direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Grebbeweg West I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.GrebbewegE217-vg01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Beleidslijn nieuwe Wro (2008)

Om het Streekplan 2005-2015 als beleidskader na 1 juli 2008 slagvaardig te kunnen blijven toepassen, hebben gedeputeerde staten van de provincie Utrecht op 23 juni 2008 het Streekplan 2005-2015 beleidsneutraal omgezet in een structuurvisie. Wanneer gesproken wordt over de structuurvisie worden de volgende streekplannnen bedoeld: het Streekplan 2005-2015, de streekplanuitwerkingen Hart van de Heuvelrug I en II, en de Streekplanuitwerking Nationale Landschappen. Samen met de handleiding bestemmingsplannen 2006 vormt het Streekplan het beoordelingskader voor gemeentelijke ruimtelijke plannen in brede zin.

De Beleidslijn maakt daarbij duidelijk wat onder de nieuwe Wro van de provincie verwacht mag worden: het provinciaal belang wordt gemarkeerd en de inzet van de nieuwe Wro-instrumenten wordt vastgelegd. Omdat de inhoud van het streekplan niet verandert, heeft deze beleidslijn geen consequenties voor het bestemmingsplan.

3.2.2 Structuurvisie 2005-2015

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), is op 1 juli 2008 het Streekplan omgezet naar een provinciale structuurvisie. De structuurvisie zet in op zorgvuldig ruimtegebruik voor zowel het stedelijk als het landelijk gebied. In de structuurvisie 2005-2015 geeft de provincie Utrecht inzicht in de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de provincie op de middellange termijn (tot 2015). De provincie zet in op beheerste groei en zorgvuldig ruimtegebruik. Rond steden en dorpen zijn daarom rode contouren gelegd.

Bovendien is ten aanzien van woningbouw in de structuurvisie voor 2005-2015 aangegeven dat, gelet op de opvangfunctie die Veenendaal voor de regio heeft en een gewenst zuinig ruimtegebruik, prioriteit dient te worden gegeven aan het benutten van de binnenstedelijke capaciteit. Het plangebied ligt binnen de rode contour van Veenendaal en de gewenste realisatie van twee nieuwe woningen sluit derhalve aan op het provinciaal beleid.

In de structuurvisie vormt water een ander belangrijk onderwerp. Water vormt een ordenend principe en bij nieuwe ruimtelijke afwegingen vormt water een vertrekpunt. Het voorgenomen initiatief houdt onder meer de ontwikkeling van een natuurvriendelijke oever en een strook natte natuur grenzend aan het Valleikanaal in.

afbeelding "i_NL.IMRO.0345.GrebbewegE217-vg01_0005.jpg"

afbeelding - ligging plangebied binnen de rode contour van Veenendaal

3.2.3 Provinciale Verordening Ruimte Utrecht

Onder de Wro heeft de provincie geen bemoeienis meer met lokale belangen. Gemeenten worden vrijgelaten de lokale aspecten naar eigen inzicht te regelen. In het verleden diende ieder bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten te worden goedgekeurd. Onder de Wro is het instrument van de goedkeuring komen te vervallen en heeft deze plaats gemaakt voor algemene regels (ruimtelijke verordening). Gemeenten dienen deze algemene regels weliswaar in hun bestemmingsplannen te verwerken, maar behouden enige vrijheid in de wijze waarop zij dit doen.

Deze algemene regels betreffen alleen onderwerpen met een duidelijk provinciaal c.q. nationaal belang. Provinciale Staten van provincie Utrecht hebben op 21 september 2009 de Provinciale Ruimtelijke Verordening vastgesteld. In de verordening komen vele onderwerpen ter sprake. De volgende onderwerpen zijn in het kader van dit bestemmingsplan relevant:

  • verstedelijking;
  • Ecologische verbindingszone;

Het bestemmingsplangebied ligt zoals reeds beschreven in paragraaf 3.2.2 binnen de rode contour van Veenendaal. Ontwikkeling van stedelijke activiteiten is binnen de rode contour toegestaan. Daarnaast vormt het Valleikanaal, dat langs het noorden van het plangebied loopt, een ecologische verbindingszone. Ontwikkelingen zijn toegestaan mits deze niet leiden tot aantasting van de aanwezige natuurwaarden.

Het voorgenomen plan waarbij zowel ingezet wordt op natuurontwikkeling als woningbouw, sluit aan bij de uitgangspunten zoals deze zijn opgenomen in de provinciale verordening.

3.2.4 Waterplan 2010-2015 (2009)

Het beleid voor waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van water in de provincie Utrecht is vastgelegd in het Waterplan 2010-2015. Op 23 november 2009 is het plan vastgesteld. In het Waterplan wordt de essentie van het provinciaal waterbeleid uiteengezet. Dit op basis van een toekomstverkenning naar de ontwikkelingen en trends waarmee rekening gehouden moet worden en een beschrijving van het speelveld van partijen die bij het waterbeleid betrokken zijn. Gestreefd wordt, vanuit de kernwaarden duurzaamheid, kwaliteit en samenwerking, naar de ontwikkeling van duurzame, robuuste watersystemen en het borgen van bestaande kwaliteiten, waarbij het gaat om het bieden van zo veel mogelijk toegevoegde waarde. Van belang is een gebiedsgerichte aanpak, gericht op de lange termijn. De inzet van de provincie daarin bestaat uit initiƫren, coproduceren of volgen.

Voor dit bestemmingsplan is een waterparagraaf opgenomen in paragraaf 4.6. Hierin is opgenomen welke waterhuishoudkundige thema's relevant zijn voor het plangebied en op welke manier daarmee wordt om gegaan.