Plan: | Partiële wijziging Wageningselaan 46 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.Partwijzwagln46-vg01 |
In een verzoek om een tegemoetkoming in planschade is namens de eigenaar van het perceel Wageningselaan 46 aangegeven dat een gebrek in het geldende bestemmingsplan "Nijverkamp" de eiganaar in een planologische nadeliger positie heeft gebracht. Deze omstandigheid is daarom mede aanleiding voor de claim op vergoeding van planschade. De gebruiksbeperking die het gevolg is van het gebrek wordt in het onafhankelijk advies over het planschadeverzoek bevestigd.
Het gebrek bestaat uit het ontbreken van de mogelijkheid om ter plekke van de aanduiding 'skibaan' en 'Bedrijfswoning' gronden en opstallen te gebruiken voor bedrijven tot en met categorie 3.2., zoals voor de omliggende gronden wel het geval is.
Dit betreft een onbedoelde beperking en is slechts op de digitale verbeelding alszodanig zichtbaar. In rechte is de ditale verbeelkding echter maatgevend.
Het doel van deze partiële wijziging van het bestemmingsplan Nijverkamp is het herstel van het in voorgaande subparagraaf beschreven gebrek.
Het plangebied bestaat uit de twee perceelsgedeelten met de aanduidingen 'skibaan' en 'bedrijfswoning' en is gelegen aan de oostzijde van de Wageningselaan en aangeduid als Wageningselaan 46.
Op bovenstaande kaartuitsnede ligt het plangebied binnen de rode cirkel.
Het vigerende bestemmingsplan is het bestemmingsplan "Nijverkamp" zoals vastgesteld oor de gemeenteraad op 12 mei 2011 en in werking getreden op 24 juni 2011. Dit bestemmingsplan is vervolgens naar aanleiding van een (tussen)uitspraak van de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State van 26 september 2012 op 20 december 2012 gewijzigd vastgesteld en op 17 april 2013 onherroepelijk geworden.
Deze partiële herziening wijzigt slechts de verbeelding van het bestemmingsplan Nijverkamp. De regels van dat bestemmingsplan blijven onverkort van toepassing. Deze zijn daarom integraal en ongewijzigd in dit plan opgenomen
In hoofdstuk 2 Doel van de herziening komen de huidige en de beoogde situatie, waaronder een toelichting op de wijziging, aan bod. Het beleidskader, waaronder de ladder van duurzame verstedelijking, komt aan bod in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 Gevolgen van de wijziging worden de gevolgen van de partiële herziening weergegeven. De economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid komen achtereenvolgens in de hoofdstukken 5 en 6 aan de orde.
In de huidige situatie is het plangebied bestemd als Bedrijf met de nadere aanduidingen skibaan (skb) en bedrijfswoning (bw). De aanduidingen geven aan dat deze specifieke functies alleen daar zijn toegestaan. In de huidige situatie is op de verbeelding onbedoeld en dus ten onrechte niet aangegeven dat ter plekke van de functieaanduidingen ook bedrijven tot en met milieucategorie 3.2 zijn toegestaan.
De beoogde situatie is herstel van de onvolkomenheid, derhalve zijn dan ook bedrijven tot en met milieucategorie 3.2. ter plekke van de aanduidingen 'skibaan' en 'bedrijfswoning' toegestaan.
In het bestemmingsplan Nijverkamp is de juridische planologische regeling van het gelijknamige bedrijventerrein getoetst aan het rijks-, provinciaal-, regionaal en gemeentelijk beleid. Deze planwijziging betreft een correctie van een onbedoelde onvolkomenheid. Toetsing aan dit beleid levert daarom geen ander resultaat op in het bestemmingsplan Nijverkamp is verwoord. Het plan voldoet aan het relevante beleid.
De Ladder voor duurzame verstedelijking
De Ladder voor duurzame verstedelijking die als motiveringseis is opgenomen in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is niet van toepassing op deze partiële wijziging. Dit plan maakt immers geen nieuwe bebouwing mogelijk maar corrigeert een onvolkomenheid.
Deze partiële wijziging van het bestemmingsplan Nijverkamp heeft, gelet op de inhoud, geen gevolgen voor de omgeving of het milieu. Het plan voozriet immers in de correctie van een onmiskenbaar onbedoelde onvolkomenheid.
De kosten van dit bestemmingsplan zijn voor rekening van de gemeente en worden gedekt uit de lopende begroting. Het plan voorkomt een financiële tegemoetkoming in planschade als gevolg van de onvolkomenheid. Hiermee wordt deze partiële herziening economisch uitvoerbaar geacht.
Door de correctie van een onbedoelde onvolkomenheid zijn er geen gevolgen voor de omgeving. Het plan is opgesteld als gevolg en ter tegemoetkoming van/aan een verzoek om planschade van de eigenaar van het betrokken perceel. Omtrent de maatschappelijk uitvoerheid bestaan derhalve geen twijfels.