Plan: | Smakkelaarsveld, Binnenstad |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPSMAKKELAARSVELD-0601 |
Aanleiding
Door een ruimtelijk plan kunnen de belangen èn het functioneren van het watersysteem en de waterketen onder druk komen te staan. Het doel van de 'Watertoets' is het waarborgen van watergerelateerd beleid en beheer door deze ruimtelijke ontwikkelingen expliciet en op evenwichtige wijze te toetsen aan de relevante ruimtelijke plannen en besluiten van Rijk, provincies en gemeenten.
Ruimtelijke plannen moeten wettelijk voorzien zijn van een 'Waterparagraaf', een ruimtelijke onderbouwing van de huidige en toekomstige waterhuishoudkundige situatie. Met de watertoets worden de waterhuishoudkundige gevolgen van een plan vroegtijdig inzichtelijk gemaakt, de afwegingen expliciet en toetsbaar vastgelegd en het wateradvies van de waterbeheerder opgenomen.
Door afstemming met de waterbeheerder(s) wordt voorkomen dat door een ruimtelijke ontwikkeling de kansen voor de waterhuishouding niet worden benut en de bedreigingen niet worden herkend. Door de bestaande (geo)hydrologische situatie en randvoorwaarden, de geplande ontwikkeling en de ruimtelijke consequenties ten aanzien van de waterhuishouding te analyseren, kan het streven naar een duurzaam en robuust watersysteem vroegtijdig in het ontwerpproces worden geïntegreerd.
Deze waterparagraaf (zie bijlage) is, ter verantwoording en afsluiting van de watertoets, opgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan 'Smakkelaarsveld'. Dit bestemmingsplan heeft tot doel de ontwikkeling van dit deel van het Stationsgebied in Utrecht –waaronder de realisatie van een multifunctioneel gebouw, het centrale plein Smakkelaarsveld en het opengraven van de Leidsche Rijn- te faciliteren. Hieronder de meest voorname elementen uit de waterpragraaf:
Watervergunning
Ten behoeve van het dempen en graven, aanleggen van vlonders en steigers en bouwen in en langs water is een Watervergunning van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden noodzakelijk. Alle wateraspecten (inclusief de Keur-aspecten) worden in de watervergunning geregeld.
Tijdelijke onttrekkingen van grondwater tijdens bouwwerkzaamheden zijn vergunningsplichtig, evenals tijdelijke lozing van bemalingswater op oppervlaktewater. Ook rechtstreekse afvoer van hemelwater naar oppervlaktewater is vergunning- of meldingplichtig in het kader van de Waterwet.
Wateropgave
Door de ontwikkeling Smakkelaarsveld neemt met het open graven van de Leidsche Rijn, het areaal open water fors toe met circa 3340 m2 (van 660 m2 naar 4000 m2). Van deze toename aan open water wordt 990 m2 benut als compensatie voor het dempen van de Kruisvaart ten behoeve van de realisatie van de Rabobrug. Door dhr. D. Schuwer van het HDSR is de WP "Rabobrug" (IBU, definitief2, d.d. 08-05-2012) waarin deze afspraak verwoord is, op 1 mei 2012 per email akkoord bevonden. De verwachting is dat de Leidsche Rijn ter plaatse van het Smakkelaarsveld in 2018 wordt opengegraven.
Door het creëren van open water neemt de bergingscapaciteit van het peilgebied bij een maximale peilstijging van 30 cm met circa 1002 m3 toe. Daarnaast neemt het verhard oppervlak met circa 5390 m2 (0.54 ha) af wat resulteert in een reductie van de belasting en de emissie op het oppervlaktewater.
Conclusie
De geplande ontwikkeling Smakkelaarsveld heeft een positieve invloed op de waterhuishouding en de riolering in en rondom het plangebied.
Door de ontwikkeling Smakkelaarsveld neemt met het open graven van de Leidsche Rijn, het areaal open water fors toe met circa 3340 m2 en het verhard oppervlak met circa 5390 m2 af.
Van de toename aan open water wordt 990 m2 benut als compensatie voor het dempen van de Kruisvaart ten behoeve van de realisatie van de Rabobrug.