direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPCentrum-oh02

6.3 Bestemmingen

Het gemeentelijk beleid is vertaald in de planregels. Daarbij is geprobeerd een flexibel stelsel van regels te ontwikkelen zonder daarbij tekort te doen aan eisen van rechtszekerheid.

Gekozen is voor zo min mogelijk bestemmingen. Dit plan bevat normatieve bepalingen, die bindend zijn voor zowel de overheid als de burger. Het is voor beide partijen van groot belang, dat de verbeelding en de planregels duidelijke informatie verschaffen. Door te kiezen voor zo weinig mogelijk bestemmingen wordt de leesbaarheid en duidelijkheid van zowel deverbeelding als de planregels vergroot. Een leesbaar en duidelijk plan zorgt voor een plan, dat goed te handhaven is.

In de volgende paragrafen worden kort de in hoofdstuk 2 voor dit plan geldende bestemmingen toegelicht. Steeds wordt per bestemming aangegeven wat de gebruiks- en bouwmogelijkheden zijn.

Bedrijf -B-

Gebruiksmogelijkheden

Op de gronden met de bestemming 'Bedrijf -B-' zijn bedrijven en bedrijfsactiviteiten die genoemd staan in milieucategorieën 1 en 2 van de Lijst van bedrijfsactiviteiten toegestaan. Tevens is er een ontheffingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van:

  • a. de vestiging c.q. uitoefening van een bedrijf dat is opgenomen in een hogere categorie van de Lijst van bedrijfsactiviteiten, indien deze naar aard en invloed op de omgeving gelijk geacht kan worden als een bedrijf met een milieucategorie 2;
  • b. de vestiging c.q. uitoefening van een bedrijf dat hoewel gelijkwaardig is aan een bedrijf met een milieucategorie 2, niet in de Lijst van bedrijfsactiviteiten wordt genoemd.

Bij de beoordeling van de aard en invloed van de milieubelasting van een bedrijf dienen de volgende milieubelastingcomponenten mede in de beoordeling te worden betrokken: geluid, geurproductie, stofuitworp en gevaar, waarbij tevens kan worden gekeken naar de verontreiniging van lucht en bodem, de diversiteit en het al dan niet continue karakter van het bedrijf en de visuele hinder en verkeersaantrekkende werking.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen bouwhoogten zijn van toepassing op de gebouwen.

Centrum -C-

Gebruiksmogelijkheden

  • a. het wonen op de verdiepingen (bovenwoningen);
  • b. detailhandel, uitsluitend op de begane grond, en indien op de plankaart de aanduiding (sc-dh1 of dh2) is aangegeven, op de eerste verdieping;
  • c. horecabedrijven, horeca categorie I t/m III, of tot de op de plankaart aangegeven categorie, uitsluitend op de begane grond, en indien op de plankaart de aanduiding (sc-dh1 of sc-dh2) is aangegeven, op de eerste verdieping;
  • d. dienstverlening, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen, uitsluitend op de begane grond, en indien op de plankaart de aanduiding (sc-dh1 of sc dh2) is aangegeven, op de eerste verdieping;

Ten behoeve van een eventuele winkelruimte op de verdieping is een afwijkingsbevoegdheid in de planregels opgenomen. Toepassing van deze bevoegdheid is aan voorwaarden verbonden ter bescherming van de detailhandelstructuur in het kernwinkelgebied.

Vanwege het specifieke karakter van de Tuinstraat als bevoorradingsstraat mogen aan de Tuinstraat geen detailhandels- of horecabedrijven worden gevestigd, die niet behoren bij en deeluitmaken van een aan de Hoofdstraat of Kerkewijk gevestigd detailhandels- of horecabedrijf. Dit met uitzondering van op de plankaart aangeduide percelen.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen bouwhoogten zijn van toepassing op de gebouwen.

Detailhandel - Detailhandel perifeer -DH-DHP-

Gebruiksmogelijkheden

De voor deze functie bestemde gronden zijn bestemd voor de zogenoemde perifere detailhandel. Dit betreft handel in volumineuze goederen als meubels en bouwmaterialen.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen bouwhoogten zijn van toepassing op de hoofdgebouwen.

Gemengd -GD-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden met een bestemming Gemengd -GD- zijn bestemd voor:

  • zakelijke, maatschappelijke en overige dienstverlening, uitsluitend op de begane grond;
  • detailhandel uitsluitend op de begane grond;
  • wonen;
  • horecavoorzieningen uitsluitend op de begane grond.

Op enkele locaties is detailhandel en of horeca uitgesloten.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen bouwhoogten zijn van toepassing op de hoofdgebouwen. De bijgebouwen mogen een maximale bouwhoogte van 4,5 m1 hebben.

