Plan: | Domplein schatkamer, Binnenstad |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPDOMPLEINSCHATKAM-0601 |
Water beheersplan 2003-2007 (verlengd tot eind 2009),
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Afkomstig van HDSR
Vastgesteld 2004
Periode 2003-2009
Website: www.hdsr.nl/informatie/beleid_en_plannen/waterbeleid/waterbeheerplan
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een groot deel van de provincie Utrecht en een klein deel van de provincie Zuid-Holland. Het Water beheersplan 2003-2007, verlengd tot eind 2009, beschrijft de doelstellingen en het beleid voor zowel het waterkwaliteit- als het waterkwantiteitsbeheer.
Het waterschap streeft met het waterbeheer de volgende doelen na:
Met deze doelstellingen streeft het waterschap naar robuuste, meer zelfvoorzienende en veerkrachtige watersystemen.
De doelen zijn onderverdeeld in vijf thema's:
Naast de indeling in thema's is in het water beheersplan een aantal maatregelen gebiedsgericht uitgewerkt. In het water beheersplan zijn de maatregelen uitgewerkt voor drie regio's: oost, midden en west.
Relatie met het plangebied
Nu het plan een ondergrondse ontwikkeling betreft en tevens gevolgen heeft voor de bovengrondse inrichting van het verharde oppervlak van het Domplein is het water aspect een belangrijk aandachtspunt bij de planvorming. In de water paragraaf in hoofdstuk 5 van dit plan zal daar uitgebreid op in worden gegaan.
PROVINCIAAL
Structuurvisie provincie Utrecht (streekplan)
Afkomstig van Provincie Utrecht
Vastgesteld: 2004, gewijzigd 2008
Periode 2005-2015
Website: www.provincie-utrecht.nl/prvutr/internet/ruimtelijk.nsf/all/Streekplan%201.0?opendocument
Op 23 juni 2008 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht de Beleidslijn nieuwe Wro vastgesteld. Doel van deze beleidslijn is om, ook na inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) per 1 juli 2008, slagvaardig het Streekplan Utrecht 2005-2015 als beleidskader te kunnen blijven toepassen. Met de Beleidslijn wordt de inzet van de nieuwe Wro-instrumenten vastgelegd. Met nadruk geldt dat deze Beleidslijn géén nieuw beleid bevat. Het Streekplan Utrecht is van rechtswege omgezet in een structuurvisie en blijft onverminderd gelden.
De provincie geeft in het streekplan aan dat het ruimtelijk beleid voor een belangrijk deel is ingegeven door het principe van beheerste groei. De aantasting van waardevolle en kwetsbare open ruimte door nieuwe verstedelijking dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Ook de contrastwerking tussen stad en land dient versterkt te worden. In verband daarmee is het gewenst om nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Beleidsmatig is dit vertaald in een ruimtelijke afbakening van het stedelijk gebied door rode contouren.
Het stadsgewest Utrecht is het zwaartepunt van de verstedelijking en economie in de provincie. Dat wil zeggen dat de provincie nieuwe opgaven voor wonen en werken vooral hier wil realiseren. Utrecht heeft bij deze opgave, als centrale stad in het stadsgewest, de belangrijkste taak om door verdichting, herstructurering en transformatie, binnen stedelijke capaciteit voor wonen, werken en voorzieningen te ontwikkelen en tegelijkertijd een kwaliteitssprong te realiseren.
Het streekplan geeft daarnaast met name richting aan de nadere invulling van het gebied buiten de rode contouren, het landelijk gebied.
Relatie met het plangebied
Op de streekplankaart is het plangebied aangeduid als binnenstedelijk gebied. Het plan kan bijdragen aan de gewenste kwaliteitssprong van bestaande stedelijk gebied. Binnen een stadsgewest dienen kwalitatief hoogwaardige toeristische, recreatieve en culturele voorzieningen te zijn die de stad aantrekkelijk maken als woon en werkstad en stad om te bezoeken.
Cultuurnota 2009-2012
Afkomstig van Provincie Utrecht
Vastgesteld: 2008
Periode 2009-2012
Website: www.provincie-utrecht.nl/prvutr/internet/Cultuur.nsf/all/Cultuur_startpagina_jan09?opendocument
De Cultuurnota 2009-2012 'Cultuur is kracht' bevat het provinciaal cultuurbeleid. De missie voor de komende vier jaar is door het leggen van verbindingen Utrecht cultureel sterker te maken. Dit doet de provincie door in te zetten op samenhang tussen de beleidssectoren en ook door het stimuleren van verbindingen tussen cultuur en andere maatschappelijke sectoren.
De cultuurnota kent vier verbindende programma's (Vrede van Utrecht/Culturele Hoofdstad van Europa, Utrechtse Schatkamer, Cultuur en Economie en Cultuur en Ruimte) en vier inhoudelijke hoofdstukken (Cultuurparticipatie, Erfgoed, Kunsten en Media).
Het beleid staat in het teken van de volgende hoofddoelen:
Relatie met het plangebied
Het project staat nadrukkelijk genoemd als een van de verbindende programma's in de cultuurnota van de provincie Utrecht.