Plan: | Van Sijpesteijnkade, Westflank Noord-HOV, Stationsgebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPVSIJPWESTHOVSTAT-0601 |
Het uiterlijk en de structuur van het Stationsgebied West zijn ontstaan door een reeks ingrepen met een incidenteel karakter die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Met name de grootschalige infrastructuur vormt barrières voor voetgangers en fietsers in het gebied. De samenhang ontbreekt in de openbare ruimte en er zijn relatief veel ‘restgebieden’.
De westelijke helft van het gebied wordt gevormd door het Jaarbeursterrein met de Jaarbeurshallen, het Hojel-complex en het ernaast gelegen kantoorgebouw. Dit is het enige bouwwerk in het gebied waarvan de gevel zich oriënteert op het stratenplan van de aangrenzende wijk Lombok. Het gebied is in het noorden begrensd door de Vleutenseweg. Dit is de belangrijkste ontsluitingsweg voor de binnenstad, die zich met een slinger in de richting van het centrum baant. In het oosten vormt de Croeselaan de begrenzing. De Graadt van Roggenweg en de Croeselaan komen samen op het zeer drukke Westplein, met in de flank van het plein een sneltramhalte. Hoewel het Westplein en de kop van de Croeselaan en de Graadt van Roggenweg vanuit de lucht een groene indruk maken, is het verkeer ter plekke zeer overheersend aanwezig. Daarnaast is er in het gebied veel ruimte gereserveerd voor parkeren langs het spoor en op het Jaarbeursterrein. Centraal in het Stationsgebied West ligt het Jaarbeursplein. Dit plein heeft zich ontwikkeld tot een combinatie van een voetgangerscorridor en een halteplaats voor bussen. Zoals in het hele gebied is ook hier de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte zeer gering.
Binnen het Stationsgebied West ligt het plangebied op een centrale en prominente plek in de stad, op het kruispunt van grootschalige spoorinfrastructuurvoorzieningen met een van de belangrijkste langszaamverkeersroutes van de oostzijde naar de westzijde van de stad. Ondanks de belangrijke plek in de stad en de functie van het gebied ontbreekt het er thans aan een aangenaam verblijfsklimaat. De openbare ruimte tussen de Leidsche Rijn en de panden langs de Van Sijpesteijnkade wordt gekenmerkt door krappe voetgangers- en fietspaden waarlangs grote hoeveelheden fietsen zijn gestald. Ook de bebouwing langs de kade maakt in de huidige situatie, met name door matig onderhoud, een verwaarloosde indruk. In 2010 is voor deze panden, met uitzondering van het Rijksmonument op nummer 25 en het hoekpand op nummer 1-3, een sloopvergunning verleend.