direct naar inhoud van 4.2 Milieuzonering
Plan: Zegheweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0351.BP2012zegheweg-ow01

4.2 Milieuzonering

In hoofdstuk 2 is ingegaan op de uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over de bestemmingsplannen “Het Groene Woud” en “Bedrijventerrein”. De Afdeling was van mening dat de bedrijfsbestemming voor op de percelen Zegheweg 8 en 8a niet in overeenstemming was met de bestaande situatie en dat daarmee onvoldoende ingegaan was op de gevolgen voor de woningbouw voor de woningen aan de westzijde van de Zegheweg.

Er is daarom een onderzoek gedaan naar de bedrijfsactiviteiten op de percelen Zegheweg 8 en 8a. Op 8 november 2011 is er een bezoek gebracht aan deze bedrijven door vertegenwoordigers van de gemeente en een medewerker van Tauw bv.

Uitgaande van de bij de Kamer van Koophandel aanwezige gegevens, kunnen de bedrijfsactiviteiten als volgt ingedeeld worden.

Tabel bedrijfsactiviteiten

Adres   Naam   SBI-code   Ingeschreven KvK   Geur   Stof   Geluid   Gevaar   Grootste afstand   Cat.  
Zegheweg 8a   Timmer&bouwbedrijf Pater B.V.   41.20   Ja   10   30   30   10   30   2  
Zegheweg 8a   Amfico B.V.   82.11   Ja   0   0   10   0   10   1  
Zegheweg 8   G. Pater     Nee   Geen bedrijfsmatige activiteiten  
Zegheweg 8   Van Dijk     Ja, alleen op ander adres   10   30   100   10   100   3.2  

De richtafstanden in Bedrijven en milieuzonering geven een indicatie van de verwachten milieubelasting. De daadwerkelijke milieubelasting van concrete activiteiten kan relevant afwijken als gevolg van specifieke bedrijfsprocessen, hinderbeperkende maatregelen, de concrete inrichting van het bedrijf en de geldende (milieu)vergunning. Voor de beoordeling van concrete activiteiten kan daarom concreet en gedetailleerd onderzoek naar de werkelijke milieubelasting zinvol of noodzakelijk zijn. Het bezoek aan de bedrijven diende daarvoor.

Uit het bedrijfsbezoek blijkt dat de werkzaamheden van Van Dijk (Zegheweg 8) voornamelijk plaatsvinden op locaties elders. Voorbereidende werkzaamheden voorafgaand aan de bouw/verbouw etc kunnen op deze locatie worden uitgevoerd. Dit omvat echter maar een beperkt deel van de totale werkzaamheden van deze bedrijven, die dus vooral elders uitgevoerd worden.

Bovendien wordt een deel van het perceel voor bedrijfsdoeleinden gebruikt. Het erf aan de straatzijde en aan de zijkant van het gebouw is ingericht als tuin en toegangsweg. Een indeling in categorie 3.2 is dan ook niet terecht. Het bedrijf kan gezien de werkzaamheden aangemerkt worden als een aannemersbedrijf. De activiteiten van het bedrijf vinden plaats in de gebouwen en op het achterterrein. Het totale bedrijfsoppervlak zowel binnen als buiten de gebouwen bedraagt ca. 982 m2. Dat betekent dat het bedrijf kan worden aangemerkt als aannemersbedrijf met werkplaats: b.o. <= 1.000 m2 en dus onder de milieucategorie 2 valt.

Ook het Timmer&bouwbedrijf Pater BV op de locatie Zegheweg 8a voert zijn werkzaamheden hoofdzakelijk uit op locaties elders. Ook hier gaat het vooral om voorbereidende werkzaamheden. Op grond van het bedrijfsbezoek en de gegevens van de Kamer van Koophandel kan gesteld worden dat de bedrijfsactiviteiten van het Timmer&bouwbedrijf Pater BV op perceel 8a ook vallen onder milieucategorie 2. De totale bedrijfsoppervlakte bedraagt hier ca. 850 m2

De strook grond evenwijdig aan de weg wordt als tuin gebruikt. Het ligt dan ook voor de hand deze gronden een tuinbestemming te geven, waardoor het totale oppervlakte met een bedrijfsbestemming onder de 1000 m2 gebracht wordt.

