direct naar inhoud van 3.2 Projectbeschrijving
Plan: Oudwijkerdwarsstraat, Oudwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERDWARSST-0601

3.2 Projectbeschrijving

3.2.1 Programma

Woningen
Het plan betreft het realiseren van twintig woningen Het uitgangspunt in het herontwikkelingsplan is het behoud van de bebouwing aan de straatzijde en op het binnenterrein, met dien verstande dat het hoofdgebouw zal worden losgekoppeld van de aangrenzende lage bebouwing op het binnenterrein. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een binnentuin. De bebouwing aan de Oudwijkerdwarsstraat zal in hoogte en diepte één bouwblok worden, zodat deze ruimte biedt aan elf kleine appartementen. In de overige gebouwen op het binnenterrein zullen negen grondgebonden (kleine) appartementen komen. Het binnenterrein zelf zal ingericht worden ten behoeve van de binnentuin(en) en het parkeren van auto’s en fietsen.

De grootte van de appartementen variëren van 40 tot 60 m2 bvo en richten zich daarmee op kleine huishoudens en starters. Dit past binnen de gemeentelijke ambitie om het aanbod in dit marktsegment (nabij de binnenstad) te vergroten.

Gemengde functie begane grond
De Oudwijkerdwarsstraat heeft in het verleden tal van economische functies gekend. Vooral in hoekpanden was er in de jaren ‘50 en ‘60 veel detailhandel te vinden. Vanwege schaalvergroting en concentratie is veel van deze detailhandel verdwenen. De meeste hoekpanden kennen nog een gemengde bestemming (GD), die economische functies nog steeds mogelijk maakt. Echter het karakter van een woonstraat met weinig ruimte en geen doorgaand verkeer maakt dat deze niet echt geschikt is voor economische functies. Een verkleuring naar wonen past dan ook in de transformatie van deze straat. Om de mogelijkheid voor functiemenging in de toekomst te behouden, zullen op de begane grondlaag wel gemengde functies mogelijk blijven.

3.2.2 Stedenbouwkundig plan

De wijk 'Oudwijk' wordt gekenmerkt door gesloten en halfopen bouwblokken. De straten zijn stedelijk met enige functiemenging en zonder voortuinen. De achterterreinen zijn privé en bestaan overwegend uit tuinen. Deze luwe en groene zijde is een belangrijke kwaliteit. Bij herontwikkeling is het realiseren/behouden van stedelijke groene kwaliteiten essentieel. Het initiatief is verrassend en vernieuwend door het hergebruik van de bestaande loodsen en het meer open maken van het achterterrein. Het plan sluit zowel goed aan op het stedelijke straatbeeld van de Oudwijkerdwarsstraat als op de open en groene opzet aan de achterzijde. Het zal een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en vitaliteit van het gebied. De ruimtelijke verandering ten opzichte van de huidige situatie is beperkt. De hoogte van de panden aan de Oudwijkerdwarsstraat 74 en 76 blijft drie bouwlagen. De hoogte van het pand met huisnummer 74 wordt gelijkgetrokken met de hoogte van nummer 76 (circa 10,5 meter). De bestaande aanbouw aan de achterzijde van dit gebouw zal worden gesloopt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte, welke deels groen wordt ingericht. De overige bebouwing op het achterterrein wordt vernieuwd binnen het bestaande bebouwd oppervlak. Van het deel waar thans een kap aanwezig is, mag de nokhoogte worden verhoogd tot 5 meter. Deze bebouwing grenst aan het Spoorwegmuseum en heeft zeer beperkte invloed op bestaande omliggende woonbebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPOUDWIJKERDWARSST-0601_0003.png"

Afbeelding 3: Impressie toekomstige situatie

3.2.3 Verkeer en parkeren

De woningen in het hoofdgebouw zijn bereikbaar via een gezamenlijke entree aan de Oudwijkerdwarsstraat. Via een poort aan de Bloesemstraat zijn de woningen op het achterterrein te bereiken. Daarmee treden er geen grote wijzigingen op ten opzichte van de huidige situatie, waarbij de aan- en afvoer van goederen van de voormalige kringloopwinkel via het achterterrein geregeld was. Dit plan maakt de bouw van 20 starterswoningen mogelijk. Het plan blijft hiermee onder de 1.000 m2 bvo en daarmee onder de grens uit de “Partiële herijking parkeernormen 2008”, die projecten in betaald parkeergebied onder de gekozen grens vrijstelt van de geldende parkeernormen. Desalniettemin worden door de initiatiefnemer op het binnenterrein circa tien parkeerplaatsen aangelegd voor toekomstige bewoners. Tevens wordt voorzien in voldoende fietsparkeerplaatsen (circa 2 per woning) op eigen terrein.

3.2.4 Openbare ruimte en groen

Binnen het plangebied is geen volledig openbare ruimte aanwezig. Op het achterterrein zal de onbebouwde ruimte overwegend worden ingericht als gezamenlijke tuin. Hierbinnen is ruimte voor groen en parkeren, voor zowel auto als fiets. Dit past in de karakteristiek van de buurt met open en groene achterterreinen.