Plan: | Marco Poloplantsoen, Kanaleneiland Zuid |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPMARCOPOLOPLANTKZ-0601 |
De nieuwe basisschool kent een relatief lagere verkeersaantrekkende werking dan de bestaande school met speciaal onderwijs omdat in de toekomst deze kinderen veelal, al dan niet onder begeleiding, wel te voet of per fiets naar school zullen komen. Daar staat tegenover dat er in de nieuwe situatie wel meer kinderen op de nieuwe school zullen zitten. Volgens de leerlingenprognose zullen dat er de komende jaren tussen de 300 en 320 zijn maar bij uitbreiding van de school kan dat aantal stijgen. Per saldo zullen er daarom naar verwachting iets meer kinderen met de auto naar school gebracht en weer opgehaald kunnen worden.
De bestaande wegenstructuur kan die extra verkeersbewegingen verwerken en die hoeft dan ook niet gewijzigd te worden. Omdat in een kort tijdsbestek wel veel kinderen en ouders tegelijkertijd naar de school komen en vertrekken, dient er bijzondere aandacht te zijn voor de verkeersveiligheid. Daarbij is het uitgangspunt om het autogebruik te ontmoedigen en verkeersdeelnemers zo veel mogelijk te scheiden.
Bij de school wordt autogebruik ontmoedigd door:
Om de verkeersveiligheid te vergroten worden de autoverkeersbewegingen bij de school zo veel mogelijk gescheiden van de voetgangers en fietsers. Er zal daarom een speciale parkeerstrook voor kiss- en ride worden aangelegd die zo min mogelijk conflicteert met fietsers en voetgangers. De locatie van deze strook is voorzien aan de Columbuslaan tussen de bushalte en de kruising met de Afrikalaan. Dit is op geringe afstand van de ingang van de school waardoor gestimuleerd wordt dat kinderen per fiets of lopend worden gebracht.
Ook door de realisatie van meerdere ingangen in het gebouw kan het verkeer beter worden gespreid. Naast de hoofdentree aan de Afrikalaan, zal een schoolentree aan de Columbuslaanzijde, specifiek voor voetgangers en fietsers die vanaf de Columbuslaan door het plantsoen de school kunnen bereiken, worden gerealiseerd. Bij deze entrees zullen bovendien de fietsenstallingen voor de kinderen worden gerealiseerd. Ook aan de zijde van de Marco Pololaan bevindt zich een entree en fietsenstalling voor de leerkrachten.
Voor degene die door het plantsoen komen, kunnen de voetpaden in het plantsoen (gedeeltelijk) worden opengesteld als fietspad. Het bestaande voetpad tussen de Columbuslaan en de school blijft bij voorkeur als voetpad in stand. Het meest zuidelijke parkpad kan worden omgezet tot fietspad tot waar deze samenkomt met de voetpaden van de andere zijden. Het zou wenselijk zijn om ter hoogte van het fietspad uit het park, bij de huidige snelheidsremmer, een goede oversteek over de Columbuslaan te creëren.
Daarnaast dient er aandacht te zijn voor goede oversteekvoorzieningen ter hoogte van de schoolingangen en dient voorkomen te worden dat stilstaande auto’s het zicht van overstekende kinderen belemmeren. Ook dienen de langzaam verkeersontsluitingen en de daarop aansluitende school-thuis-routes op een duurzaam veilige manier de omliggende verkeerswegen te kruisen. De aanwezigheid van een busroute maakt het instellen van een 30 km/uur regime met bijbehorende snelheidremmende voorzieningen in deze wegen niet praktisch uitvoerbaar. Een uitzondering hierop vormt de Marco Pololaan ten zuiden van de Afrikalaan waar de huidige grens van het 30 km/uur-gebied van de Bartolomeo Diazlaan in noordelijke richting opgeschoven wordt. Dit gebeurt door op de hoek van de Afrikalaan/Marco Pololaan een inritconstructie te maken en ter plekke de rijbaanbreedte te verkleinen. Hierdoor wordt de verkeersveiligheid voor overstekende kinderen verbeterd.
Autoparkeren
Volgens het gemeentelijk parkeerbeleid dienen voldoende parkeerplaatsen te worden gerealiseerd op basis van de bij dit parkeerbeleid behorende normen, vastgelegd in de bouwenvelop dan wel conform de nieuwe nota Stallen en Parkeren. Deze parkeernormen zijn gegeven in een bandbreedte. De parkeerplaatsen dienen in principe op het eigen terrein te worden gerealiseerd. Vanwege een beperkt budget, is het hier niet mogelijk om een gebouwde verkeersoplossing te maken.
Bron: bouwenvelop
In het plangebied is voor het beoogde programma ruim voldoende plaats om te voorzien in de eigen parkeerbehoefte. Het parkeren voor het halen en brengen zal in het openbaar gebied worden opgelost en het parkeren ten behoeve van de leerkrachten zal op eigen terrein worden opgelost.
Het uiteindelijke bouwprogramma zal moeten uitwijzen hoeveel parkeerplaatsen er volgens de parkeernormen moeten worden gerealiseerd. Ook kan bij de uiteindelijke parkeerbalans eventueel nog rekening worden gehouden met dubbelgebruik. Zo zullen de parkeerplaatsen voor basisschool na school kunnen worden gebruikt door de begeleiding van de naschoolse opvang.
Fietsparkeren
Het schoolterrein biedt voldoende ruimte om het aantal fietsenplekken af te stemmen op het aantal leerlingen. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat circa 80% van het totale aantal leerlingen met de fiets komt (de leerlingen van de groepen 1 en 2 komen over het algemeen nog niet met een eigen fiets). Voor de leerkrachten wordt een inpandige fietsenstalling in het gebouw opgenomen.
Op het terrein van de school zullen enkele bomen moeten wijken voor de nieuwbouw. De belangrijke groenvoorzieningen met bomen rondom het terrein blijven behouden en worden waar mogelijk versterkt met robuuste heestervakken van circa 5 meter breed en nieuwe bomen langs de Marco Pololaan en de Afrikalaan. De maximale bouwgrens van de school is bepaald vanuit de boombeplanting waarbij voldoende afstand wordt gehouden tot de wortelstelsels van zowel de nieuwe als de bestaande bomen rondom het perceel.
Tijdens de bouw dient er rekening mee te worden gehouden dat de grond onder de kroonprojectie niet mag worden gebruikt voor welke bouwactiviteit of opslagplaats dan ook. Ophoging van de grond binnen de kroonprojectie kan tot een maximum van 10 cm met bij voorkeur een goed luchtdoorlatend structuur.