De hierboven aangegeven afstanden zijn afgestemd op de omgevingskwaliteit zoals die wordt nagestreefd in een rustige woonwijk of een vergelijkbare omgevingstype. Naar aanleiding van het locatie bezoek kan geconcludeerd worden dat wat betreft de aan de westzijde van de Zegheweg gelegen nieuwe woonwijk het gaat om een rustige woonwijk.

Indien de aard van de omgeving dit rechtvaardigt, kunnen gemotiveerd kleinere richtafstanden worden aangehouden bij het omgevingstype gemengd gebied, dat gezien de aanwezige functiemenging of ligging nabij drukke wegen al een hogere milieubelasting kent. Naar aanleiding van het bedrijfsbezoek kan geconcludeerd worden dat de woning op het perceel Zeghweg 8 niet behoort tot de nieuwe woonwijk. Deze locatie maakt deel uit van een gemengd gebied.

Een gemengd gebied is een gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen andere functies voor zoals winkels, horeca en kleine bedrijven. Ook lintbebouwing in het buitengebied met overwegend agrarische en andere bedrijvigheid kan als gemengd gebied worden beschouwd. Gebieden die direct langs de hoofdinfrastructuur liggen, behoren eveneens tot het omgevingstype gemengd gebied.

Er is een aantal uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarin het begrip gemengd gebied aan de orde komt.

In de uitspraak van 1 september 2010 (LJN: BN5733, 200909070) is door de gemeente Epe een gebied waar bedrijven worden verplaatst of waarvan de bedrijfsvoering wordt gestaakt en vervangen door woningbouw aangemerkt als gemengd gebied. Een aantal bedrijven blijft gehandhaafd, evenals een aantal bestaande woningen. De Afdeling stelt dat het gebied verschillende functies heeft en daarom kan worden aangemerkt als een gemengd gebied.

Gemengd gebied komt ook voor in de uitspraak van 7 september 2011 (LJN: BR6910, 200907642/R1). In een bestemmingsplan van de gemeente Bodegraven was een gebied gelegen aan een landelijke weg met agrarische en niet agrarische-bedrijvigheid aangemerkt als gemengd gebied. De Afdeling stemt in met de kwalificatie gemengd gebied.

De percelen Zegheweg 8 en 8a liggen aan de rand van het buitengebied aan een weg waar woningen, bedrijvigheid en agrarische bedrijvigheid voorkomt. Omdat hier verschillende functies aanwezig zijn kan op grond van de boven genoemde uitspraken het gebied aan de oostzijde van de Zegheweg aangemerkt worden als gemengd gebied. Deze situatie is vergelijkbaar met het gebied uit het plan van de gemeente Bodegraven. In de uitspraak van de gemeente Epe accepteert de Afdeling dat een al langer bestaande situatie waar woningen en bedrijven naast elkaar voorkomen verder ontwikkeld kan worden, in dit geval door meer woningen mogelijk te maken. Ook aan de Zegheweg is sprake van een al langer bestaande situatie.

Gezien deze uitspraken doet de kwalificatie 'gemengd gebied' recht aan de huidige situatie zoals die in de loop van de jaren is ontstaan aan de oostzijde van de Zegheweg.

Het gebied aan de westzijde van de Zegheweg is aan te merken als een rustige woonwijk.

In de tabel hier onder staan de bij deze gebieden behorende richtafstanden.

Tabel 2 Richtafstanden per milieucategorie rustige woonwijk versus gemengd gebied

Richtafstand (m) rustige woonwijk   Richtafstand (m) gemengd gebied   Milieucategorie  
10   0   1  
30   10   2  
50   30   3.1  
100   50   3.2  
200   100   4.1  
300   200   4.2  
500   300   5.1  
700   500   5.2  
1.000   700   5.3  
1.500   1.000   6  

Mede naar aanleiding van het bedrijfsbezoek kan geconcludeerd worden dat:

  • de omvang van de gronden waarop de bedrijfsactiviteiten plaats vinden voor beide percelen onder de 1000 m2 ligt,
  • bij de bedrijven met name voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd, die elders worden afgerond,
  • de bedrijfsactiviteiten onder de milieucategorie 1 en 2 zijn te scharen,
  • de percelen Zegheweg 8 en 8a liggen aan de rand van het buitengebied aan een weg waar woningen, bedrijvigheid en agrarische bedrijvigheid voorkomt. Omdat hier verschillende functies aanwezig zijn kan het gebied aan de oostzijde van de Zegheweg aangemerkt worden als gemengd gebied..