direct naar inhoud van 4.1 Projectbeschrijving
Plan: Marco Poloplantsoen, Kanaleneiland Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPMARCOPOLOPLANTKZ-0601

4.1 Projectbeschrijving

De wens tot nieuwbouw van het schoolgebouw vloeit voort uit de doelstelling van het Masterplan primair onderwijs en de verouderde staat van het gebouw. De sloop en nieuwbouw biedt naast een mogelijkheid voor goede en moderne onderwijsfaciliteiten tegelijkertijd de kans om de ruimtelijke structuur te verbeteren. De noordhoek van het plantsoen, waar de school nu staat, vormt namelijk in potentie het visitekaartje van Kanaleneiland-Zuid, voor wie vanaf de Marco Pololaan de wijk binnenkomt. Ook kan de schoollocatie meer onderdeel uit gaan maken van het Marco Poloplantsoen.

Het gewenste programma van de Hele Dagschool bestaat uit de Da Costaschool en de Kaleidoskoop, een gymzaal, welzijn, buitenschoolse opvang en ouderlokalen. In het bestemmingsplan is rekening gehouden met de groeiprognose van het aantal leerlingen in de wijk Zuidwest. Voor 2020 is de verwachting dat circa 320 kinderen van deze schoollocatie gebruik zullen maken. Ook is er ruimte opgenomen om in de toekomst het gebouw uit te breiden tot circa 26 groepsruimten omdat de gemeente en schoolbesturen op lange termijn een groei in het aantal leerlingen in de wijk Zuidwest zien.

Vanwege het behoud van de omliggende bomenrijen en de wortelstelsels, worden de gevels op minimaal 7 meter van de stammen gesitueerd. Het bouwvlak is hier op afgestemd. Langs de Afrikalaan en Marco Pololaan dienen de gevels in de aangegeven rooilijn te worden geplaatst. De gevels dienen transparant te worden ontworpen. Hierdoor krijgt het gebouw een prominente plek op de hoek en blijft er veel ruimte voor de aanleg, het behoud en de versterking van het groen (bomen en heestervakken).

Om het gebouw meer onderdeel te maken van het plantsoen, is interactie tussen de bebouwing en het plantsoen gewenst. Dit kan bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor zichtlijnen en het realiseren van meedere entrees.

Het gebouw staat vrij op de kavel en krijgt een alzijdige oriƫntatie. De maximale bouwhoogte wordt afgestemd op de omliggende bebouwing en wordt maximaal 12 meter. Dit geeft ruimte voor 3 bouwlagen met lokalen alsmede voor een gymzaal op een bouwlaag (of andersom). Bergingen, afvalcontainers en fietsenstallingen worden in het hoofdgebouw opgenomen.

In de planvorming is rekening gehouden met een groene erfscheiding (met heesterbeplanting) van minimaal 5 meter breed. Aan de binnenzijde hiervan kan een hekwerk geplaatst worden (maximaal 1,50 meter hoog en aan de zuidzijde maximaal 1,80 meter). Voor de inrichting van de buitenruimte wordt een inrichtingsplan opgesteld. Hierbij is aandacht voor de samenhang met de omgeving en voor het fietsparkeren.