Plan: | Transwijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPTRANSWIJK-0601 |
Geluid beïnvloedt vaak de kwaliteit van de leef- en woonomgeving. De belangrijkste geluidsbronnen die in het kader van de ruimtelijke inrichting en ontwikkeling van belang zijn, wegverkeer, railverkeer en bedrijven. De mate van acceptatie en hinder is onder meer afhankelijk van de functie van het geluidsbelaste object.
De regels van de Wet geluidhinder zijn van toepassing bij het vaststellen van een bestemmingsplan. De normen uit die wet zijn van toepassing bij:
Als een van bovenstaande situaties aan de orde is dient er een akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd en als het nodig blijkt kan een hogere grenswaarde worden aangevraagd. De Wet geluidhinder hanteert twee waarden:
In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs een aantal wegen geluidzones, waarbinnen in het geval van nieuwe situaties onderzoek moet worden gedaan naar de geluidbelasting. In een aantal gevallen is het echter niet nodig akoestisch onderzoek uit te voeren, namelijk:
Voor het plangebied betekent dit dat ten gevolge van de Koningin Wilhelminalaan en de Beneluxlaan akoestisch onderzoek relevant is.
Bij het realiseren van geluidsgevoelige functies binnen een zone van een weg, zal onderzoek naar de geluidbelasting vanwege het wegverkeerslawaai moeten worden gedaan. De geluidbelasting op de gevel mag niet meer bedragen dan de voorkeursgrenswaarde (50 dB(A)). Indien dit niet het geval is, kan een hogere waarde procedure worden gevolgd, waarbij de geluidbelasting in binnenstedelijke gebieden ten hoogste 65 dB(A) mag bedragen. Een eventuele hogere grenswaarde dient voor de vaststelling van het bestemmingsplan te zijn verleend.
Op basis van het onderzoek (bijlage 1) kunnen de volgende conclusies getrokken worden:
De geluidbelasting (Lden), inclusief 2 dB correctie conform artikel 110g Wgh, bedraagt op de beoordelingspunten ten hoogste 56 dB. De geluidbelasting op de beoordelingpunten is hoger dan de in Wet geluidhinder gestelde voorkeursgrenswaarde 48 dB maar voldoet aan de maximaal te ontheffen waarde van 63 dB.
De geluidbelasting (Lden), inclusief 5 dB correctie conform artikel 110g Wgh, bedraagt op de beoordelingspunten ten hoogste 48 dB. De geluidbelasting op de beoordelingpunten is gelijk of lager dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en levert geen bezwaren op voor de realisatie van woningen.
Het akoestisch onderzoek laat zien dat ter plaatse van 13 rekenpunten de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden. De verschillende mogelijkheden om de geluidbelasting te reduceren zijn besproken. Burgemeester en wethouders dienen een overweging te maken of de berekende geluidbelastingen acceptabel zijn. Om de bebouwing te realiseren zijn er 13 hogere grenswaarden nodig.
Om aan het gemeentelijke geluidbeleid te voldoen, het realiseren van een geluidluwe gevel, zal bij 9 van de 11 appartementen en een Berlijnse doos worden gerealiseerd.