Plan: | Galecopperbrug, Westraven |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPGALECOPPERBRUG-0601 |
Bij het aspect geluid zijn verschillende bronnen van belang, namelijk industrielawaai, weg- en rail-verkeerslawaai. De regelgeving voor geluidhinder is vastgelegd in de Wet geluidhinder (Wgh).
Voor de renovatie van de Galecopperbrug is het aspect wegverkeerslawaai van belang.
Wet geluidhinder
In de Wet geluidhinder (Wgh) zijn geluidsnormen opgenomen voor wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai en industrielawaai. Deze normen geven de hoogst acceptabele geluidsbelasting bij geluidgevoelige functies zoals woningen. Bij het bepalen van de maximaal toegestane geluidsbelasting maakt de Wgh onderscheid tussen bestaande situaties en nieuwe situaties.
In de Wgh staan de geluidgevoelige bestemmingen binnen de geluidszones langs een geluidsbron (rijksweg A12) centraal. Daarbinnen moet aan de eisen van de Wgh worden voldaan. Met het stelsel van zonering is een koppeling gelegd tussen beperking van geluidhinder en ruimtelijke ordening.
Reconstructie
Bij de aanleg of wijziging van een weg dienen volgens de Wet geluidhinder (Wgh) de akoestische gevolgen voor geluidgevoelige bestemmingen binnen de geluidzone van de weg getoetst te worden aan de geldende grenswaarden.
In het kader van de Wet geluidhinder is er sprake van een reconstructie van een weg, als er één of meer wijzigingen op of aan een aanwezige weg plaatsvinden waardoor de geluidbelasting op gevels binnen de geluidzone van 600 meter aan weerszijde van de weg nabij gelegen geluidgevoelige bestemmingen toeneemt met tenminste 2 dB ten gevolge van het verkeer op die weg.
De toename wordt bepaald door de geluidbelasting in het jaar '10 jaar na openstelling van de gewijzigde weg' te vergelijken met de laagste waarde van:
Indien er sprake is van een reconstructie in de zin van de Wgh moet onderzocht worden of er maatregelen getroffen kunnen worden om de toename van de geluidbelasting ongedaan te maken. Mochten maatregelen op onoverkomelijke bezwaren stuiten dan kan een hogere waarde procedure worden gevolgd.
Nomo-woningen
In de Nota Mobiliteit is opgenomen dat het Rijk in de periode tot 2020 naast het wetgevingsregime extra inzet op de aanpak van woningen met een geluidbelasting boven 63 dB bij rijkswegen (incl. aftrek art.110 Wgh) en boven 70 dB bij spoorwegen. Dit zijn de zogenaamde NoMo-woningen.
Saneringsprogramma wegverkeerslawaai
De peildatum voor saneringssituaties vanwege wegverkeerslawaai is 1 maart 1986. Alleen wanneer op die datum de geluidbelasting van een pand hoger was dan 60 dB(A) in geval van weg-verkeerslawaai, is een pand formeel een saneringssituatie. Gemeenten waren verplicht alle geluidsgevoelige situaties die op deze peildatum een te hoge geluidbelasting hadden aan de minister van VROM melden. Voor saneringssituaties vanwege wegverkeerslawaai moest dit voor 1 januari 2009.
Royal Haskoning heeft namens de Managing Contractor de effecten van de aanpassing van de Galecopperbrug op het wegverkeerslawaai akoestisch onderzocht. In het onderzoek is voor woningen binnen de geluidzone van de Rijksweg A12 (600 meter) in beeld gebracht of door de aanpassing van de brug, de geluidbelasting zodanig toeneemt, dat sprake is van een reconstructie in het kader van de Wgh. Het akoestische onderzoek is opgenomen in bijlage 1.
Reconstructie
Uit het onderzoek blijkt dat de toename van de geluidbelasting van 2025 ten opzichte van 2011 ten hoogste 1,38 dB bedraagt bij de geluidgevoelige bestemmingen. Ten opzichte van een eerder vastgestelde hogere waarde bedraagt de toename van de geluidsbelasting maximaal 1,48 dB.
Omdat de toename van de geluidbelasting bij geluidgevoelige bestemmingen minder is dan 1,5 dB , is er geen sprake van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.
NoMo-woningen
Omdat de maximale geluidbelasting op geluidgevoelige bestemmingen na renovatie van de Galecopperbrug niet boven 63 dB (incl. art. 110g Wgh) ligt, is er geen sprake van zogenoemde Nomo-woningen.
Saneringswoningen
Door de gemeente Utrecht en de gemeente Nieuwegein zijn geen woningen aangemeld bij de het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor het Saneringsprogramma wegverkeerslawaai. In het kader van het voorliggende bestemmingsplan is er geen sprake van niet afgehandelde sanering en behoeven daarom geen geluidwerende maatregelen te worden getroffen voor sanering.