Plan: | Dr. Schaepmanlaan |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0355.BPDrSchaepman-VS01 |
Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op 28 oktober 2009 het Waterbeheerplan 'Water Voorop!' voor de periode 2010-2015 vastgesteld.
In het Waterbeheerplan staat in grote lijnen het waterbeheer voor de planperiode beschreven. Het plan bevat alle taakvelden van het waterschap: de zorg voor schoon water, veilige dijken en droge voeten. Ook staat beschreven hoe deze taak het beste binnen de leef- en werkomgeving kan worden uitgevoerd. Daarnaast wordt er een overzicht gegeven van de ambities en doelen die het waterschap heeft voor deze periode.
De volgende thema's komen in het Waterbeheerplan aan bod:
Voor Zeist geldt dat met name de doelstelling "scheiden van schoon en vuil water" (afkoppelen) een belangrijk thema is voor zowel waterkwantiteit als waterkwaliteit. Bovendien is in bestaand stedelijk gebied, zoals het plangebied duurzaam waterbeheer met de trits "vasthouden, bergen en afvoeren" het uitgangspunt.
In het waterbeheerplan zijn ook de maatregelen voor de Kader Richtlijn Water (KRW) RW vastgelegd. Voor de maatregelen geldt een resultaatsverplichting voor eind 2015. De doelen die aan deze maatregelen ten grondslag liggen zijn vastgelegd in het Waterplan van de Provincie Utrecht.
Vasthouden, bergen, afvoeren is ook het leidend principe in de Waterstructuurvisie, ofwel de toekomstvisie van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. De structuurvisie geeft het streefbeeld voor het waterbeheer op de lange termijn (2050). Het plangebied is gelegen binnen het stedelijk gebied van de gemeente Zeist. Voor dit gebied geldt "duurzaam stedelijk waterbeheer" als belangrijkste streefbeeld.
Het algemeen bestuur van Bestuur Regio Utrecht heeft op 21 december 2005 unaniem het Regionaal Structuurplan 2005-2015 (RSP) vastgesteld. In dit plan staat in grote lijnen hoe de regio Utrecht zich in deze periode moet gaan ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, groen en bereikbaarheid. Het RSP gaat in op kansen en bedreigingen die alleen op regionaal niveau zijn op te pakken of te bestrijden. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor overleg met rijk en provincie over de in te zetten middelen.
De regio Utrecht is een gewild gebied om te wonen. Momenteel kent de regio zowel kwantitatief als kwalitatief een groot tekort aan woningen. In totaal bedraagt de regionale woningbehoefte 52.500 woningen in de periode 2005 tot 2015. De regio legt de nadruk op binnenstedelijke locaties, die via herstructurering of transformatie tot stand moeten komen. De komende jaren zal het accent liggen op de woonmilieus die binnen de regio nu niet of onvoldoende aanwezig zijn: de centrumstedelijke- en landelijk dorpse woonmilieus. Er is een verbetering van de woon- en leefomgeving gewenst. Dit uit zich onder meer in de transformatie en herstructurering van verouderde bedrijfsterreinen binnen alle gemeenten. Ook deze locatie biedt mogelijkheden om een aantal kleinere bedrijfslocaties te transformeren tot woningbouw. Met betrekking tot de functie wonen zet wordt in het regionaal structuurplan met name ingezet op meer differentiatie in woonmilieus. Hierbij staan de volgende opgaven centraal:
De woningen aan de Dr. Schaepmanlaan voldoen niet meer aan de wooneisen van deze tijd. Door middel van herstructurering van het plangebied ontstaat een meer gedifferentieerd woongebied en wordt tevens ingespeeld op het tekort aan woningen in bestaand stedelijk gebied. De sloop en nieuwbouw van woningen aan de Dr. Schaepmanlaan sluit op deze manier goed aan bij het beleid van het regionaal structuurplan.