Plan: | Catharijnesingel |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPCATHARIJNESINGEL-0601 |
In het kader van de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen is voor het hele Stationsgebied van Utrecht een quickscan Flora en fauna (TAUW, Quickscan Stationsgebied, 10 maart 2008) opgesteld. Doel van de quickscan is om inzichtelijk te maken of de Natuurbeschermingswetgeving een belemmering vormt voor de beoogde herontwikkeling van het Stationsgebied.
Met betrekking tot de voorgenomen herontwikkeling is de Flora- en faunawet relevant. Deze wet voorziet in de bescherming van een groot aantal in Nederland voorkomende plant- en diersoorten. Uit de quickscan blijkt dat er binnen het plangebied mogelijk beschermde vaatplanten, vleermuizen en broedvogels voorkomen en dat deze soortgroepen mogelijk een negatief effect ondervinden van geplande werkzaamheden. Om definitief vast te stellen of er beschermde soorten voorkomen in het plangebied is aanvullend onderzoek uitgevoerd.
Het aanvullend soortgericht onderzoek naar het voorkomen van beschermde soorten binnen het plangebied Catharijnesingel is vastgelegd in het rapport Ecologisch onderzoek Stationsgebied (TAUW, Ecologisch onderzoek Stationsgebied, 20 januari 2009). Uit dit onderzoeksrapport blijkt dat een paar van de in het kader van het herstel van de Catharijnesingel te kappen bomen onderdeel uitmaken van een vleermuizenroute (Gewone Dwergvleermuis) naar de Weerdsingel. Tevens zijn exemplaren van de Gele Helmbloem aangetroffen, die in het kader van de sloop van de Mariaplaatsbak zullen moeten worden verplaatst.
Voor het verwijderen van de Gele Helmbloemen en het kappen van de bomen die onderdeel uit maken van de vleermuisroute in het kader van de sloop(werkzaamheden) aan de bestaande bakken is op 6 februari 2009 een aanvraag voor een ontheffing ex. artikel 75, lid 5 en 6, onderdeel C van de Flora- en Faunawet ingediend.
De Gele Helmbloemen zullen worden verplaatst voor aanvang van de sloopwerkzaamheden. Er wordt momenteel onderzoek verricht om te bekijken of bij de materiaalkeuze van kademuren interessante groeiplekken kunnen worden gecreëerd voor vaatplanten.
De bomen die onderdeel uitmaken van de vliegroute van de vleermuizen zullen eveneens voorafgaand aan de sloop worden gekapt. De velvergunning is op 10 december 2008 verleend en is onherroepelijk. Tijdens de sloop – en bouw zal middels verplaatsbare boombakken een substituut vleermuizenroute worden gemaakt. Tevens zal het gebruik van bouwverlichting van zonsondergang tot zonsopgang in de actieve periode van de Gewone Dwergvleermuis worden beperkt. De verwezenlijking van de singel levert een bijdrage aan het instandhouden van deze vliegroute en mogelijk het vergroten van het foerageergebied. Water in combinatie met bomen zijn uitstekend geschikt als vliegroute en foerageergebied.
Op 18 november 2008 heeft het College de Bomenvisie Stationsgebied vastgesteld. Met het oog op de waarde van de (soms zeer) oude bomen aan de Catharijnesingel verdient het vanuit ecologisch oogpunt nadrukkelijk aanbeveling deze bomen, waar mogelijk, te sparen. Veel van de bestaande bomen zijn geplant bij de aanleg van het huidige profiel. Veel van deze bomen (iepen) zijn echter dicht langs de constructie van de Catharijnebaan geplant. In het nieuwe profiel kunnen deze bomen niet worden ingepast. Enkele bomen aan de buitenzijden van het profiel (veelal platanen) kunnen worden ingepast in de nieuwe situatie. De gewenste nieuwe structuur betekent echter dat voor het grootste deel van de bestaande bomen een velvergunning aangevraagd zal moeten worden.
Er wordt wel een groot aantal nieuwe straatbomen geplant. In totaal moeten er binnen de het deelproject Catha-+rijnesingel 110 bomen wijken en worden er 107 nieuwe bomen geplant. Voor de bomenrijen aan de westzijde van het water wordt gedacht aan platanen of linden, omdat deze boomsoorten goed passen in de stedelijke situatie en omdat deze soorten al voorkomen op de aansluitende delen van de singel. Aan de binnenzijde van de singel passen verschillende soorten, zoals de kastanje of de iep.
Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheden die het zuidelijk deel van de Catharijnesingel biedt (ter hoogte van de 'Inktpot') om middels aanvullende groenstructuren de bossages langs de huidige Stadsbuitengracht, via het Moreelse Park, te verbinden met Park Nieuweroord.
Op de Catharijnesingel nabij het Smakkelaarsveld is een derde rij bomen gepland. Deze rij bestaat uit 5 nieuw te planten bomen en 2 bestaande in te passen platanen. Het is echter nog niet duidelijk of het daadwerkelijk mogelijk is de platanen te handhaven in verband met de sloopwerkzaamheden van de Catharijnebaan. Verder zijn er op dit moment op deze plek onvoldoende gegevens van de kabels en leidingen om te bepalen of het mogelijk is om hier nieuwe bomen te planten. Deze bomen zijn wel meegeteld bij het aantal nieuw te planten bomen.