn, het boeibord of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
De voor 'Verkeer - Parkeerterrein' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
De voor 'Woongebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mag worden gebouwd en gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende regels:
De regels in artikel 7, 8 en 9 zijn - naast de andere regels in dit plan - van toepassing ter plaatse van de gronden met de gebiedsaanduiding 'overige zone - duurzaamheidsregels'.
Het plan dient bij te dragen aan de ambities van de gemeente Zeist om in 2030 een klimaat neutrale gemeente zijn. Hieruit volgt dat de woningen even veel energie opwekken dan ze gebruiken (nul-op-de meter woning). Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een veilige en gezonde leefomgeving en goede omgevingskwaliteit;
Het plan dient bij te dragen aan een levend netwerk van natuur en landschap. Hieruit volgt dat op gevels die een geschikte oriëntatie hebben voorzieningen worden aangebracht voor dieren zoals vleermuizen en vogels.
Een omgevingsvergunning voor het bouwen van een woning overeenkomstig de regels in artikel 5 wordt slechts verleend, indien voldaan wordt aan de volgende regels:
Het bevoegd gezag kan met een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde in lid 7.1.3 indien de aanvrager inzichtelijk maakt dat duurzaamheidsmaatregelen niet mogelijk zijn, met dien verstande dat:
Het gebruik van de gronden met de bestemming Woongebied is uitsluitend toegestaan indien in het plangebied wordt voldaan aan de volgende regels:
De bouw van zonnepanelen en groene daken wordt gestimuleerd mits wordt voldaan aan de volgende regels:
Een omgevingsvergunning voor vernieuwende maatregelen voor energieopwekking, afvalscheiding of klimaatadaptatie, die ten tijde van het vaststellen van het bestemmingsplan nog niet bekend of bewezen zijn, kan worden verleend, indien:
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Voor het bouwen onder een gebouw gelden de volgende regels:
Het bevoegd gezag kan in de omgevingsvergunning nadere eisen stellen aan de situering en de omvang van de bebouwing, ten behoeve van:
Ter plaatse van de aanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' zijn de aangeduide gronden:
In afwijking van het elders in deze regels bepaalde met betrekking tot het bouwen, mogen op en in de gronden als bedoeld in artikel 12.1, bouwwerken geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de in artikel 12.1.1 aangegeven doeleinden worden gebouwd.
Het bouwen en gebruik krachtens andere bestemmingen van de gronden als bedoeld in artikel 12.1.1 mag uitsluitend geschieden voorzover de belangen van het waterwinningebied dat toelaten.
Een omgevingsvergunning voor het bouwen van woningen wordt slechts verleend, indien binnen het plangebied wordt voldaan aan de volgende woningdifferentiatie:
Met dien verstande dat de omgevingsvergunning voor het afwijken uitsluitend wordt verleend indien de verwachte effecten inzichtelijk zijn gemaakt is aangetoond op welke wijze de hinder voor de directe omgeving geminimaliseerd wordt.
De wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, gelden zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.
Voor bouwwerken luidt het overgangsrecht als volgt:
Voor gebruik luidt het overgangsrecht als volgt:
Deze regels worden aangehaald als: 'Regels van het bestemmingsplan Chw bestemmingsplan Geiserlaan'.