Plan: | Hoek Sint Jacobsstraat-Lange Viestraat, Binnenstad |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPSTJACOBLANGEVIE-0601 |
Het plan is getoetst aan de vraag of er met dit plan aspecten aan de orde zijn die relevant zijn voor de nationale belangen die de inspectie voor ruimtelijke ordening behartigt. In de brief van 26 mei 2009 aan alle colleges van burgemeester en wethouders heeft de minister van VROM aangegeven over welke nationale belangen uit de Realisatieparagraaf Nationaal Ruimtelijk Beleid (RNRB, TK 2007-2008, 31500 nr. 1) gemeenten altijd overleg moeten voeren met het Rijk. Met dit bestemmingsplan zijn geen van de genoemde nationale belangen in het geding, in die zin dat geen van de nationale belangen aan de orde zijn. Deze uitbreiding van een bestaande functie is niet in strijd met rijksbelangen. Er is daarom geen aanleiding om afzonderlijk vooroverleg te voeren.
Het plan is daarnaast getoetst aan de provinciale beleidslijn "Uitvoering beleidslijn nieuwe Wro" (vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 11 november 2008). Op grond van de overleglijst van deze beleidslijn is geen vooroverleg met de provincie nodig.
Het plangebied bevindt zich namelijk binnen de rode contouren (stedelijk gebied) van het Streekplan. Ook ligt het plan niet binnen 200 meter van een transportas als bedoeld in paragraaf 8.1 van de beleidsneutrale omzetting van het streekplan naar de Structuurvisie Provinciaal Belang (vastgesteld door Provinciale Staten op 21 september 2009).
Gelet op de beperkte omvang, de beperkte verkeersaantrekkende werking van het plan en omdat de wijkopzet en wijkontsluiting gelijk blijven, is er geen aanleiding om een mobiliteitstoets uit te voeren.
Daar waar bekende of te verwachten archeologische waarden in het geding zijn, heeft de provincie bevestigd dat 3.1.1-overleg niet noodzakelijk is indien de archeologische waarden beschermd worden door middel van een dubbelbestemming Waarde Archeologie en de gemeentelijke archeologieverordening. In dit plan wordt de bescherming geregeld zodat geen nader vooroverleg nodig is.
Bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan is het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden betrokken geweest (HDSR). In overleg met de HDSR is de watertoets opgesteld en akkoord bevonden. De wateraspecten vormen geen belemmering voor de voorgenomen ontwikkeling. Voor de inhoudelijke aspecten wordt verwezen naar paragraaf 5.9 en de bijlage.
Voorafgaand aan dit bestemmingsplan is een bouwenvelop opgesteld en door het college vastgesteld. Het hierbij gehanteerde participatieniveau was 'raadplegen' en 'adviseren'. Dat wil zeggen dat de betrokkenen middels een wijkbericht, informatie op de wijkwebsite en een inloopavond zijn geïnformeerd en hen om een reactie is gevraagd. Op een aantal onderwerpen zijn de reacties aanleiding geweest om de bouwenvelop aan te passen. De belangrijkste wijzigingen zijn een nieuwe bezonningsstudie en randvoorwaarden over door de initiatiefnemer uit te voeren compenserende maatregelen. Zo wordt aan de achterzijde van de Bijenkorf ter hoogte van de percelen Oudegracht Westzijde een vegetatiewand gerealiseerd. Op de tweede winkellaag van de Bijenkorf zal een daktuin worden aangebracht ten behoeve van een groene uitstraling voor de omliggende gebouwen.
De inloopavond is door 24 personen bezocht. In totaal zijn 13 schriftelijke reacties van direct omwonenden en omliggende instanties ontvangen. Deze reacties zijn van een antwoord voorzien.
Daarnaast is het plan aan de Wijkraad Binnenstad toegelicht en heeft een apart overleg met het comité wijk C plaatsgevonden.
In een raamovereenkomst in het kader van Hoog Catharijne en Leidsche Rijn is afgesproken dat de gemeente Corio consulteert over alle detailhandelsplannen in de stad Utrecht waar bestuurlijke besluitvorming voor nodig is. De consultatie heeft plaatsgevonden en gaf geen aanleiding tot wijziging van het plan.
De initiatiefnemer is in contact met eigenaren van omliggende woningen en ondernemingen.