direct naar inhoud van 4.4 Bodemkwaliteit
Plan: Oudwijkerdwarsstraat, Oudwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERDWARSST-0601

4.4 Bodemkwaliteit

Kader
Het gemeentelijk bodembeleid gaat uit van de volgende algemene uitgangspunten uit de Wet bodembescherming:

  • 1. Nieuwe bodemverontreiniging moet worden voorkomen en indien er toch bodemverontreiniging ontstaat moet de bodem direct worden gesaneerd.
  • 2. Gevallen van ernstige bodemverontreiniging moeten worden gesaneerd als er tevens sprake is van milieuhygiënische risico's. Dit gebeurt functiegericht en kosteneffectief.
    Tevens is nieuwbouw op een geval van ernstige bodemverontreiniging niet toegestaan zonder saneringsmaatregelen.
  • 3. Hergebruik van (schone of licht verontreinigde) grond kan bij onverdachte terreinen plaats vinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.

Bij een aanvraag om omgevingsvergunning dient een bodemonderzoek conform de NEN 5740 te worden verricht. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of de locatie geschikt is voor de geplande functie of dat er nog een nader onderzoek of een bodemsanering noodzakelijk is voordat de locatie geschikt is voor de geplande functie.

Als er voor de bouwwerkzaamheden een grondwateronttrekking nodig is, moet rekening gehouden worden met nabij gelegen grondwaterverontreinigingen. Als er in de invloedssfeer van de onttrekking een verontreiniging aanwezig is moeten hiervoor in een saneringsplan voldoende tegenmaatregelen worden beschreven.

Plansituatie
Op het terrein is een verkennend en vervolgens een nader bodemonderzoek (i.k.v. verbouwplannen, HMT Hoste Milieutechniek BV, projectcode 11198GOU, 22 september 2011) uitgevoerd. Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging met lood in de tweede halve meter van de bodem. Momenteel is de verontreiniging afgedekt met een verhardingslaag. Het terrein is zonder saneringsmaatregelen niet geschikt voor de geplande woningen. Ter plaatse van de gemeenschappelijke binnentuin moet een voldoende dikke leeflaag aanwezig zijn die voldoet aan de functie wonen. Hiervoor moet een saneringsplan of een melding volgens het Besluit Uniforme Saneringen (BUS) ter goedkeuring bij de gemeente worden ingediend.

In de nabijheid van de locatie zijn diverse (diepere) grondwaterverontreinigingen aanwezig. Als er voor de bouw grondwater wordt onttrokken moet onderzocht worden of in de invloedssfeer van de onttrekking een grondwaterverontreiniging aanwezig is. Zonodig moet een saneringsplan opgesteld worden, waarin voldoende tegenmaatregelen worden beschreven om deze verontreiniging niet te verplaatsen. Mogelijk kan hierbij worden aangesloten bij de gebiedsgerichte saneringsaanpak van diepere grondwaterverontreinigingen met VOCl rond de binnenstad (Biowasmachine). In dit geval moet een melding activiteit ondergrond worden gedaan worden bij de gemeente Utrecht, die beoordeelt of de activiteiten binnen de randvoorwaarden van de gebiedsgerichte aanpak uitvoerbaar zijn.

Conclusie
Met in achtneming van bovenstaande voorwaarden vormt de bodem geen belemmering voor het plan.