direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Bruisdreef, overvecht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPBRUISDREEF-0601

2.2 Provinciaal en regionaal beleid

2.2.1 Structuurvisie Provincie Utrecht 2005-2015 (2004), het Regionaal Structuurplan Utrecht 2005-2015 (2004) en de Ontwikkelingsvisie 2015-2030 (2009)

In de provinciale Structuurvisie en het Regionaal Structuurplan is gekozen voor beheerste groei. Verdere verdichting vindt plaats in het stedelijk gebied om de waardevolle landschappen te sparen. Verdichting en kwaliteitsverbetering is ook de essentie van het beleid in NV Utrecht-verband: binnenstedelijk bouwen om landschappen te sparen.

Voor de wijk Overvecht is het gewenst bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Daarnaast is het beleid voor Overvecht gericht op stedelijke vernieuwing teneinde de leefbaarheid van de wijk te vergroten.

In de Structuurvisie valt het plangebied binnen de aanduiding "stedelijk gebied" . Binnen deze categorie vallen alle stedelijke functies, zoals wonen, werken, voorzieningen en stedelijk groen. Hiervoor stelt de provincie dat stedelijke veranderingsprocessen als stadsvernieuwing, herstructurering en verdichting van groot belang zijn.

In het Regionaal Structuurplan wordt het bestemmingsplangebied aangemerkt als "stedelijk milieu". Hier heeft de woonfunctie een dominante rol en bestaat er een relatief lage graad van functiemenging.

2.2.2 Waterbeheerplan 2010-2015 'Water voorop' (2009)

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is verantwoordelijk voor het waterbeheer in een groot deel van de provincie Utrecht en een klein deel van de provincie Zuid-Holland. Het waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft in hoofdlijnen de belangrijkste doelen en maatregelen die het HDSR in de periode 2010-2015 wil bereiken en uitvoeren. In het plan staat hoe het HDSR zorgt voor een duurzaam, schoon en veilig watersysteem.

Om goed waterbeheer voor de toekomst veilig te stellen heeft het HDSR een toekomstbeeld opgesteld. Uit het gewenste toekomstbeeld zijn de volgende punten van belang voor het gebied bij de Bruisdreef:

  • Een robuust en dynamisch watersysteem, waarbij wateroverlast en watertekort binnen maatschappelijk acceptabele grenzen liggen;
  • De stedelijke wateropgave is op een zodanige wijze ingevuld dat wateroverlast en slechte waterkwaliteit niet meer voorkomen.