direct naar inhoud van 4.1 Ruimtelijke en functionele opzet
Plan: Hoek Sint Jacobsstraat-Lange Viestraat, Binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPSTJACOBLANGEVIE-0601

4.1 Ruimtelijke en functionele opzet

Context en ligging plan
Bij de binnenstad van Utrecht, een aangewezen plek om recreatief te winkelen, past een hoge ambitie. De omvang van het winkelaanbod in Utrecht is niet erg groot. Zowel het aantal winkels als het winkelmetrage per hoofd is laag ten opzichte van referenties. Het perspectief is goed en wordt mede gevoed door de geringe leegstand en groei van de stad en de regio. Voor het behoud van een plek bij de topsteden zijn investeringen nodig. Het accommoderen van trekkers en schaalvergroting is daarbij van gemeenschappelijk belang.
Het gebouw La Vie valt in het kernwinkelgebied. De locatie van De Bijenkorf ligt aan de Lange Viestraat, dat wordt gezien als het begin- of eindpunt van de zogenoemde stadscorridor (Structuurplan Stationsgebied). De stadscorridor verbindt de westelijke delen van de stad met de oude stad en loopt vanaf Leidsche Rijn via een zone tussen de Graadt van Roggenweg en de Leidsekade via het Westplein door tot Vredenburg. Aan de zijde van de stadscorridor ter hoogte van Vredenburg Noord worden binnenstedelijke functies toegevoegd die vooral een uitstraling hebben op straatniveau, zoals winkels. De genoemde functies begeleiden de route langs dit deel van de stadscorridor. Door het woonwinkelgebouw 'De Vredenburg' op het plein Vredenburg is behoud en het accommoderen van een sterke trekker aan de noordzijde van de Lange Viestraat gewenst om de routing Hoog Catharijne-Oudegracht langs La Vie te behouden.

In het vigerende bestemmingsplan 'Binnenstad' is in de toelichting al aangegeven dat de positie en identiteit van de Sint Jacobsstraat (en omgeving) door de verwezenlijking van de singelstructuur zal veranderen. Ten aanzien van de locatie op de hoek van de Sint Jacobsstraat en de Lange Viestraat voorziet het bestemmingsplan Binnenstad dat deze locatie daarbij kan zorgen voor een goede ruimtelijke en functionele overgang tussen de daarachterliggende Wijk C en de ontwikkeling aan de Zijdebalenstraat. Ook de sloop van de loopbrug over Sint Jacobsstraat wordt in het bestemmingsplan Binnenstad gezien als een gewenste ontwikkeling die de zichtbaarheid en zichtlijnen op de Sint Jacobsstraat zal verbeteren. De Sint Jacobsstraat zal hierdoor stedenbouwkundig als een volwaardig onderdeel van de binnenstad kunnen gaan fungeren.

De ontwikkeling van La Vie komt tegemoet aan de voorgaande doelstellingen. De uitbreiding van de Bijenkorf past binnen het streven naar verbinding tussen de ontwikkelingen in het Stationsgebied/Hoog Catharijne en de historische Binnenstad. De ontwikkeling vormt een aanvulling op de stadscorridor. Schaalvergroting en modernisering van deze publiekstrekker is voor de Binnenstad dan ook zeer gewenst.

Gebouw en functie
Het gebouw La Vie is door zijn prominente ligging een belangrijke schakel tussen de historische binnenstad en het nieuwere Wijk C. Voor Utrecht is de Bijenkorf een van de trekkers in de binnenstad en zorgt vanwege haar ligging voor een goede doorbloeding van het kernwinkelgebied.
Het bestaande gebouw krijgt een nieuwe gevel, waarbij de huidige overbouwingen boven het trottoir zullen worden verwijderd. De bebouwing over de Sint Jacobsstraat wordt verwijderd. Ter plaatse van de Sint Jacobsstraat wordt op de huidige laad- en losplaats bebouwing toegevoegd. De nieuwbouw op deze plek komt tegen de bestaande parkeergarage en ligt aan de voorzijde in het verlengde van de huidige rooilijn. De nieuwe gevellijn begeleidt daardoor de Sint Jacobsstraat nadrukkelijker. Dit heeft een positieve uitwerking op de beleving van de straat. De basishoogte van het gebouw blijft zoals bestaand (circa 26 meter). Incidenteel is ten behoeve van technische ruimten en opstelplaatsen voor technische installaties, een hogere bouwhoogte (tot circa 30 meter) mogelijk. De kop van het gebouw wordt prominenter door toevoeging van een plaatselijk hoogteaccent ten behoeve van onder andere een technische ruimte. Ter plaatse van het binnencour wordt bovenop de bestaande eerste verdieping een bouwlaag (winkel) toegevoegd. Daarboven komt een technische ruimte en op het overige deel van het nieuwe platte dak zal een daktuin worden aangelegd.
Ten slotte wordt een extra laag op de huidige parkeergarage gebouwd en wordt de garage met een gesloten gevel afgewerkt. De hoogte varieert dan van circa 22 meter tot circa 24 meter.
Het plan voorziet in de uitbreiding van het bestaande winkeloppervlak, het bestaande gebruik voor kantoren en vergadercentrum blijft grotendeels ongewijzigd.