direct naar inhoud van 4.2 Verkeer en openbare ruimte
Plan: Entreegebouw, binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPENTREEGEBOUWBIN-0601

4.2 Verkeer en openbare ruimte

 

4.2.1 Verkeer

Auto
De huurders, de eigenaren, bezoekers van winkels en de appartementen kunnen gebruik maken van de nieuwe parkeergarage onder het Entreegebouw en het Vredenburgplein. De parkeergarage heeft een inrit aan de noord- en aan de zuidzijde, waarbij opgemerkt dient te worden dat deze buiten het plangebied van dit bestemmingsplan vallen. Deze zijn vanwege de nauwe verbondenheid met de herinrichting van de Catharijnesingel reeds juridisch mogelijk gemaakt in het vastgestelde bestemmingsplan Catharijnesingel.

De parkeergarage onder het Entreegebouw en parkeergarages in de nabijheid worden ontsloten aan de westzijde van de Catherijnesingel en verder afgevoerd via de route Graadt van Roggenweg, Weg der Verenigde Naties en Ds. Martin Luther Kinglaan die direct is aangesloten op het landelijk hoofdwegennet bij verkeersplein Hooggelegen. Dit is overeenkomstig de Bereikbaarheidsvisie Stationsgebied (2003).

Openbaar vervoer
De locatie ligt zeer gunstig nabij de nieuwe OV-Terminal, waar treinen, trams, bussen en taxi's hun aankomst- en vertrekpunt hebben. Dit grote openbaar vervoersknooppunt wordt via de looproutes van de Centrumboulevard uitstekend verbonden met het winkelcentrum Hoog Catharijne.

Voetgangers
Het Entreegebouw heeft een belangrijke verbindende functie tussen de oude binnenstad en de nieuwe OV-Terminal als onderdeel van de Centrumboulevard. De routes lopen via de noord- en zuidpassage. De noord- en zuidpassage worden bij het entreeblok aan de zijde van de Catharijnesingel na sluitingstijd van de winkels afgesloten voor publiek. Ook aan het Vredenburgplein worden beide passages afgesloten na sluitingstijd van de winkels. Voetgangers die langs de Catharijnesingel lopen kunnen via de toekomstige overbouwing van de Catharijnesingel de OV-Terminal bereiken. De oude binnenstad is te bereiken via een looproute langs de toekomstige straat tussen het Entreegebouw en het Muziekpaleis.

De entrees van de woningen boven het Entreegebouw zijn opgedeeld in een straatzijde (toekomstige straat tussen Entreegebouw en Muziekpaleis) en een pleinzijde (Vredenburgplein).

Bereikbaarheid tijdens de bouwfase
Het bestaande winkelcentrum Hoog Catharijne heeft een belangrijke verbindende functie tussen de oude binnenstad en het Centraal Station. Het project Nieuw Hoog Catharijne is, samen met andere ontwikkelingen in het Stationsgebied, van zo'n omvang dat het noodzakelijk is om de werkzaamheden te faseren, zodat de verbinding tussen het Centraal Station en de oude binnenstad kan blijven functioneren. Hiervoor is een faseringsplan opgesteld.

De huidige looproute zal zo lang mogelijk in stand worden gehouden. Het faseringsplan waarborgt gedurende de gehele bouwtijd een directe verbinding. Daarbij blijft de 24-uurs verbinding tijdens de bouwwerkzaamheden functioneren.

Laden en lossen
De bevoorrading van de winkels binnen het projectgebied zal plaatsvinden vanuit het bestaande expeditiepunt aan de Rijnkade. De expeditie aan de Rijnkade zal via de B1 laag in de parkeergarage toegang geven aan diverse goederenliften die winkels op de begane grond en eerste en tweede verdieping kunnen bevoorraden.

Hulpdiensten
Het Entreegebouw is het eerste onderdeel van het groter complex dat zich uitstrekt tot aan de overzijde van de Catharijnesingel. De bereikbaarheid en opstelplaats voor nooddiensten is voor alle bouwdelen van het gehele complex in kaart gebracht. Aan drie zijden zijn de gevels vanaf het openbaar gebied door de hulpdiensten ( brandweer, ambulance en politie) goed bereikbaar.