Groen -G-

Gebruiksmogelijkheden

De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn o.a. bestemd voor:

  • groen(voorziening);
  • jongeren ontmoetingsplek;
  • ontsluiting;
  • pad;
  • park;
  • parkeerterrein;
  • plantsoen;
  • speelvoorziening;
  • water;

Bouwmogelijkheden

Op gronden met deze bestemming mogen slechts gebouwen of bouwwerken worden geplaatst die passen binnen deze bestemming.

Horeca -H-

Gebruiksmogelijkheden

De voor 'Horeca' aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • a. horecabedrijven, horeca categorie I t/m IV en VII, op de begane grond en op de verdiepingen;
  • b. het wonen op de verdiepingen (bovenwoningen);
  • c. daar waar op de plankaart als aanduiding is aangegeven: detailhandel, dienstverlening, maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen;

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen bouwhoogten zijn van toepassing op de gebouwen.

Maatschappelijk -M-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden op de plankaart aangewezen voor 'Maatschappelijk M' zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen en horecavoorzieningen, welke direct en ondergeschikt een verband met de maatschappelijke voorzieningen hebben.

Bouwmogelijkheden

Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de plankaart opgenomen bouwvlak worden gebouwd. Het gehele bouwvlak mag bebouwd worden. De op de plankaart opgenomen goot- en bouwhoogte zijn van toepassing op de hoofdgebouwen. De maximale goot- en nokhoogte van de bijgebouwen zijn aangegeven op de plankaart.

Maatschappelijk (uit te werken) -M-U

Deze bestemming is toegekend aan het perceel op de hoek Prins Bernhardlaan / Bevrijdingslaan. Dit terrein zal worden herontwikkeld, na het vertrek van Modehuis Speksnijder van deze locatie. Herontwikkeling met de functies maatschappelijk en/of wonen is mogelijk. De volgende uitwerkingsregels zijn van toepassing:

  • De bebouwing moet in hoofdzaak worden gebruikt ten behoeve van de functies wonen en/of zorg;
  • De bebouwing strekt zich maximaal uit over een bouwvlak zoals dat is aangegeven op de verbeelding;
  • De bouwhoogten dienen te bestaan uit 4 of 5 bouwlagen voor de bebouwing langs de Bevrijdingslaan, 5 of 6 lagen voor de bebouwing op de hoek Bevrijdingslaan/Prins Bernhardlaan, maximaal 3 lagen met kap langes de Prins Bernhardlaan en maximaal 2 lagen met een kap langs de Schoolstraat;
  • Bij de uitwerking dient te worden aangetoond dat de beoogde planontwikkeling geen knelpunten oplevert voor de relevante milieuaspecten (archeologie, bodem, water, flora en fauna, akoestiek e.d.) in de directe omgeving vice versa;
  • De parkeerbehoefte dient zo veel mogelijk op eigen terrein te worden ingevuld;
  • De auto ontsluiting van het perceel moet plaatsvinden vanaf de Schoolstraat.

Verkeer -V-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden met de bestemming 'Verkeersdoeleinden' zijn primair bestemd voor wegen. Daarnaast zijn deze gronden bestemd voor de aanleg en instandhouding van kunstwerken, parkeervoorzieningen, water, verhardingen, doeleinden van algemeen nut, objecten van beeldende kunst, verkeerstechnische voorzieningen en afvalcontainers.

Bouwmogelijkheden

Op deze gronden mogen gebouwen van algemeen nut en bouwwerken, geen gebouwen zijnde gebouwd worden.

Water -WA-

Gebruiksmogelijkheden

De gronden op de plankaart aangewezen voor 'Water' zijn bestemd voor waterpartijen en waterlopen, waterhuishoudkundige voorzieningen en de daarbij behorende kunstwerken en bouwwerken ten behoeve van het beheer en onderhoud van het water en de waterlopen.

Bouwmogelijkheden

Op deze gronden zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Deze mogen maximaal 5 m1 hoog zijn.

Wonen -W-

Gebruiksmogelijkheden

Op de gronden met de bestemming 'Wonen -W-' mag natuurlijk gewoond worden. Daarnaast is het direct toegestaan om beroepsmatige activiteiten uit te oefenen in hoofd- of bijgebouw tot een maximum van 45 m2. Kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten zijn alleen na ontheffing toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding [bg] zijn alleen bijgebouwen zoals, garageboxen toegestaan.

