direct naar inhoud van 4.3 Verkeer (Auto, langzaam verkeer, openbaar vervoer en parkeren)
Plan: Woonboulevard kanaleneiland IKEA e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPWOONBOULKANIKEA-0601

4.3 Verkeer (Auto, langzaam verkeer, openbaar vervoer en parkeren)

Randvoorwaardelijk voor de uitbreiding van de IKEA is het realiseren van een nieuwe gebiedsontsluitingsweg door de woonboulevard. Door de uitbreiding van IKEA wordt ook de verkeersdruk op de ontsluitende wegen vergroot. De huidige ontsluiting vanaf de Europalaan via de bestaande wegen (met name de Hollantlaan) is onvoldoende. De gebiedsontsluitingsweg is een weg uitsluitend voor bestemmingsverkeer IKEA en de overige bedrijven op de Woonboulevard. Uitgangspunt aan noordzijde van de A12 is het doortrekken van de Australiëlaan tot aan het ARK en vervolgens parallel aan het ARK richting de Griffioenlaan.

De maatvoering van het wegprofiel en de kruisingen/ aansluitingen zijn bepalend voor de grenzen van het bouwvlak. Het ontwerp van de weg en het ontwerp van IKEA moet dan ook gezien worden als onderdelen van dezelfde opgave.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPWOONBOULKANIKEA-0601_0008.jpg"

Figuur 8 globaal tracé nieuwe gebiedsontsluitingsweg

Uitgangspunten voor de weg
Er wordt door de uitbreiding een groei van het aantal bezoekers verwacht van 12%. De gebiedsontsluitingsweg loopt dwars door het IKEA-gebouw, tussen het warenhuis en de parkeergarage en onder de sportvelden. Deze weg heeft een totale vrije breedte van minimaal 16 meter (14 meter t.p.v een eventuele laad & los-plaats) en een vrije hoogte van minimaal 5 meter.De weg dient sociaal veilig te worden ingericht. Op en langs de verlengde Australiëlaan (onder het IKEA-gebouw) dient geen fietsverkeer plaats te vinden. Langs dit weggedeelte bevindt zich een trottoir/schrikruimte van voldoende maat aan beide zijden (langs eventueel Laden+Lossen hoeft geen trottoir).

Het IKEA gebouw wordt op meerdere punten voor auto's ontsloten. De interne routing van IKEA (o. a. parkeren en ophalen goederen) dient bij voorkeur binnen het gebouw plaats te vinden, dat geldt zowel voor de bedrijfsvoering (o.a. laden& lossen) als voor de bezoekers. Voorkomen moet worden dat de uitwisseling tussen de verschillende parkeerdekken onderling en met het afhaaldeel de openbare weg belast.

De hoofdtoegang voor voetgangers en fietsers ligt op de hoek van het groene plein van de woonboulevard. De hoofdtoegang voor de sportvelden ligt aan de zijde van het Amsterdam Rijnkanaal. Vanaf de Rooseveltlaan is dit een verkeers- (en sociaal-) veilige toegang tot de sportkantine voor fietsers en voetgangers.

Door de aanleg van de nieuwe weg wordt het gedeelte van de Europalaan tussen de Hollantlaan en de aansluiting van de zuidelijke parallel rijbaan van de A12 ontlast. Zelfs als er naast IKEA nog een forse ontwikkeling van de Woonboulevard plaatsvindt zal het aantal motorvoertuigen op dit deel niet stijgen.

Het verkeer naar de boulevard vanaf de zuidelijke parallel rijbaan van de A12 slaat 2x rechtsaf naar de Griffioenlaan wat in de verkeersregeling makkelijk is dan 2x linksaf naar de Hollantlaan.
De Griffioenlaan wordt uitgebreid van 2 naar 3 opstel vakken.

Op dit moment wordt nagedacht over de exacte invulling van de opstel vakken tussen de aansluiting A12 en de Griffoenlaan. In ieder geval worden de fietsers op de kruising Griffioenlaan-Europalaan verplaatst naar de zuidkant zodat deze niet meer kruisen met de grootste verkeersstroom en vaker groen kunnen krijgen zodat er zowel meer ruimte voor de fietser en de auto ontstaat.

Voor het aantal auto bewegingen op de Australiëlaan wordt door de komst van de ontsluiting via de Griffioenlaan een daling verwacht.