Met de toekomstige inrichting van het maaiveld wordt hier rekening mee gehouden. De opstelplaatsen voor het Entreegebouw bevinden zich aan het Vredenburgplein, aan de Rijnkade en aan de Catharijnebaan.

Verhuizen
De woningen boven de winkels worden door middel van twee liften ontsloten. In de praktijk zullen de verhuiswagens parkeren bij de betreffende entree van de woningen aan het Vredenburgplein of de toekomstige straat tussen het Entreegebouw en het Muziekpaleis.

4.2.2 Openbare ruimte en groen

Het Vredenburgplein bepaald grotendeels de openbare ruimte in onderhavig plangebied. De definitieve inrichting van dit plein is nog niet bepaald, wel is hiervoor een voorlopig ontwerp gemaakt. Op basis van het voorlopig ontwerp (VO) blijkt dat het plein ingericht zal worden middels een aantal eenvoudige basisingrediënten: een mooie degelijke vloer, een functionele marktindeling, een aantal flinke bomen, voldoende comfortabele zitgelegenheden en straatmeubilair als verlichting en afvalbakken. Het precieze aantal en de exacte locatie van deze onderdelen worden in het Definitief ontwerp bepaalt.

Het Vredenburgplein krijgt een stevige basis. Gezien de ligging van het plein in het kern van het winkelgebied en het gebruik door de markt, dient de pleininrichting verfijnd te worden gedetailleerd en moet deze robuust en degelijk en goed te onderhouden zijn. Waarbij het plein zodanig ingericht zal moeten worden dat het geschikt is voor de markt. Drie nieuwe straten en 1 bestaande straat, die grenzen aan het Vredenburgplein maken onderdeel uit het het van dit VO: de Verlengde Sint Jacobsstraat, de Verlengde Willemstraat, de Catharijnesingelstraat en Achter Clarenburg. Deze straten krijgen een ingetogen inrichting met de standaardbouwstenen (verharding en straatmeubilair) van de ‘sfeer binnenstad’. Dat wil zeggen een basis van gebakken klinkerverharding met een beperkte toevoeging van natuursteen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BPENTREEGEBOUWBIN-0601_0006.png"

Figuur 4.3 : Impressie Vredenburgplein conform VO


Door de het mogelijk maken van een diversiteit aan functies op de begane grond van het Entreegebouw wordt het een levendig openbaar gebied waarbij winkelend publiek, bewoners, werkenden en bezoekers van horeca en culturele instellingen elkaar in de openbare ruimte afwisselen, zodat er voortdurend een zekere sociale controle is. Kortom, het toevoegen van de diverse functies in de plint zorgt voor een vergroting van de levendigheid, leefbaarheid en (sociale) veiligheid in het openbaar gebied.

4.2.3 Bomenparagraaf

Op 18 november 2008 heeft het College de Bomenvisie Stationsgebied vastgesteld. Deze bomenvisie is de eerste uitwerking van de nota bomenbeleid Utrecht en bedoeld als gemeentelijk werkdocument en als basis voor vervolgstappen. In deze visie is het bomenbeleid geconcretiseerd voor het Utrechtse Stationsgebied.

Op basis van de bomenvisie Stationsgebied wordt duidelijk dat aan de zijde van Vredenburg (buiten onderhavig bestemmingsplangebied) een 17-tal bomen geplaatst zullen worden. Op het Vredenburgplein worden 4 bomen geplaatst, 11 bomen gehandhaafd en slechts 2 bomen verwijderd.

4.2.4 Parkeren

Autoparkeren  
De nieuwe parkeergarage die onder het Entreegebouw, het Vredenburgplein en de opnieuw aan te leggen Catharijnesingel is gesitueerd, bevindt zich geheel onder maaiveld. Alleen ter plaatse van de inritten zal de parkeergarage bovengronds zichtbaar zijn. In functie van de inrit zal in de vormgeving tot uiting worden gebracht. De inpassing van de in – en uitritten wordt afgestemd op de toekomstige inrichting van de Catharijnesingel.

