direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Koningsschot 37
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.Koningsschot37-vg01

Toelichting

Hoofdstuk 1 INLEIDING

1.1 Aanleiding en doel

Op 27 juni 2013 is het bestemmingsplan "Het Noorderwerk" door de raad van de gemeente Veenendaal vastgesteld. Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan bevond zich op het adres Koningsschot 37 een fitnesscentrum. Middels het aanwijzen van de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - fitnesscentrum' aan de locatie, is het fitnesscentrum destijds positief bestemd.

Vanuit de vaste bestuurspraktijk is het echter niet gewenst om een functie die feitelijk niet passend is binnen de bestemming 'Bedrijf' zondermeer op het bedrijventerrein te laten vestigen. Omdat het dus op de lange termijn niet gewenst is om een fitnesscentrum gehuisvest te hebben op het bedrijventerrein, is er voor gekozen een wijzigingsbevoegdheid binnen het bestemmingsplan op te nemen. Met deze wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk om de functieaanduiding te verwijderen en hiermee in het vervolg de vestiging van een fitnesscentrum niet toe te laten.

Dit plan bevat de wijziging ten behoeve van het verwijderen van de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - fitnesscentrum' op de locatie Koningsschot 37 en 37A.

1.2 Ligging plangebied

Het plangebied omvat de locatie op het adres Koningsschot 37 en 37A en is gelegen op bedrijventerrein de Faktorij in het noorden van Veenendaal ten zuiden van de A12.

afbeelding "i_NL.IMRO.0345.Koningsschot37-vg01_0001.png"

Afbeelding 1 Luchtfoto plangebied (indicatief)

1.3 Vigerend(e) plan(nen)

Op de locatie is het bestemmingsplan 'Het Noorderwerk' van kracht. In dit bestemmingsplan heeft het plangebied de bestemming 'Bedrijf'. Op het plangebied ligt tevens de functieaanduiding 'bedrijf tot en met categorie 3.2'. Dit betekent dat alleen bedrijven tot en met categorie 3.2 zoals opgenomen in de staat van bedrijfsactiviteiten zich hier mogen vestigen. Daarnaast is het gebied op de verbeelding aangeduid als 'specifieke vorm van bedrijf - fitnesscentrum'. In de regels van het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze aanduiding van de verbeelding te verwijderen. Er kan enkel gebruik worden gemaakt van deze bevoegdheid wanneer vaststaat dat binnen het bouwperceel de desbetreffende functie niet meer wordt uitgeoefend. Aan deze voorwaarde wordt voldaan. Het fitnesscentrum is sinds 2014 niet meer actief op bovengenoemde locatie. Er bevinden zich tevens geen andere fitnesscentra op deze locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0345.Koningsschot37-vg01_0002.png"

Afbeelding 2 Uitsnede (met aanduiding plangebied) bestemmingsplan Noorderwerk

1.4 Leeswijzer

Het bestemmingsplan is als volgt opgebouwd:

  • In hoofdstuk 2 wordt kort de relatie tussen het wijzigingsplan en het beleidskader besproken;
  • In hoofdstuk 3 wordt beargumenteerd waarom de milieu- en omgevingsaspecten niet nader bekeken hoeven te worden;
  • In hoofdstuk 4 wordt de juridische planopzet besproken;
  • In hoofdstuk 5 wordt de financieel-economische uitvoerbaarheid toegelicht;
  • In hoofdstuk 6 wordt de maatschappelijke uitvoerbaarheid besproken.

Hoofdstuk 2 BELEIDSKADER

Het enige dat in dit plan aan de orde is, is de gedeeltelijke afwaardering van de bestemming 'Bedrijf' met de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - fitnesscentrum'. Laatstgenoemde aanduiding komt hiermee te vervallen.

Dit heeft geen gevolgen voor het beleid. Het beleid uit het bestemmingsplan 'Het Noorderwerk' is hier dan ook nog steeds ongewijzigd van kracht. Met het achterwege laten van de aanduiding blijft de onderliggende bestemming "Bedrijf" onverminderd van kracht.

Hoofdstuk 3 MILIEU EN OMGEVINGSASPECTEN

Bij de realisatie van nieuwe ontwikkelingen dient, met het oog op de uitvoerbaarheid van het plan, te worden onderzocht of in de toekomst sprake is van een goede omgevingssituatie. Voor dit wijzigingsplan zijn er geen ruimtelijk relevante aspecten die een rol spelen, omdat de situatie feitelijk niet verandert.

Hoofdstuk 4 JURIDISCHE PLANOPZET

Met het wijzigingsplan wordt de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - fitnesscentrum' verwijderd. Vanuit de RO Standaarden 2012 moeten in een wijzigingsplan alle onderliggende bestemmingen worden opgenomen.

In dit geval is dat de bestemmingen 'Bedrijf'. Deze bestemming is gelijk aan de gelijknamige bestemming uit het bestemmingsplan 'Het Noorderwerk'.

De overige regels uit het bestemmingsplan 'Het Noorderwerk', zoals begrippen, wijze van meten, algemene regels en overgangsregels zijn ook van toepassing op het wijzigingsplan.

Hoofdstuk 5 FINANCIEEL-ECONOMISCHE UITVOERBAARHEID

De kosten van dit bestemmingsplan zijn voor rekening van de gemeente en worden gedekt uit de lopende begroting. Hiermee wordt dit wijzigingsplan economisch uitvoerbaar geacht.

Hoofdstuk 6 MAATSCHAPPELIJKE UITVOERBAARHEID

De procedure van het wijzigingsplan start met de ter inzage legging van het ontwerpplan, overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Hiertoe wordt het plan gedurende 6 weken ter visie gelegd, waarbij belanghebbenden een zienswijze op het plan kunnen indienen. Het wijzigingsplan wordt, afhankelijk van eventuele zienswijzen (gewijzigd) door burgemeester en wethouders vastgesteld. Na vaststelling wordt het vastgestelde wijzigingsplan opnieuw gedurende zes weken ter inzage gelegd, waarbij de indieners van een zienswijze de mogelijkheid hebben om in beroep te gaan bij de Raad van State.