Plan: | De Berekuil |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPBEREKUIL-0601 |
De watertoets is één van de pijlers van het Waterbeleid voor de 21e eeuw. Met de watertoets wordt beoogd de waterbeheerders vroegtijdig in het ruimtelijke ordeningsproces te betrekken waardoor het water een evenwichtige plaats krijgt in ruimtelijke plannen. Een evenwichtige plaats houdt in dat in elk plan de negatieve effecten voor de waterhuishouding ten gevolge van ruimtelijke ontwikkelingen -waar mogelijk- moeten worden voorkomen.
De resultaten van de watertoets worden weergegeven in deze paragraaf. Deze paragraaf is opgesteld in overleg met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Watersysteem
Het stedelijk gebied wordt gekenmerkt door een krap gedimensioneerd watersysteem. Het plangebied maakt, gezien vanuit het watersysteem, onderdeel uit van een groter gebied waarin ook stedelijke herstructureringen plaatsvinden. Het waterschap wil de herstructurering benutten om een meer robuust watersysteem te realiseren, waarbij risico's van wateroverlast verminderen. Binnen het plangebied vinden geen herstructureringen plaats die hieraan tegemoet kunnen komen.
De watergang binnen het plangebied en de watergangen net buiten het plangebied vervullen een belangrijke functie in de aan- en afvoer van water en hebben dan ook in de legger van watergangen de status van primaire watergang.
Afbeelding 6: Water in en rond het plangebied
Het waterpeil is vast +0,20 m NAP. De stromingsrichting is naar het westen via een sifon onder de Sartreweg door. Het grootste deel van het water dat langs de camping stroomt en de waterkwaliteit op peil houdt is afkomstig van de hemelwaterafvoer van de Veemarkthallen. Binnen het plangebied zijn geen waterkeringen gelegen.
Ten oosten van de camping ligt een plas(je) met een officiële zwemwaterfunctie ("speelvijver Voorveldsepolder"). Deze wordt gevoed door grondwater dat de gemeente Utrecht middels een pomp in de vijver pompt. Direct ten zuiden van de Biltsestraatweg, dus buiten het plangebied, is een natte Ecologische Verbindingszone aanwezig.
Riolering
Camping De Berekuil is aangesloten op een gemengd rioolstelsel, dat deels door het plangebied loopt. Het stelsel is aangelegd in 1971. Binnen de grenzen van het plangebied bevinden zich geen overstorten, gemalen of randvoorzieningen. De beheerder van het riool is de gemeente Utrecht.
Riolering, toekomst
Bij ontwikkelingen gelden de voorwaarden uit het Gemeentelijk Rioleringsplan Utrecht 2003-2006.
Grondwater
Het bestaande maaiveld varieert van +1,05 mNAP tot +1,40 mNAP. Het plangebied ligt in een infiltratiegebied. De grondwaterbeheerder is de gemeente. Bij ontwikkelingen is het wenselijk minimaal een ontwateringshoogte van 0,9 m te realiseren. Alleen bij kruipruimteloos bouwen of in de parken is een ontwateringshoogte van 0,5 m toegestaan. Het freatische grondwater mag dit niveau niet vaker dan vijf dagen per jaar overschrijden.
Doelstelling is de natuurlijke grondwaterstand niet kunstmatig en structureel te verlagen. Voor het realiseren van de gewenste ontwateringshoogte heeft het ophogen van het maaiveld of het realiseren van extra open water de voorkeur boven het aanleggen van drainage. Naar verwachting zijn in het plangebied geen maatregelen nodig om de gewenste ontwateringshoogte te realiseren.
Voor bestaande overlastsituaties zal met alle betrokken partijen naar een oplossing worden gezocht.
Bij het opstellen van het advies 'toetst' het waterschap of het plan aan de criteria voor de waterhuishouding voldoet. Als algemeen criterium voor ruimtelijke plannen geldt dat minimaal het stand-still beginsel moet worden gehanteerd, hetgeen inhoudt dat de waterhuishouding niet mag verslechteren. In dit geval gaat het om een conserverend bestemmingsplan, waarbij aan dat uitgangspunt wordt voldaan.
Op 19 oktober 2006 heeft het Hoogheemraadschap aangegeven akkoord te zijn met de inhoud van voorliggende waterparagraaf.
De wijze waarop dit vertaald is naar plankaart en regels
De watergang rond de camping heeft de bestemming 'Water' gekregen met de daarbij behorende regels.
Verwijzingen naar de Keur zijn in de regels niet opgenomen. De Keur is een op zichzelf staande regeling met bijbehorende vergunningstelsel. Een bestemmingsplan biedt geen ruimte daar regels aan te verbinden. Ter vergelijking: in de planregels wordt evenmin verwezen naar bouw- en milieuvergunningen.