Plan: | Centrum kanaleneiland deelgebied 3 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPCENKANDEELGEB3-0601 |
Kanaleneiland heeft overwegend een woonfunctie met hier en daar voorzieningen in de plint. Echter, er is ook een aantal clusters met centrumfuncties, zoals het ziekenhuis Oudenrijn, de meubelboulevard en kantoren. Centraal in de wijk, op het kruispunt van de Churchilllaan en de Beneluxlaan, ligt het grootwinkelcentrum Kanaleneiland. Ten oosten van de Beneluxlaan ligt het park Transwijk, één van de grootste stadsparken van Utrecht.
Binnen het plangebied is momenteel een kantoor van de Rabobank aanwezig. Het kantoorgebouw is met een hoogte van circa 24 meter een beeldbepalend gebouw langs de Beneluxlaan. Het gebouw beschikt in de huidige situatie over een bovengronds parkeerterrein op gemeentelijk grondgebied. Dit kantoor zal op termijn mogelijk worden uitgebreid, maar omdat de plannen nog onvoldoende concreet zijn wordt dit niet in dit bestemmingsplan geregeld.
In het gebied zijn diverse maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Het politiebureau Marco Pololaan op de hoek van de Amerikalaan en de Marco Pololaan blijft ongewijzigd gehandhaafd. Het gebouw van de GG&GD blijft voorlopig intact. Het schoolgebouw van het Niels Stensen College bevond zich in het midden van de planlocatie, doch is inmiddels reeds geamoveerd ten behoeve van de geprojecteerde ontwikkelingen. Er is ook een vestiging van het ROC Midden-Nederland. Deze vestiging heeft een regionale en een wijkfunctie. In de huidige situatie is het ROC in deelgebied 2 gelegen, in toekomstige situatie gaat het ROC naar deelgebied 3.
Op de hoek van de Marco Pololaan en Churchilllaan bevindt zich een café, restaurant annex zalencentrum. Het gebouw is inmiddels gesloopt omdat het pand moet wijken voor de toekomstige ontwikkeling.
In Kanaleneiland zijn de Europalaan, Weg der Verenigde Naties en Rijnlaan aanwezig als primaire assen en de Beneluxlaan en Churchilllaan als secundaire assen. De Beneluxlaan heeft als binnenring van Utrecht (onderdeel van de westelijke verdeelring) een belangrijke stedelijke functie. Daarnaast heeft het ook een regionale functie door de ligging van de trambaan met het traject Centraal Station- Nieuwegein en IJsselstein. De Beneluxlaan is daarmee de belangrijkste verkeersader in Kanaleneiland. De Churchilllaan heeft een vernieuwde positie gekregen met de komst van de Prins Clausbrug. De weg is opgewaardeerd van een wijk ontsluitingsweg naar een stedelijke invalsweg (secundaire as) en vormt daarmee de verbinding tussen Utrecht centrum, kantoorterrein Papendorp en Leidsche rijn. Dit geldt voor zowel auto-, bus- als fietsverkeer.
Hoofdinfrastructuur Kanalen eiland
Het plangebied is voor verschillende vervoerswijzen en voor voetgangers bereikbaar vanuit zowel de stad als de aansluitende regionale omgeving. Een belangrijke rol bij de bereikbaarheid spelen de rijksweg A2 en A12 almede de Churchilllaan.
Openbaar vervoer
Over de Beneluxlaan rijdt de sneltram, die onder andere halteert ter hoogte van het winkelcentrum Kanaleneiland. De Churchilllaan is met de doortrekking naar Papendorp en de realisatie van de Prins Clausbrug een primaire OV-as geworden. Ook de Beneluxlaan vormt onderdeel van de primaire OV-as. De planlocatie is gelegen op een overstappunt van twee belangrijke assen van het openbaar vervoer. Hiermee wordt Kanaleneiland verbonden met het centrum van Utrecht, Nieuwegein, Leidsche Rijn, IJsselstein en Papendorp. Er rijden twee stadsbuslijnen door Kanaleneiland:
Langzaam verkeer
Kanaleneiland vormt onderdeel van de fietsroute Amsterdam-Rijnkanaaltracé, dat de wijk verbindt met Oog in Al, Zuilen en Overvecht. De Beneluxlaan, Churchilllaan en Rooseveltlaan maken onderdeel uit van het hoofd fietsnetwerk. Op de Beneluxlaan en de Churchilllaan liggen vrijliggende fietspaden. Op de overige straten mengen (brom-)fietsers zich met het autoverkeer op de rijbaan. De Amerikalaan tussen de Rooseveltlaan en de Marco Pololaan en de Marco Pololaan tussen de Amerikalaan en de Churchilllaan maken eveneens onderdeel uit van het hoofd fietsnetwerk. Hier rijden fietsers met het autoverkeer mee.
Aan de randen langs de Churchilllaan en Beneluxlaan zijn stoepen met daaromheen groenstroken aanwezig. Ook staan hier bomen. Tussen de Rabobank en de geplande nieuwbouw liggen parkeerplaatsen ten behoeve van de Rabobank. Deze zullen voor een deel gehandhaafd blijven en voor een deel worden ondergebracht in de nieuw te bouwen satllinggarage. De openbare parkeerterreinen tussen de bestaande horecavoorziening en het politiebureau en ten zuiden van de voormalige school zullen niet worden gehandhaafd. Voor het overige zijn er groenstroken aanwezig.