direct naar inhoud van 4.1 Uitgangspunten
Plan: Centrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPCentrum-oh02

4.1 Uitgangspunten

Voor een bestemmingsplan voor een dynamisch en belangrijk gebied als het centrum is het nuttig om vooraf duidelijk uitgangspunten en randvoorwaarden te formuleren en vast te stellen. Volgens de (algemene) afspraken met de raad dient een dergelijke notitie ook aan een ontwikkelingsgericht bestemmingplan vooraf te gaan. De aan de raad voorgelegde uitgangspuntennotitie heeft hier invulling aan gegeven. Deze notitie geeft een antwoord op de vraag welke ambities op welke wijze in het bestemmingsplan Centrum kunnen en worden vastgelegd. Daarbij mag niet uit het oog worden verloren dat een bestemmingsplan voornamelijk een instrument is binnen de systematiek van toelatingsplanologie. Met andere woorden het is een toetsingsbron voor ontwikkelingen en geen plan dat nieuwe ontwikkelingen verplicht stelt. Het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen en de stimulerende werking die daarvan uitgaat vormen het ontwikkelingsgerichte karakter van dit bestemmingsplan.

Op 11 november 2010 heeft de raad ingestemd met deze notitie en de uitgangspunten vastgesteld. Bij dit besluit is een amendement ten aanzien van de bouwhoogten in de Hoofdstraat aangenomen. De, met inachtneming van het amendement, door de raad geaccordeerde uitgangspunten kunnen als volgt worden samengevat:

  • 1. Centrumvisie en Beeldkwaliteitsplan voor het kernwinkelgebied zijn belangrijke uitgangspunten voor bestemmingsplan Centrum
  • 2. De specifieke woongebieden rondom het hoofdwinkelcentrum dienen beschermd en (kwalitatief) versterkt te worden. Toevoegingen en intensivering met/van woningbouw in bestaande woonstraten worden daarom uitsluitend mogelijk gemaakt indien deze passen in de omgeving en indien de leefbaarheid niet wordt aangetast.
  • 3. Woningbouw aan de Weverij, achter de Wilhelminastraat wordt in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt, met inachtneming van de door de raad op 17 december 2008 vastgestelde randvoorwaarden.
  • 4. Versterking van de woonfunctie in de winkelstraten Hoofdstraat en Hoogstraat (wonen boven winkels) is en blijft een wens. Het bestemmingsplan zal deze wens faciliteren door voor de verdiepingen de bestemming wonen nadrukkelijk aan te geven en ander gebruik als wonen zo veel mogelijk niet toe te staan.
  • 5. De overwegende maximale bouwhoogte in het kernwinkelgebied zal zodanig bepaald worden dat een bouwmassa van drie lagen en kap (of terugliggende voorgevel van vierde laag) mogelijk is. Een vast te leggen minimale hoogte dient ervoor te zorgen dat de bebouwing daar uit minimaal twee lagen en een kap bestaat.
  • 6. Het nog aan de welstandsnota te relateren en door de raad vast te beeldkwaliteitsplan dient erin te resulteren dat te vergunnen bouwplannen aan de beeldkwaliteitseisen (waaronder 'de fijne korrel') voldoen.
  • 7. Grootschalige winkels als supermarkten zijn, vanwege de uitstraling en impact, niet wenselijk in aanloopstraten. Winkelvloeroppervlakten worden daartoe aan een maximum gebonden.
  • 8. Huidig - in de leefmilieuverordening vertaald - beleid ten aanzien van horecalocaties blijft uitgangspunt.
  • 9. Ondergronds bouwen van o.a parkeervoorzieningen en niet voor publiek toegankelijke ruimten wordt zo min mogelijk belemmerd.
  • 10. Aanleiding voor vergoeding van planschadeclaims door een vergaande beperking van huidige bouw- of gebruiksmogelijkheden wordt zo veel mogelijk vermeden. Eventuele planschade voor derden, als gevolg van ruimere bestemmingen op nabijgelegen percelen dient zo veel als mogelijk te worden afgewenteld op de initiatiefnemer.
  • 11. Tuinstraat blijft een bevoorradingsstraat, huidige bouw- en functiemogelijkheden blijven zo veel als mogelijk in stand.
  • 12. Nieuwe ontwikkelingen, waarvoor kaders zijn gesteld worden zo veel als mogelijk in het nieuwe bestemmingsplan meegenomen. Aspecten als kostenverhaal en eventuele afwenteling van potentiĆ«le planschade dienen daarbij wel verzekerd te zijn.
  • 13. Bouwgrenzen worden zodanig getrokken dat logische en aanvaardbare uitbreidingen zonder ontheffing kunnen worden gebouwd.
  • 14. Bij de opstelling van het nieuwe bestemmingsplan worden de ontvangen reacties op het voorontwerpplan uit 2006 betrokken.
  • 15. Het bestemmingsplan zal geen parkeernormering gaan bevatten. Normering verloopt via toetsing aan de bouwverordening.
  • 16. Omtrent voorontwerp-bestemmingsplan zal een nieuwe inspraakronde plaatsvinden