In februari 2013 is een inventariserend bodemonderzoek
[voetnoot] uitgevoerd ter plaatse van het geaccidenteerd evenemententerrein. Reden voor dit inventariserende onderzoek is dat uit voorgaande onderzoeken en visuele waarnemingen is gebleken dat mogelijk sprake is van een stortlocatie met een bodemverontreiniging.
Het volledige rapport 'inventariserend bodemonderzoek' is als bijlage toegevoegd aan deze toelichting.
Op basis van de uitgevoerde veld- en laboratoriumwerkzaamheden wordt geconcludeerd dat ter plaatse van de onderzoekslocatie sprake is van een stortlocatie. Het gestorte materiaal betreft puinmateriaal, zoals beton- en baksteenpuin, vermoedelijk afkomstig van gesloopte of verwoeste bebouwing van de Tweede Wereldoorlog.
In het stortmateriaal is asbest aangetoond, echter niet in een gehalte boven de restconcentratienorm. Uit het indicatieve samenstellings- en uitloogonderzoek blijkt dat plaatselijk sterk verhoogde PAK-gehalten in het stortmateriaal zijn aangetoond. Deze sterk verhoogde gehalten houden verband met aanwezige teerhoudende materialen, zoals dakleer, in het stortmateriaal. Aangezien de kwaliteit van het stortmateriaal duidt op een Niet-vormgegeven bouwstof (herbruikbare bouwstof), wordt dit verhoogde gehalte PAK als niet representatief beschouwd.
Op basis van de omvangsbepaling heeft de stortlocatie een oppervlakte van ca. 4.675 m2 en een omvang van ca. 10.500 m3.
Op basis van het inventariserend onderzoek wordt geadviseerd de contouren van de stortlocatie te vergelijken met de toekomstige inrichting. Uit deze vergelijking kan geconcludeerd worden dat het het meest wenselijke is om de stort geheel te saneren op basis van de mogelijke vervuilingen en de mogelijke NGE. Hierdoor ontstaat de meest veilige en stuurbare situatie. Eventueel ontgraven materiaal dient tijdens de ontgraving visueel te worden beoordeeld. Gedurende de ontgraving dienen teerachtige materialen apart van het overige materiaal opgeslagen te worden. Eventueel visueel waarneembaar asbest dient selectief te worden verwijderd uit het materiaal.
Wanneer de locatie gesaneerd is bestaat er milieukundig geen belemmering meer voor de realisatie van het geaccidenteerd evenemententerrein op deze locatie.