direct naar inhoud van 3.3 Luchtkwaliteit
Plan: Transwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601

3.3 Luchtkwaliteit

3.3.1 Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen)

In artikel 5.16 Wm staat een limitatieve opsomming van de bevoegdheden waarbij luchtkwaliteitseisen een directe rol spelen. Het gaat in ieder geval om ruimtelijke besluiten, zoals bestemmingsplannen, die direct gevolgen voor de luchtkwaliteit hebben en daardoor kunnen bijdragen aan overschrijding van een grenswaarde.
Luchtkwaliteitseisen spelen in beginsel geen belemmering voor het uitoefenen van een dergelijke
bevoegdheid, als tenminste aan minimaal één van de volgende voorwaarden wordt voldaan:
a. de ontwikkelingen leiden niet tot een overschrijding van de grenswaarden;
b. een project leidt - al dan niet per saldo - niet bij tot een verslechtering van de luchtkwaliteit;
c. een project draagt "niet in betekende mate" (NIBM) bij aan de concentratie in de buitenlucht;
d. een project is genoemd of is niet in strijd met het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL).

Het NSL is een samenwerkingsprogramma tussen rijk, provincies en gemeenten, dat erop is gericht om in gebieden waar de normen voor luchtkwaliteit niet worden gehaald (overschrijdingsgebieden) de luchtkwaliteit te verbeteren. Nederland heeft van de Europese Commissie uitstel (derogatie) gekregen van de termijnen waarbinnen aan de grenswaarden moet worden voldaan. Het NSL heeft ter onderbouwing gediend van de derogatie. In juni 2011 moet aan de norm voor fijn stof (PM10) worden voldaan en op 1 januari 2015 aan de norm voor stikstofdioxide (NO2).

3.3.2 Niet in betekenende mate (NIBM)

In het Besluit NIBM en de Regeling NIBM zijn de uitvoeringsregels vastgelegd die betrekking hebben op het begrip NIBM. Sinds de inwerkingtreding van de Implementatiewet is het begrip "niet in betekende mate" gedefinieerd als 3% van de grenswaarde voor NO2 en PM10. In de Regeling NIBM is een lijst met categorieën van gevallen (inrichtingen, kantoor- en woningbouwlocaties) opgenomen die niet in betekende mate bijdragen aan de luchtverontreiniging.

3.3.3 Plansituatie

Uit de onderbouwing blijkt dat het gaat om in totaal 211 wooneenheden en 3.500 m2 b.v.o. (paramedische) en ondersteunende voorzieningen. Deze aantallen blijven ruim onder de grens van het Besluit NIBM. Door de gemeente Utrecht is tevens de situatie met betrekking tot de huisartsen- en fysiotherapiepraktijk beschouwd (bijlage 2). De realisatie van een huisartsen- en fysiotherapiepraktijk is niet opgenomen in het NSL. Ook is de realisatie van een huisartsen- en fysiotherapiepraktijk niet opgenomen in het Besluit NIBM als categorie waarvoor niet aan de grenswaarden behoeft te worden getoetst. Daarom moet inzichtelijk worden gemaakt of voldaan wordt aan één van de overige criteria uit artikel 5.16 van de Wet milieubeheer. Tengevolge van de realisatie van de huisartsen- en fysiotherapiepraktijk zal het aantal verkeersbewegingen op een gemiddelde weekdag met 75 toenemen. Op basis van het aantal verkeersbewegingen wordt geconcludeerd dat sprake is van een ontwikkeling die "niet in betekenende mate bijdraagt".

3.3.4 Conclusie

De mogelijkheden die voortvloeien uit het bestemmingsplan passen binnen de normstelling voor een ontwikkeling die "niet in betekenende mate" bijdraagt. Het aspect luchtkwaliteit vormt daarmee geen belemmering voor de vaststelling en uitvoering van het bestemmingsplan.