Plan: | Nieuweweg Noord 273 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPNieuwewegn273-vg01 |
Op 5 november 2009 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Veenendaal 2025 vastgesteld. De Structuurvisie geeft een integraal beeld van de gewenste ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkeling van Veenendaal. De visie geeft onder andere zoekgebieden voor wonen en werken aan. Daarnaast is er aandacht voor het versterken van de landschappelijke kwaliteit van de gebieden rondom de stad. Een ander streven is het meer zichtbaar maken van het historische karakter van oude linten, zoals de Kerkewijk, en het vergroten van de leefbaarheid in deze straten.
De Structuurvisie geeft de ruimtelijke en verkeerskundige visie op Veenendaal in 2025. De visie geeft de hoofdlijnen van de beoogde ontwikkeling weer. De visie is geformuleerd aan de hand van de volgende tien ambities:
Voor iedere ambitie is geformuleerd wat de gemeente Veenendaal wil bereiken en zijn voorbeelden gegeven hoe dit bereikt kan worden. Daarnaast bevat de visie een structuurkaart. Deze geeft de gewenste ontwikkeling weer voor de komende jaren.
Conclusie
Op de structuurkaart valt het plangebied binnen het als “Zoekgebied met landschappsontwikkeling" met recratieve verbinding aangeduide gebied. Het voorgenomen plan van een extra burgerwoning en de verkoop van grond ten behoeve van natuurontwikkeling draagt bij aan de vise voor het gebied wat is opgenomen in de Structuurvisie Veenendaal 2025.
Het landelijk gebied verandert. Waar vroeger alleen landbouwactiviteiten plaatsvonden, vinden nu ook andere activiteiten plaats, zoals recreatie, verkoop aan huis en er zijn woningen bijgekomen. Ook het landschap en de natuur zijn veranderd: het gebied is meer open geworden door het verdwijnen van de houtwallen en andere streekeigen beplanting.
Het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), vastgesteld door de gemeenteraad op 19 april 2007, beschrijft hoe de gemeente omgaat met het veranderende landelijk gebied.
Het plangebied maakt volgens het LOP deel uit van het deelgebied Fort Buursteeg.Het deelgebied ligt in een uitgebreide vlakte van ten dele verspoelde dekzanden, waar een groot deel van de Gelderse Vallei ook deel van uitmaakt. Het gebied heeft de doelmatige karaktertrekken van een jong broek- en heideontginningslandschap. Opvallend aan het gebied is de openheid en de landelijke sfeer.
Vanuit het LOP is het behoud van de bestaande natuurwaarden (Meeuwenkampje) het uitgangspunt. Voor het overige deel is de wens om het open landschap te behouden en te versterken.
De voorgenomen ontwikkeling zet agrarische gronden om in natuur. Door de provincie is het gebied ook aangewezen voor nieuwe natuur. Hierdoor kan het Meeuwenkampje extra beschermd worden. De beoogde ontwikkeling draagt bij aan de doelstellingen genoemd in het LOP.
Op 21 september 2006 heeft de gemeenteraad het Waterplan Veenendaal vastgesteld. Het wensbeeld van Veenendaal op het gebied van water is: 'Het komen tot een duurzaam en integraal waterbeheer, gericht op het behouden en verstreken van de functies en kwaliteiten van het water in al zijn facetten voor de langere termijn'.
Het doel van het waterplan is de randvoorwaarden te scheppen waarmee het wensbeeld wordt bereikt, op voorwaarde dat dit past binnen de kaders van de bestuurlijke prioritering.
Het waterplan kent twee onderdelen: een algemeen visiedeel voor een termijn van 15 jaar en een maatregelendeel voor de termijn van 4 jaar.
Het visiedeel van het plan is een overkoepelend plan, dat aangeeft welke doelen en ambitieniveaus worden nagestreefd. Verbanden tussen beleidsvelden worden integraal neergezet. Dit deel geeft voeding aan andere plannen en voornemens.
In het uitvoeringsgerichte deel worden bindende afspraken gemaakt over concrete maatregelen die in de nabije toekomst worden genomen. Waar nog onzekerheid bestaat over de aard en omvang van de maatregelen zal het voornemen van nader onderzoek in het plan worden vastgelegd. De afspraken gaan over de inhoud, uitvoering, planning en financiering en wie een bepaalde actie trekt.