direct naar inhoud van 4.2 Verkeer en openbare ruimte
Plan: 2e Asselijnstraat, Dichterswijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BP2EASSELIJNSTRAAT-0601

4.2 Verkeer en openbare ruimte

De 2e Asselijnstraat zal uitgevoerd worden als rijbaan met tweemaal één rijstrook. Daarnaast zal een fiets- en voetpad worden aangelegd (figuur 4.3). Het profiel van de 2e Asselijnstraat bestaat uit een rijweg (7,00 m), een verhoogde afscheiding (0.5 m), een fietspad in tweerichtingen (2.5 m) met aangrenzend een trottoir (1,5 m). In verband met het 30 km/uur regiem op de 2e Asselijnstraat zullen de rijbanen visuele versmald worden zodat een profiel van 7,80 meter ontstaat.

In de eindsituatie is een inrichting als ontsluitingweg voor het EKP-terrein en REMU-terrein mogelijk. De 2e Asselijnstraat zal dan versmald worden. De rijstroken worden dan 3 meter breed (6 meter in totaal). Vanwege het hoogteverschil tussen de Croeselaan en overzijde van de kruisvaart loopt de 2e Asselijnstraat geleidelijk op in de richting van de brug, met een hoogteverschil van 1 meter.

De aanleg van de weg gaat ten koste van het kunstwerk van Peter Struycken. Dit kunstwerk zal voor de aanleg van de 2e Asselijnstraat gedeeltelijk gesloopt worden. Voor de aanleg van de brug over de Kruisvaart dient een woonboot aan de Reviuskade te worden verplaatst. De bomenrij tussen de huidige Asselijnstraat en de 2e Asselijnstraat zullen zoveel mogelijk gehandhaafd blijven. Er dienen een aantal bomen gekapt te worden die nu in het wegtracé staan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0344.BP2EASSELIJNSTRAAT-0601_0004.jpg"

Figuur 4.3 Doorsnede 2e Asselijnstraat irlt Asselijnstraat

Voor een goede afwikkeling van het verkeer met de Croeselaan en Van Zijstweg wordt de kruising aangepast. Op de aansluiting van de Croeselaan en de Van Zijstweg wordt de ligging van de huidige rechtdoorstrook en de busbaan omgewisseld. Hierdoor is bij de aansluiting van de Croeselaan- 2e Asselijnstraat geen kruisend verkeer aanwezig.

Op het kruispunt Croeselaan – 2e Asselijnstraat zal een tijdelijke verkeersregelinstallatie moeten worden geplaatst ten behoeve van een goede doorstroming van het busverkeer en een veilige afwikkeling van het overige verkeer (auto-, fiets- en voetgangersverkeer). Bij de kruising met de 2e Asselijnstraat komt een verkeersregelinstallatie. De stopstreep wordt gelegd voor de Asselijnstraat, zodat verkeer van Asselijnstraat eenvoudig kan invoegen. Zodra het busverkeer via de definitieve route over de verlengde Van Zijstweg gaat rijden en niet langer van dit tracé gebruik maakt, zal de verkeersregelinstallatie hier worden verwijderd.

Het fietspad aan de oostzijde van de Croeselaan wordt vanaf de Croeselaan (noord) ingericht als tweerichtingsfietspad om aan te sluiten op het tweerichtingsfietspad in de 2e Asselijnstraat. Het éénrichtingsfietspad op de Croeselaan (zuid) sluit hierop aan.

De weg wordt ingericht voor een snelheidregime van 30 km/uur de weg dient als definitieve ontsluitingweg voor de woningen van het EKP- en REMU-terrein en krijgt dan een profiel met rijstroken van 2x 3,00 meter. In de tijdelijke situatie wordt de rijbaan ingericht met rijstroken van 3,50 meter breed, met een visuele versmalling naar 3,40 meter breed. Voor bussen is dit een wegprofiel, waar zij 30 km/uur kunnen rijden.

Bomen
Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan staan in het plangebied 2e Asselijnstraat 15 bomen. Er is in het kader van de velvergunning onderzoek uitgevoerd. Op basis van dat onderzoek blijkt dat niet alle bomen gehandhaafd kunnen worden en een aantal bomen gekapt dienen te worden ten behoeve van de aanleg van de weg.

Op 18 november 2008 heeft het College de Bomenvisie Stationsgebied vastgesteld. Deze bomenvisie is de eerste uitwerking van de nota bomenbeleid Utrecht en bedoeld als gemeentelijk werkdocument en als basis voor vervolgstappen. In deze visie is het bomenbeleid geconcretiseerd voor het Utrechtse Stationsgebied, waarbij is aangegeven dat de bomen die geveld moeten worden elders worden gecompenseerd. Dat wil zeggen dat er minimaal hetzelfde aantal bomen in het Stationsgebied blijft staan als er stonden bij de aanvang van de werkzaamheden. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de gevelde bomen terugkomen op verschillende locaties in het Stationsgebied.