direct naar inhoud van 5.13 Kwaliteit van de leefomgeving
Plan: Van Sijpesteijnkade, Westflank Noord-HOV, Stationsgebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPVSIJPWESTHOVSTAT-0601

5.13 Kwaliteit van de leefomgeving

5.13.1 Methodiek

Deze paragraaf alleen invoegen wanneer sprake is van hoogbouw vanaf ongeveer 25 m hoog / pleinen.
Naast geluid, lucht, veiligheid en groen wordt de kwaliteit van de leef- en woonomgeving nog door een aantal andere ruimtelijke aspecten bepaald zoals wind en zon. Wind en zon zijn elementen die ook bij hoogbouw (vanaf ongeveer 25 meter) van belang zijn. Woningen en openbare ruimten als pleinen en terrassen moeten voldoende licht- en zoninval krijgen willen ze een prettige verblijfskwaliteit hebben. Rond hoogbouw dient vooral voor langzaam verkeer te worden voorkomen dat de wind er hinder veroorzaakt.

5.13.2 Hoogbouw Wind en Bezonning

Wind

De openbare ruimte op het Forum moet geschikt zijn voor de hier geplande functies. In een gebied met veel hoge gebouwen is dit een opgave die veel aandacht vraagt.

Bestudering van de 'verkenning windtunnelonderoek aug 2012' leert dat de windsituatie op het Forum sterk afhankelijk is van de uiteindelijke realisatie van de geplande hoge gebouwen op het Jaarbeursplein.

Zodra deze gebouwen gerealiseerd zijn is voor de meer private delen van de openbare ruimte het windprobleem opgelost.

Echter, voor het publieke deel van de route tussen SKU en het huidige Leeuwesteijn gebouw is de problematiek relatief groot. Het laat zich echter aanzien dat dit probleem wél goed kan worden opgelost, ofwel door het aanbrengen van luifels aan de gebouwen in deze zone, ofwel door het plaatsen van luifelachtige elementen in de openbare ruimte.

De te volgen werkwijze ten aanzien van windhinder is dat voor alle bouwaanvragen voor hoogbouw in het Stationsgebied een afdoend windhinder onderzoek zal worden gevraagd. Aangetoond moet worden dat de openbare ruimte rond het geplande gebouw voldoet aan de eisen ten aanzien van windklimaat (beoordeling als 'goed en matig windklimaat'). Dit zal vragen om specifieke gebouw ontwerpen in combinatie met ingrepen in de openbare ruimte.

De ingrepen in de openbare ruimte dienen hierbij dusdanig te zijn dat deze niet ten koste gaan van de helderheid en overzichtelijkheid van de publieke routes.

 

Conclusie

Het windklimaat in het gebied kan verbeterd worden door het opvangen van de valwinden van het SKU middels een luifel of het plaatsen van een droogloop, het plaatsen van windremmende elementen op het dek, het op verschillende plaatsen en realiseren van schermen langs de rand van het dek en het treffen van lokale windafschermende maatregelen bij de entree van de kantoortoren. Aangezien het bestemmingsplan een kader biedt om windafschermende maatregelen te treffen kan worden geconcludeerd dat het aspect wind geen belemmering vormt voor de realisatie van het project.

Bezonning

In het proces van Voorlopig Stedenbouwkundig Plan naar Definitief Stedenbouwkundig Plan is de bouwmassa van het kantoorgebouw gewijzigd.

Op basis van de nieuwe bouwmassa's is een bezonningsstudie uitgevoerd. De gewijzigde bouwmassa van het kantoor is compacter en smaller en levert een beter bezonning van het noordelijke deel van het Forum op.

5.13.3 Sociale veiligheid

Forum

Uitgangspunten voor de inrichting en beheer van het Forum zijn:

  • heldere, overzichtelijke routes;
  • voorkomen van hekken;
  • voorkomen van een overmaat aan openbare ruimte: niet meer dan nodig;
  • helderheid in beheer: onderscheid in dag en nacht openstelling en helderheid in (verantwoordelijkheid voor) beheer.

Binnen het plan voor het Forum van Westflank Noord is daarom onderscheid gemaakt tussen een publiek deel en een collectief privaat deel. Het publieke deel is altijd toegankelijk, en dient met name als entree van het geplande nieuwe kantoorgebouw. Hier is in principe de gemeente de beheerder. De inrichting dient aan alle gemeentelijke eisen voor openbaar gebied te voldoen.

Het collectief private deel is slechts delen van de dag toegankelijk en valt onder de verantwoordelijkheid van de aangrenzende private partijen. Functie van de collectief private gebieden is verblijfsgebied / tuin voor respectievelijk de woonbebouwing aan de Sijpesteijnkade en het geplande nieuwe kantoorgebouw. De afscheiding tussen publiek en privaat gebied gebeurt zoveel mogelijk op een naturlijke wijze:

  • een ruime atrium in het kantoorgebouw vormt de entree en grens van het besloten plein/tuin rond de woongebouwen;
  • een fraai vormgegeven 'uitnodigende' afscheiding vormt rand van de geplande kantoortuin.

Noordzuid route

Over het Forum ligt van noord naar zuid een route voor voetgangers. Deze route loopt uiteindelijk van Langzaamverkeersbrug Moreelsepark via Stationsplein West naar Sijpesteijnkade. Met dit bestemmingsplan wordt een deel van deze route gerealiseerd, deels als publieke route, en deels als collectief private route. De mogelijkheid om in dagsituatie, -als er veel mensen in het gebied zijn-, dóór het gebied te kunnen lopen draagt bij aan de gewenste doorwaadbaarheid van het Stationsgebied en zorgt voor comfortale bereikbaarheid van het station. Het is dan een goede aanvulling op de noordzuid route op begane grond niveau voor het kantoorblok 'Leeuwesteijn/Krananburg/ Sijpesteijn'. 's Nachts echter, als er weinig mensen in het gebied zijn, is het goed dat de Forumroute niet toegankelijk is c.q. niet bestaat (omdat hij door een afgesloten gebouw loopt) en dat zoveel mogelijk publiek over de route op maaiveld loopt.

Toegankelijkheid

De woningen worden voor bezoekers ontsloten via entrees aan de Van Sijpesteijnkade en vanuit de parkeergarage. Deze entrees zullen voldoen aan de eisen tav toegankelijkheid en het gebruik van drempels zal daarbij minimaal zijn. Dit sluit ook aan bij het laten aansluiten van het woonproduct voor jong en oud (kinderwagen en rollator).

Het meer publieke Forum bestaat uit 2 gedeelten: het kantorenplein en de route via de nieuwe trap. Het voorstel is deze route echt openbaar te maken, dus 24u per dag toegankelijk. De toegankelijkheid van de kantoren voor minder validen vindt plaats op dezelfde wijze als voor het SKU: via het Stationsplein West en de parkeergarage. Deze entrees zullen voldoen aan de eisen tav toegankelijkheid en het gebruik van drempels zal daarbij minimaal zijn.