Binnen het plangebied zijn de volgende woningtypen toegestaan:

  • 1. ter plaatse van de aanduiding [aeg] mogen alleen aaneengesloten woningen worden gebouwd;
  • 2. ter plaatse van de aanduiding [gs] mogen alleen gestapelde woningen worden gebouwd.
  • 3. ter plaatse van de aanduiding [tae] mogen twee-aan-een woningen worden gebouwd;
  • 4. ter plaatse van de aanduiding [vrij] mogen alleen vrijstaande woningen worden gebouwd;

Verder zijn een aantal specifieke bouwaanduidingen opgenomen, waarbij de de volgende woningtypen en/of voorzieningen zijn toegestaan:

  • 1. ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding [ond] dient te worden voorzien in een onderdoorgang;
  • 2. ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding [sba-at] mogen alleen aaneengebouwde en twee-aan-een woningen worden gebouwd;
  • 3. ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding [sba-avt] mogen alleen aaneengebouwde, vrijstaande of twee-aan-een woningen worden gebouwd;
  • 4. ter plaatse van de specifieke bouwaanduiding [sba-tv] mogen alleen vrijstaande of twee aan-een woningen worden gebouwd.

Ook maakt dit deelplan middels een ontheffingsbevoegdheid afhankelijke woonruimte in vrijstaande bijgebouwen mogelijk. Van deze ontheffingsbevoegdheid kan worden gebruikgemaakt indien (en zo lang) de noodzaak vanuit het oog van mantelzorg aanwezig is. Daarnaast is er een ontheffing opgenomen voor de uitoefening van bedrijfsmatige activiteiten in het hoofd- of bijgebouw.

Bouwmogelijkheden

Het hoofdgebouw mag uitsluitend binnen het op de plankaart aangegeven bouwvlak gebouwd worden. Bijgebouwen zijn toegestaan binnen het bouwvlak en mogen in principe alleen op het erf gebouwd worden. Uitzondering hierop zijn:

  • 1. de erkerregeling;
  • 2. de afwijkende bebouwingsregeling, waarbij de gezamenlijke oppervlakte van bijgebouwen niet meer mag bedragen dan maximaal 50 m² buiten het bouwvlak en de bouw van bijgebouwen niet tot gevolg hebben dat meer dan 50% van het totale erf wordt bebouwd.

Binnen het op de plankaart aangegeven differentiatievlak “bedrijfsdoeleinden” is een oppervlakte aan (bij)gebouwen toegestaan tot maximaal 300 m².

Wonen (uit te werken) - W- U-

Deze bestemming is toebedeeld aan de strook grond langs de Weverij, grenzend aan de achtertuinen van de woningen aan de Wilhelminastraat. Voor deze locatie heeft de raad van Veenendaal op 17 december 2008 randvoorwaarden opgesteld voor een toekomstige woningbouwontwikkeling.

De belangrijkste inhoudelijke uitgangspunten zijn (samengevat) als volgt:

  • De bebouwing strekt zich maximaal uit over een bouwvlak zoals dat is aangegeven op een bij de randvoorwaarden behorende situatietekening;
  • De bouwhoogte dient te bestaan uit een afwisselende hoogte tussen 2 en 4 bouwlagen. De afwisseling in hoogte dient een zogenaamde lamellenstructuur te hebben.
  • Het maximale aantal woningen bedraagt 45;
  • De bebouwing kan in een aaneengesloten blok plaatsvinden;
  • In de ligging van de voor- en achtergevel dienen variaties te worden aangebracht;
  • Bij het ontwerp van de woningen wordt gestreefd de privacy op de aanliggende percelen zo veel mogelijk te behouden.

De marktomstandigheden hebben er toe geleid dat er op dit moment nog geen overeenstemming over een concrete invulling bestaat met een in eerste instantie beoogde ontwikkelaar. Vooralsnog wordt deze strook bestemd voor wonen met een nadere uitwerkingsplicht. De door de raad vastgestelde randvoorwaarden zijn de basis voor de in de regels vastgelegde uitwerkingsvoorwaarden.

Wijzigingsbevoegdheid naar Wonen, Groen en Verkeer

In artikel 23, lid 2 is de mogelijkheid aangegeven dat burgemeester en wethouders de bestemming kunnen wijzigen naar Wonen, Groen en Verkeer. Dit artikel (toen artikel 18) is door het besluit van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij besluit van 31 december 2013 vernietigd. Dit naar aanleiding van de beroepen van twee bedrijven. De Afdeling oordeelde dat de gemeente onder andere niet aannemelijk heeft gemaakt dat verwezenlijking van de gewijzigde bestemmingen van de percelen van de betrokken bedrijven, binnen de planperiode zal plaatsvinden. De wijzigingsbevoegdheid en de gebiedsaanduidingen zijn daarom door de Raad van State geschrapt. Onbedoeld had de uitspraak van de Raad van State ook gevolgen voor enkele andere locaties met een wijzigingsbevoegdheid, namelijk het westelijk deel van het Schrijverspark (waarvoor inmiddels een wijzigingsplan ter inzage heeft gelegen) en percelen aan de Fluitersstraat en Achterkerkstraat. Om deze reden is de tekst van artikel 18 weer opgenomen in deze gecorrigeerd vastgestelde versie van het bestemmingsplan.