De parkeergarage is onderdeel van de gehele herontwikkeling van Hoog Catharijne De uitbreiding is gesitueerd onder de uitbreiding van Hoog Catharijne aan het Vredenburgplein en bevat in de nieuwe situatie circa 1.270 parkeerplaatsen. Het exacte aantal is namelijk afhankelijk van de visualisering van het aanwezige Rijksmonument kasteel De Vredenburg. Tevens is in het plangebied de Rijnkade garage aanwezig die een capaciteit heeft van circa 380 parkeerplaatsen, deze wordt gehandhaafd. De circa 1.270 parkeerplaatsen die in totaal gerealiseerd worden in de parkeergarage Vredenburg zijn ruimschoots voldoende om te kunnen voldoen aan de vraag.

De bestaande Vredenburg parkeergarage onder het huidige winkelcentrum zal hiervoor deels worden gesloopt. Het te handhaven gedeelte van de bestaande parkeergarage, in twee lagen, bevindt zich onder het nieuwe (verkleinde) Vredenburgplein. Dit gedeelte zal worden gekoppeld aan de nieuwe vijflaagse parkeergarage. De nieuwe parkeergarage loopt in oost-westelijke richting vanaf het Vredenburgplein tot onder de Catharijnesingel. De ontwikkeling van de parkeergarage onder de Catharijnesingel is reeds voorzien in het bestemmingsplan Catharijnesingel.

De ontsluiting van de parkeergarage vindt plaats via twee tunnels die op maaiveld uitkomen. De noordelijke inrit ligt aan de noordzijde van het nieuwe kruispunt, de Vredenburgknoop. De zuidelijke in- en uitrit liggen in elkaars verlengde op de Catharijnesingel voor het gebouw Trindeborch. Omdat de Catharijnesingel via in- en uitritten gepasseerd moet worden bevindt de hoofdentree zich op parkeerlaag B3, de middelste laag van de parkeergarage.De parkeergarage kan functioneren binnen de huidige inrichting van de Catharijnebaan. Het ontwerp van de parkeergarage is tevens afgestemd op het bestemmingsplan Catharijnesingel.

De bewoners van de appartementen en stadswoningen boven het Entreegebouw kunnen beschikken over 1 parkeerplaats per appartement en/of stadswoning. Voor de bewoners van het woonwinkelgebouw De Vredenburg zijn ook parkeerplaatsen gereserveerd. De bewoners krijgen via de kelder van het complex een verbinding met de parkeergarage.

De resterende parkeerplaatsen in de parkeergarage ten behoeve van de woningen zullen te huur worden aangeboden zodat voldaan wordt aan de geldende parkeernorm van 1,3 parkeerplaatsen per woning. Ook het bezoek van de bewoners Entreegebouw of De Vredenburg kunnen tegen betaling van de nieuwe parkeergarage gebuik maken.

In de parkeerbalans zijn de in het Structuurplan vastgelegde parkeernomen gehanteerd. Uitgangspunt is een totale parkeerbalans voor het Stationsgebied. Daarbij worden eerst de huidige parkeerplaatsen gevuld. Dit betekent: (totaal benodigd op basis van de parkeernorm) – (restcapaciteit huidige parkeergarages) = ( aantal bij te bouwen parkeerplaatsen). Het voorliggende plan voorziet in circa 950 extra parkeerplaatsen dit is ruim voldoende om aan de parkeervraag te kunnen voldoen.

Fietsparkeren
Specifiek voor de uitbreiding van het Entreegebouw dienen buiten het plangebied extre fietsparkeerplaatsen gerealiseerd te worden. Deze worden gerealiseerd in het nog te renoveren deel van Nieuw Hoog Catharijne aan de zuidoostzijde van de Catharijnesingel. Hierbij dient opgemerkt te worden dat deze fietsvoorzieningen niet voorzien in de aan het openbaar vervoer gerelateerde behoefte aan fietsenstallingen, maar slechts bedoeld zijn voor het faciliteren van de behoefte aan extra fietsparkeerplaatsen door uitbreiding van Hoog Catharijne.