direct naar inhoud van 4.7 Duurzaam bouwen
Plan: Oudwijkerdwarsstraat, Oudwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERDWARSST-0601

4.7 Duurzaam bouwen

Kader
De gemeente Utrecht heeft in haar milieubeleidsplan (MBP) op energiegebied een duidelijke ambitie vastgelegd. In het MBP is opgenomen dat Utrecht in 2030 CO2-neutraal is. Ontwikkel- en herstructureringslocaties bieden kansen om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze ambitie. De inzet van maatregelen om de CO2-uitstoot vergaand te verminderen gaat in de volgorde: energiebehoefte verminderen, inzet van duurzame bronnen en, tenslotte, een zo efficiënt mogelijke omzetting van primaire energie in warmte en kracht. Die klimaatambities betekenen een fors lagere energieprestatie.
Onder duurzame ontwikkeling wordt een ontwikkeling verstaan die voorziet in de behoefte van de huidige generatie zonder daarmee voor de toekomstige generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen om ook in hun behoeften te voorzien. Dit houdt in dat het streven is naar een evenwicht tussen de 3 P's. People (sociale component),Planet (ecologie en milieu) en Profit (economie). Voor gebruikers levert duurzaamheid een hoog kwalitatieve leefomgeving door verhoging comfort, veiligheid en gezondheid. Het levert tevens kostenbesparing op én het is goed voor het milieu.

Plansituatie
In de bouwenvelop, die is samengesteld door het gebiedsteam van de gemeente Utrecht, wordt de ambitie genoemd van een GPR-score van 8 of hoger voor dit type ontwikkelingen.

SenterNovem heeft op dit gebied een inventarisatie gedaan, genaamd: “voorbeeldwoningen bestaande
bouw 2007” In de categorie tussenwoningen gebouwd voor 1946.

In deze categorie handelt het om ongeïsoleerde woningen, zonder spouwmuren, houten vloer- en dakbalken en verwarming door middel van gaskachels.
Vanaf 2008 moeten woningen (op een transactiemoment) worden voorzien van een energielabel. Dit label geeft de energetische kwaliteit van de woning aan. Hieraan ligt een berekeningsmodel ten grondslag beschreven in ISSO-publictie 82. In de huidige situatie zal de Oudwijkerdwarsstraat 74-76 niet verder komen dan het label G, als zijnde “zeer energie onzuinig.” Met referte aan de categorie voorbeeldwoningen van SenterNovem, is het mogelijk om met een dergelijke woning tot een B-label te komen. Een GPR-score valt in dit stadium nog niet te bepalen gezien de status van het plan. De meest voor de handliggende maatregel is het optimaal isoleren van het bestaande casco met een zo hoog mogelijke Rc-waarde voor elk bouwonderdeel.

Hieronder een aantal maatregelen, die onderzocht en toegepast zouden kunnen worden:

  • Houten begane grond vloeren vervangen door geïsoleerde betonvloeren (Rc=5,0)
  • Bestaande gevels a/d binnenzijde isoleren (Rc=4,5)
  • Het voorkomen cq. elimineren van koude bruggen in het casco.
  • Daken isoleren (Rc= 5,0 tot 8,0)
  • Nieuwe houten kozijnen en puien met thermisch isolerende beglazing. (U-waarde 1,0)
  • Het toepassen van sedum begroeiing op de platte daken van de bebouwing op het binnenterrein. Hierdoor zal het koelend vermogen van dit dak toenemen.
  • Het toepassen van permanente zonwering voor gevels op het zuiden (zie 3D-beelden)
  • Centraal verwarmings / tapwatersysteem in hoog rendement uitvoering.
  • Ventilatiesysteem met natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer met warmte terugwinning.
  • (onderzoek naar) mogelijkheden voor een hemelwater infiltratiesysteem.
  • (onderzoek naar) WKO in combinatie met een energiedak.
  • (onderzoek naar) zonneboiler in combinatie met warm tapwater.

Bij het nader uitwerken van het plan tot een Voorlopig Ontwerp (VO), zal een installatieadviseur ingeschakeld moeten worden om te komen tot een geïntegreerde aanpak met betrekking tot het energie- en bouwtechnische deel.