direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Kop van Leeuwesteyn Zuid
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPKOPVLEEUWEZUID-0601

2.2 Rijksbeleid

Voor dit bestemmingsplan zijn met name de rijksnota's de Nota Ruimte (2006) en de Structuurvisie Randstad (2008) van belang. Daarnaast is ook de Nota Mobiliteit van belang gezien de invloed van de ontwikkelingen op de nabijgelegen infrastructuur. Bij nieuwe ontwikkelingen dient rekening gehouden te worden met ecologische en archeologische waarden op basis van de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en het Verdrag van Malta. In hoofdstuk 5 is aangegeven hoe met deze aspecten is omgegaan.

Het Rijk wil verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden en hoofdverbindingsassen. De gemeente Utrecht maakt deel uit van het grootste nationaal stedelijk netwerk in Nederland: 'Randstad Holland'. Het beleid is erop gericht de ruimtelijke, culturele en economische diversiteit van de Randstad te behouden en te versterken en de eigen ruimtevraag binnen de Randstad op te vangen. Binnen het verstedelijkingsbeleid kiest het kabinet bovenal voor een kwaliteitsstrategie en verdichting. Koppeling van verstedelijking en bereikbaarheid, zoals in het bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt met de ontwikkeling van een P+R, biedt kansen voor opschaling van de arbeidsmarkt en woningmarkt en betere benutting van de agglomeratievoordelen zoals in de Nota Ruimte en de Structuurvisie Randstad wordt beschreven.

De Nota Mobiliteit benadrukt dat bestaande en nieuwe bedrijven en voorzieningen die uit het oogpunt van veiligheid, hinder en verkeersaantrekkende werking niet inpasbaar zijn in of nabij woonbebouwing ruimte moet worden geboden op specifieke daarvoor te bestemmen (bedrijven)terreinen. De verplaatsing van de Utrechtse Bazaar naar het plangebied en de ontwikkeling van de P+R zijn geheel in lijn met dit beleid.