Langzaam verkeer
Algemeen uitgangspunt is de fietser op de weg;

  • Op en langs de verlengde Australiëlaan (onder het IKEA-gebouw) geen fietsverkeer;
  • Vrijliggend fietspad langs de verlengde Griffioenlaan aan Ark zijde.

De fietser zal langs de Griffioenlaan en het Amsterdam-Rijnkanaal een vrijliggend fietspad krijgen.

Op de woonboulevard zal de fiets op de rijbanen meerijden met het andere verkeer net als in de huidige situatie. Andere entrees voor de fietser dan de Griffioenlaan zijn de Europalaan en de Columbuslaan via het woongebied van Kanaleneiland zuid. De entrees zullen niet aangepast worden. Overigens wordt de groei van het aantal fietser zeer beperkt ingeschat.

In het ontwerp van de weg zal nadrukkelijk aandacht zijn voor de voetgangersoversteek tussen het transferium en het kantoor van Rijkswaterstaat. De weg zal een ontsluitingweg zijn zoals deze gebruikelijk zijn binnen de bebouwde kom.

Op dergelijke wegen worden oversteken doorgaans niet ongelijkvloers of met verkeerslichten geregeld. Gezien het profiel van de weg (één rijbaan per richting) en de te verwachten intensiteiten (enkele duizenden auto's per dag) kan een voetgangersoversteek op deze plaats goed, overzichtelijk en veilig vorm worden gegeven met een gelijkvloerse kruising.

De huidige functies langs de weg zoals het afzetten van mensen, het beperkte aantal parkeerplaatsen en de entree van het laad- en losgebied zullen allen gehandhaafd worden.

De gemeente is voornemens het fietspad langs de weg naar de zijde van Rijkswaterstaat te verplaatsen. Hierdoor is het mogelijk voor fietsers vanuit de fietsenstalling zonder de weg te kruisen naar de Europalaan (of richting/langs het kanaal) te fietsen.

Ook zal de oversteek over de Europalaan verplaatst worden naar de zuidzijde van de kruising waardoor er minder grote verkeersstroken hoeven te worden gekruist. Ook heeft het fietsverkeer geen conflict meer met verkeer van en naar het transferium.

Naast het fietspad wordt een voetpad aangelegd waardoor voetganger vanuit het kantoor naar de tramhalte geen verkeer meer hoeven te kruisen.

Dit verbetert de situatie voor voetgangers en fietsers aanmerkelijk.

Openbaar vervoer
Voor de toekomst moet rekening worden gehouden met een busroute van Kanaleneiland naar het Transferium over de Van Rensselaerlaan of de Australiëlaan/ Drommedarislaan/ Griffioenlaan. Een halte zal worden gesitueerd ter hoogte van het groene plein.

Parkeren
Voor parkeren ten behoeve van grootschalige detailhandel is in de partiële herijking parkeernormen uit 2008 een norm opgenomen van 5,5 tot 7,5 parkeerplaats per 100 m2 bvo. IKEA heeft op basis van huidig gebruik van parkeerplaatsen en in vergelijking met andere IKEA’s een berekening gemaakt van het aantal benodigde parkeerplaatsen. Dit aantal wordt door de gemeente Utrecht getoetst. Uitgangspunt is dat het parkeren op eigen terrein en binnen het gebouw wordt gerealiseerd.

Ontsluiting parkeren en expeditie
De belangrijkste entrees van de garages zitten aan de Columbuslaan en de Drommedarislaan. Ook aan de verlengde Australiëlaan zit er één. Eventuele ontsluiting van de parkeergarage in het overdekte deel van de verlengde Australiëlaan kan pas beoordeeld worden op basis van een duidelijk ontwerp waaruit met name de veiligheid van deze ontsluiting blijkt.

Eventuele ontsluiting van de parkeergarage in het overdekte deel van de verlengde Australiëlaan kan pas beoordeeld worden op basis van een duidelijk ontwerp waaruit met name de veiligheid van deze ontsluiting blijkt.

Ook expeditie wordt vanaf de nieuwe gebiedsontsluitingsweg ontsloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPWOONBOULKANIKEA-0601_0009.jpg"

Figuur 9 Impressie vergelijking profiel ARK-zone en ontsluitingsweg bestaande situatie en nieuwe situatie.