Plan: | Nijverkamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNijverkamp-oh01 |
De nieuwe Wro stelt voorwaarden aan de financiële onderbouwing c.q. bekostiging van nieuwe bestemmingsplannen. In principe moet bij een nieuw bestemmingsplan een exploitatieplan worden vastgesteld. Op dit principe is een beperkt aantal uitzonderingen. Zo hoeft er geen exploitatieplan te worden vastgesteld indien het bestemmingsplan niet voorziet in nieuwe bouwplannen of, wanneer het verhaal van de kosten van de grondexploitatie op een andere wijze is verzekerd (zoals in een exploitatieovereenkomst). Ook is het niet noodzakelijk een exploitatieplan op te stellen wanneer er nauwelijks reële kosten zijn die de gemeente kan en wil verhalen. Hierbij geldt een ondergrens van €10.000,-. Dit laatste vormt de reden waarom bij het voorliggende bestemmingsplan geen verplichting geldt om een exploitatieplan vast te stellen. Hieronder wordt dit nader toegelicht.
Het bestemmingsplan Nijverkamp heeft vooral een actualiserend karakter. Hierop is een enkele uitzondering. Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om in een zone langs de Rondweg-Oost hoger te bouwen (15 meter) dan de 12 meter die de vigerende plannen toestaan. Hiervoor is een afwijking in het plan opgenomen. Het bestemmingsplan voorziet met deze uitbreidingsmogelijk in nieuwe bebouwing die, volgens de Wro (gewijzigd september 2010), zou kunnen worden aangemerkt als een bouwplan5. Op grond hiervan zou kostenverhaal moeten worden geregeld, bijvoorbeeld in een exploitatieplan. De verhaalbare kosten die samenhangen met c.q. voortvloeien uit deze uitbreidingsmogelijkheid zijn echter nihil.
De gemeente heeft de verplichting om te voorzien in actuele bestemmingsplannen. In het kader hiervan is het voorliggende bestemmingsplan opgesteld. Voor een klein deel van het plangebied is de bovengenoemde uitbreidingsmogelijkheid opgenomen. De kosten die de gemeente maakt voor het bestemmingsplan zijn alle kosten die voortvloeien uit deze actualiseringopdracht. Er zijn geen extra kosten die samenhangen met de genoemde uitbreidingsmogelijkheid. De verhaalbare kosten zijn dus nihil. Daarbij geldt dat zelfs wanneer de bestemmingsplankosten zouden worden verdeeld over het plangebied, de kosten die kunnen worden toegerekend aan de strook met de uitbreiding onder de genoemde grens van €10.000,- blijven. Om deze reden is het niet verplicht een exploitatieplan op te stellen.
Kosten voor rekening gemeente.
De kosten die samenhangen met dit nieuwe bestemmingsplan betreffen voornamelijk onderzoekskosten en ambtelijke begeleiding bij het opstellen en in procedure brengen van het plan. Deze kosten komen geheel voor rekening van de gemeente.