Plan: | 2e Asselijnstraat, Dichterswijk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BP2EASSELIJNSTRAAT-0601 |
Het doet geen recht aan de complexiteit van de ontsluitingsstructuur wanneer de 2e Asselijnstraat volledig op zichzelf beschouwd zou worden. In het kader van de bouw- en inrichtingsontwikkelingen aan de westzijde van het stationsgebied is namelijk bekeken op welke wijze de gewijzigde verkeersbehoefte in zijn totaliteit het beste kan worden afgewikkeld. Hieruit is gebleken dat ten behoeve van de ontsluiting van een aantal (te realiseren) functies in het westelijk stationsgebied is realisatie of upgrading van een aantal ontsluitingswegen noodzakelijk.
Figuur 4.1: Weergave ingrepen infrastructuur
In figuur 4.1 is op hoofdlijnen weergegeven welke wijzigingen er aan de zuidwestzijde van het Station de komende jaren plaats zullen gaan vinden.
2e Asselijnstraat
Zoals bovenstaand is weergegeven is de 2e Asselijnstraat één van de wegen die onderdelen van het zuidwestelijk Stationsgebied moeten gaan ontsluiten.
De 2e Asselijnstraat, waar dit bestemmingsplan voor is opgesteld, dient als definitieve ontsluitingsweg voor het pand aan de Mineurslaan 20 (TNT-kantoor) aan het eind van de Mineurslaan. Deze definitieve ontsluitingsweg is nodig zodra het tijdelijke busstation in bedrijf gaat, waardoor de tijdelijke ontsluiting van het TNT-gebouw via de Mineurslaan niet meer gebruikt kan worden. Daarnaast is de 2e Asselijnstraat noodzakelijk als definitieve ontsluitingsweg van de te herontwikkelen locaties van het voormalige EKP-terrein en het REMU terrein.
Figuur 4.2: VO ontsluitingsstructuur westzijde tijdelijk busstation d.d. 22-11-2010
In de tijdelijke situatie zal deze weg tevens gebruikt worden als tijdelijke ontsluitingsweg voor de busterminal en ontsluitingsweg voor bouwverkeer OV-terminal (OVT).
Tijdelijke busontsluitingroutes
Voor de bouwfasering van de OVT is een tijdelijk busstation nodig aan de westzijde van het station. Bussen die nu op het Jaarbeursplein staan en een deel van de bussen die nu aan de oostzijde hun eind- en beginpunt hebben, worden via dit busstation afgewikkeld. Dit tijdelijk busstation moet begin 2013 in gebruik worden genomen. Voor de ontsluiting hiervan is de verlengde Van Zijstweg bedoeld. Omdat een deel van de grond die benodigd is om de Verlengde Van Zijstweg aan te leggen nog niet in eigendom is van de gemeente kan niet geanticipeerd worden op tijdige ingebruikname van deze weg.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat 2 scenario's denkbaar zijn. In het best-case scenario worden de gronden tijdig verworven en kan de Verlengde Van Zijstweg voor begin 2013 (in gebruik name busstation) worden aangelegd, waardoor het busverkeer geen gebruik hoeft te maken van de 2e Asselijnstraat. In het worst-case scenario zullen de gronden onteigend moeten worden, waarbij een onteigeningsprocedure doorlopen dient te worden. Doordat deze procedure enige tijd in beslag neemt ontstaat de situatie dat de Verlengde Van Zijstweg niet voor begin 2013 kan worden aangelegd. In dit worst-casescenario betekent dit dat de Verlengde Van Zijstweg pas begin 2014 in gebruik genomen kan worden. Ter overbrugging van het in gebruik nemen van de definitieve ontsluiting zal een alternatieve en tijdelijke ontsluiting van het busstation via de 2e Asselijnstraat gebruikt moeten worden. De onteigeningsprocedure is inmiddels in werking gezet. Parallel hier zal getracht worden via minnelijke verwerving de grond in eigendom te krijgen.
Tijdelijke bouwverkeersroutes
Aan de westzijde van het stationsgebied wordt gestart met de realisatie van een drietal bouwprojecten: de bouw van het Stadskantoor, van het Stationsplein West en van de OVT. Deze bouwprojecten genereren bouwverkeer. Voor het Stadskantoor en het Stationsplein West kan dit bouwverkeer gebruik maken van de bestaande infrastructuur via Mineurslaan en Jaarbeursplein. Voor het bouwverkeer naar de OVT-west is de 2e Asselijnstraat als tijdelijke bouwverkeersroute noodzakelijk.