direct naar inhoud van 3.2 Waarom een beheersverordening voor Lombok Oost, kantorengebied Smakkelaarsveld e.o
vastgesteld
NL.IMRO.0344.BVLOMBOKOOSTSMAK-0401

3.2 Waarom een beheersverordening voor Lombok Oost, kantorengebied Smakkelaarsveld e.o

3.2.1 Lombok Oost

Het gebied Lombok Oost wordt in het noorden begrensd door de Vleutenseweg, in het oosten door de Damstraat, in het zuiden door de Leidsche Rijn en aan de westkant door de Floresstraat en de Lombokstraat. De Vleutenseweg is de entree van de wijk en van de stad.

In het gebied Lombok Oost domineert de woonfunctie, die wordt ondersteund door maatschappelijke en winkelvoorzieningen. Detailhandel en horeca in combinatie met (boven)woningen vindt men in hoofdzaak aan de Kanaalstraat en de Damstraat en in mindere mate aan de Vleutenseweg.

In het oosten van Lombok Oost wordt op dit moment gebouwd. Ten zuiden van de Kanaalstraat komen winkels en bedrijfsruimte op de begane grond. Daarboven komen appartementen.

Het overige deel van Lombok Oost kan worden getypeerd als een gebied dat geheel is ontwikkeld. Uiteraard is wel sprake van kleinschalige ontwikkelingen, zoals wijzigingen in erfbebouwing, wijziging van bedrijfsvoering (uiteraard binnen bepaalde marges), geringe wijzigingen van (het uiterlijk) van hoofdgebouwen door bijvoorbeeld dakkapellen en dakopbouwen en het (her)inrichten van openbaar gebied, zoals nieuwe speelvoorzieningen.

Het vigerende bestemmingsplan geeft hoofdzakelijk de bestaande situatie weer. Er zijn weinig extra bouwmogelijkheden of gebruikswijzigingen opgenomen in het bestemmingsplan.

De gemeente wenst de bestaande kwaliteit van het gebied, alsook de aanwezige functiemenging te behouden. De gemeente acht de beheersverordening voor dit doel het geschikte instrument, omdat dit instrument (zoals in het vorige hoofdstuk is uiteengezet) juist bedoeld is om de bestaande situatie vast te leggen, terwijl kleinschalige ontwikkelingen (zowel qua bouwen als qua gebruik) mogelijk blijven.

3.2.2 Kantorengebied Smakkelaarsveld en omgeving

Het gebied Smakkelaarsveld en omgeving wordt omsloten in het westen door het Westplein, in het noorden door de Daalsetunnel, in het oosten door de Daalsesingel en in het zuiden door het Smakkelaarsveld.

Het gebied bestaat feitelijk uit drie afzonderlijke functionele gebieden: het woongebied tussen de Daalsetunnel en de Leidseveertunnel in het westen, het spooremplacement in het centrale gedeelte en het kantorengebied Smakkelaarsveld in het oosten.

Het deelgebied Smakkelaarsveld wordt doorsneden door de Knipstraat en de Nieuwe Daalstraat. De bebouwing aan weerszijden van de Knipstraat bestaat uit kantoren met bijbehorende parkeergarages. De bebouwing bestaat uit overwegend 4 tot 6 bouwlagen. In het openbaar gebied zijn enkele groengebieden aangelegd. Direct langs het spoor is een transformatorstation gelegen. In het vigerende bestemmingsplan was voor het gebied ten zuiden van de Knipstraat de bestaande situatie vastgelegd. Het gebied ten noorden van de Knipstraat bood in het vigerende bestemmingsplan extra ruimte aan kantooroppervlak. Dit kantooroppervlak was ten tijde van de vaststelling het vigerende bestemmingsplan nog niet gerealiseerd maar is inmiddels ingevuld.

Ten westen van het spooremplacement ligt een klein woongebied rondom de Lange Hagelstraat en Blekerstraat. Het gebied ligt geïsoleerd tussen het spoor en het Westplein en maakte oorspronkelijk deel uit van Lombok. De woningen zijn gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en bestaan hoofdzakelijk uit twee of drie bouwlagen met een kap. De woningen aan de noordzijde van de Lange Hagelstraat bestaan uit drie bouwlagen met platte afdekking. De stedenbouwkundige structuur kenmerkt zich door smalle straten en ondiepe bouwblokken. Naast woningen zijn ook enkele andere functies in het gebied aanwezig, waaronder een kantoorgebouw en een nutsvoorziening in de vorm van een rioolpompstation. Het gebied is geheel ontwikkeld. Het vigerende bestemmingsplan geeft hoofdzakelijk de bestaande situatie weer. Er zijn weinig extra bouwmogelijkheden of gebruikswijzigingen opgenomen in het bestemmingsplan.

De gemeente wenst de bestaande kwaliteit van het kantorengebied en het woongebied te behouden. Ook zijn er geen wijzigingen in het spoor. De gemeente acht de beheersverordening voor dit doel het geschikte instrument, omdat dit instrument (zoals in het vorige hoofdstuk is uiteengezet) juist bedoeld is om de bestaande situatie vast te leggen, terwijl kleinschalige ontwikkelingen (zowel qua bouwen als qua gebruik) mogelijk blijven.

3.2.3 Kantorengebied Graadt van Roggenweg

Het kantorengebied Graadt van Roggenweg ligt ingeklemd tussen het terrein van de Jaarbeurs en de Graadt van Roggenweg. In het gebied zijn uitsluitend kantoren en bijbehorende groen- en parkeervoorzieningen aanwezig. De stedenbouwkundige structuur wordt bepaald door een hoog kantoorgebouw in het noorden op de hoek van de Croeselaan, een langgerekt cluster van kantoorgebouwen in het middengebied, een hoog kantorencomplex ten zuiden daarvan en een relatief laag kantoorgebouw op de hoek met de Fentener van Vlissingenkade.

Alle kantoorpanden, met uitzondering van het kantoorgebouw op de hoek van de Graadt van Roggenweg en Fentener van Vlissingenkade zijn gerealiseerd door middel van een artikel 19 WRO (oud) procedure. In het bestemmingsplan Dichterswijk/Croeselaan was voor het noordelijke gedeelte van het gebied wel rekening gehouden met kantoren. Aan dit planonderdeel is echter goedkeuring onthouden zodat hier de 'Voorschriften voor de bebouwde kom 1958' gelden. Het plangebied maakt hierin deel uit van het 'blauwe gebied'.

De gemeente wenst de bestaande kwaliteit van het kantorengebied te behouden. De gemeente acht de beheersverordening voor dit doel het geschikte instrument, omdat dit instrument (zoals in het vorige hoofdstuk is uiteengezet) juist bedoeld is om de bestaande situatie vast te leggen, terwijl kleinschalige ontwikkelingen (zowel qua bouwen als qua gebruik) mogelijk blijven.