direct naar inhoud van 2.1 Rijksbeleid
Plan: Woonboulevard kanaleneiland IKEA e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPWOONBOULKANIKEA-0601

2.1 Rijksbeleid

2.1.1 Nota Ruimte (2006)

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimte vragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat. Centraal in de nota staat het bundelen van verstedelijking en economische activiteiten. Dit betekent dat nieuwe bebouwing grotendeels geconcentreerd tot stand komt in bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. Het Rijk wil verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden en hoofdverbindingsassen. De ruimte die in het bestaand stedelijk gebied (verouderde bedrijventerreinen en wijken) aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt door revitalisering, herstructurering en transformatie.

De Nota Ruimte acht het van belang om te streven naar een balans tussen rood en groen/blauw bij verdere verstedelijking. Het gaat daarbij ook om verbetering van de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de groene ruimte, zowel door belemmeringen weg te nemen als door het wandel, fiets- en waterrecreatienetwerk te vergroten.

2.1.2 Structuurvisie Randstad 2040 (2008)

Het ministerie van VROM heeft in samenwerking met bestuurders van de Randstad een structuurvisie Randstad 2040 (2008) opgesteld. De ambitie is om de Randstad tot een duurzame en concurrerende Europese top regio te ontwikkelen. Het kabinet maakt ruimtelijke keuzes voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad. Eén van de vier leidende principes is 'Revival' van de stad. Dit vierde principe omvat het verstedelijkingsbeleid. Het kabinet kiest bovenal voor een kwaliteitsstrategie. Daarbij hoort een verdichtingstrategie voor wonen, werken en voorzieningen.

2.1.3 Nota Mobiliteit (2006)

De Nota Mobiliteit is het nationale verkeers- en vervoersplan dat doelen en kaders voor de middellange termijn (tot 2010) en lange termijn (tot 2020) beschrijft. Het motto van de Nota Mobiliteit is: 'sneller, schoner en veiliger van deur tot deur'. In het beleid staan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving, het verbeteren van de bereikbaarheid, het faciliteren van een groei van het verkeer en het benutten van de mogelijkheden van het openbaar vervoer centraal.

2.1.4 Architectuurnota, Structuurvisie voor de Snelwegomgeving en routeontwerp Regenboogroute

Om het beeld van Nederland vanaf de snelweg te verbeteren zijn door Rijkswaterstaat route-ontwerpen gemaakt. Voor de A12 is dat de Regenboogroute. De route ontwerpen komen voort uit de Architectuurnota (2001) en hebben geleid tot de Structuurvisie voor de Snelwegomgeving. De ambitie is om niet alleen de ruimtelijke kwaliteit van de weg maar ook van de ruimtelijke inrichting van de omgeving te verbeteren. Samen bepalen zij in belangrijke mate het beeld van Nederland vanaf de snelweg. De opgaven voor Utrecht liggen direct naast de Meubelboulevard en de vestiging van IKEA:

  • Ontwikkelen van bebouwing en bedrijventerreinen langs de Regenboogroute;
  • A12 tot stedelijk front;
  • Transformatie van de Regenboogroute A12 tot stadsboulevard.