direct naar inhoud van 5.8 Duurzaamheid
Plan: Oudwijkerveldstraat 120, Oudwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERVELDSTR-0601

5.8 Duurzaamheid


Kader
De gemeente Utrecht heeft in haar milieubeleidsplan (MBP) op duurzaamheidgebied met als speerpunt energie een duidelijke ambitie vastgelegd. In het MBP en in het Programma Utrechtse Energie is opgenomen dat Utrecht in 2030 klimaatneutraal is. Ontwikkel- en herstructureringslocaties bieden kansen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze ambitie. De inzet van maatregelen om de CO2-uitstoot vergaand te verminderen, gaat in de volgorde: energiebehoefte verminderen, inzet van duurzame bronnen en, tenslotte, een zo efficiënt mogelijke omzetting van primaire energie in warmte en kracht. Die klimaatambities betekenen een fors lagere energieprestatie.

Onder duurzame ontwikkeling wordt een ontwikkeling verstaan die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien. Dit houdt in dat het streven is naar een evenwicht tussen de 3 P's: People (sociale component), Planet (ecologie en milieu) en Profit (economie). Voor gebruikers levert duurzaamheid een hoog kwalitatieve leefomgeving door verhoging comfort, veiligheid en gezondheid. Het levert tevens een kostenbesparing op én het is goed voor het milieu.

Naast energie gaat het duurzaamheidbeleid ook over de milieubelasting vanwege materiaalgebruik, binnenmilieu/gezondheid, ruimtegebruik et cetera. Met prestatie-eis gerichte duurzaamheidinstrumenten kan de duurzame kwaliteit van plannen 'gemeten' worden.

Plansituatie
De aanvrager heeft aangegeven dat het gebouw wordt aangesloten op stadsverwarming. Daarnaast zal er met de constructie van het dak rekening mee worden gehouden dat in de toekomst zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst.
Het gebouw zal voorzien worden van een volledig gecontroleerde luchtbehandelingsinstallatie met een warmte-terugwin-unit (WTW). Ook is door de aanvrager besloten voor dit bouwproject een hogere isolatiewaarde voor gevels, daken en vloeren toe te passen. Met name in de verkeers-, kantoor- en werkruimten zullen veel verlichtingsarmaturen zijn die continue branden. Voor deze verlichtingsarmaturen zal gekozen worden voor lichtbronnen met laag verbruik en hoge opbrengst (bijvoorbeeld LED verlichting).

Naast de concreet genoemde aspecten die in deze fase bekend zijn zal ook in de keuze van bouw- en afwerkmateriaal het duurzaamheidaspect meegewogen worden. Een verdere beoordeling van energie en de overige milieu-aspecten komt aan de orde komen bij verlening van de omgevingsvergunning en conform de regels uit het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (BARIM) alsmede het toezicht op de naleving van deze regels.