direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Correctieve Herziening Buitengebied 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0340.Corrherz2014buiten-VA01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Dit bestemmingsplan 'Correctieve Herziening Buitengebied 2014' heeft betrekking op een aantal locaties binnen het buitengebied van de gemeente Rhenen. Het bestemmingsplan heeft tot doel om enkele bestemmingen uit de recente actualisatie van de bestemmingsplannen voor het buitengebied aan te passen en/of te corrigeren. Het gaat om correcties op de volgende locaties:

  • Recreatiepark De Thijmse Berg
  • Oorlogsmonument op hoek Veenendaalsestraatweg - Oude Veensegrindweg
  • Bergweg 43, 43A en Boslandweg 29, 29A, 31, 31A

Met dit nieuwe bestemmingsplan ontstaat de situatie, dat het bestemmingsplan een actueel en correct beeld geeft van de functies en een kader waaraan (toekomstige) aanvragen omgevingsvergunning kunnen worden getoetst. Het bestemmingsplan sluit aan bij de actuele juridische en planologische situatie en voldoet aan de vormvereisten van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP 2012).

1.2 Ligging en begrenzing plangebied

Het plangebied bestaat uit drie opzichzelfstaande locaties. In het navolgende figuur is een overzicht van de locaties weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0340.Corrherz2014buiten-VA01_0001.png"

Ligging locaties Correctieve Herziening Buitengebied 2014

1.3 Vigerende bestemmingsplannen

Op elk van de locaties gelden nu enkele recente vigerende bestemmingsplannen. Het gaat om de volgende plannen:

  • voor de locatie Thijmse Berg: het bestemmingsplan 'Buitengebied Partiële herziening 1997';
  • voor de locatie oorlogsmonument op hoek Veenendaalsestraatweg - oude Veensegrindweg: de bestemmingsplannen 'Buitengebied Partiële herziening 1997', 'Buitengebied 2010' en 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2013';
  • voor de locaties aan de Bergweg 43, 43A en Boslandweg 29, 29A, 31, 31A: het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010', 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2012'.

Het bestemmingsplan Buitengebied kent actuele regels ten aanzien van de voorkomende bestemmingen.

Dit bestemmingsplan 'Correctieve Herziening Buitengebied 2014' sluit aan bij de inhoud en regeling van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010' en 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2013'.

1.4 Bij het plan behorende stukken

Het bestemmingsplan 'Correctieve Herziening Buitengebied 2014' bestaat uit een verbeelding, bestaande uit drie deelkaarten en de daarbij behorende regels. Op de verbeelding zijn de bestemmingen voor de betrokken locaties weergegeven door middel van lijnen, coderingen en arceringen. In de regels zijn de regels ten aanzien van het bouwen en het gebruik opgenomen. Deze regels zijn gelijk aan de regels van de in paragraaf 1.3 opgenomen recente vigerende plannen, zodat de samenhang en rechtsgelijkheid binnen de gemeente Rhenen gewaarborgd is. Het plan gaat verder vergezeld van deze toelichting. In de toelichting wordt beschreven welke correcties zijn doorgevoerd en vindt een verduidelijking van de regels plaats.

1.5 Leeswijzer

In deze toelichting worden, na dit inleidende hoofdstuk, in hoofdstuk 2 de correcties beschreven, waarbij de inhoud en de juridische vertaling per plangebied uiteen wordt gezet. In hoofdstuk 3 en 4 staan het beleidskader en de uitvoerbaarheid centraal. Hoofdstuk 5 bevat een toelichting op de juridische planopzet. Tot slot wordt in hoofdstuk 6 de maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan beschreven.

Hoofdstuk 2 Aanpassingen

In dit hoofdstuk wordt per locatie de inhoud van de aanpassing beschreven. Vervolgens is beschreven hoe de vertaling in het bestemmingsplan heeft plaatsgevonden.

2.1 Recreatiepark De Thijmse Berg

Inhoud aanpassing

Recreatiepark De Thijmse Berg was buiten het bestemmingsplan Buitengebied gelaten, omdat hiervoor een apart bestemmingplan gemaakt zou worden. Het plangebied van het bestemmingsplan De Thijmse Berg sluit niet geheel aan op het bestemmingsplan Buitengebied 2010 waardoor er een parkeerterrein, behorende bij de camping, niet voorzien is van een actueel bestemmingsplan. Deze parkeerplaats was reeds aanwezig. Het betreft dus het vastleggen van de bestaande situatie.

De wijze van bestemmen voor het gedeelte van Recreatiepark de Thijmse Berg is ongewijzigd ten opzichte van voorgaand bestemmingsplan 'Buitengebied, partiële herziening 1997'. Zie onderstaande figuur. De wijze van bestemmen is in overeenstemming met het huidige gebruik.

afbeelding "i_NL.IMRO.0340.Corrherz2014buiten-VA01_0002.png"

Uitsnede BP Buitengebied, partiële herziening 1997 ter hoogte van parkeerplaats van het Recreatiepark de Thijmse Berg

Juridische vertaling

Voor het terrein is de bestemming Recreatie met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - zonder kampeermiddelen of bebouwing' opgenomen.

2.2 Oorlogsmonument

Inhoud aanpassing

Het oorlogsmonument op de hoek Veenendaalsestraatweg - Oude Veensegrindweg staat al jarenlang op deze locatie. De bestemming voor deze locatie wordt niet gewijzigd. Een aanduiding wordt opgenomen om de reeds lang bestaande monument planologisch te verankeren. De ruimtelijke impact en verkeersaantrekkende werking (bezoekersaantallen) van het monument zijn zeer gering.

Juridische vertaling

Ten behoeve van het oorlogsmonument is een aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - oorlogsmonument' opgenomen binnen de bestemming Bos.

2.3 Locaties Bergweg en Boslandweg

Inhoud aanpassing

In het geldend bestemmingsplan Buitengebied 2010 waren voor de percelen Bergweg 43, 43a en Boslandweg 29, 29A, 31, 31A een bebouwingspercentage van 60% opgenomen. Door een technische fout is in het bestemmingsplan 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2012' dit veranderd in de letter 'h'.

Juridische vertaling

Voor de percelen is de bestemming 'Bedrijf' opgenomen. Daarnaast hebben de percelen een bebouwingspercentage van 60% gekregen. Hiermee is de technische fout hersteld.

Hoofdstuk 3 Beleidskader

Ladder voor duurzame verstedelijking

De ‘ladder voor duurzame verstedelijking’ (Ministerie I en M) heeft als doel om zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren en overprogrammering op regionaal niveau te voorkomen. Met ingang van 1 oktober 2012 moet de toelichting van een bestemmingsplan inzicht geven dat voldaan wordt aan:

  • 1. Behoefte: voorziet de voorgenomen stedelijke ontwikkeling in een actuele regionale behoefte waarin nog niet elders in de regio is voorzien? Het kan zowel om een kwantitatieve als een kwalitatieve behoefte gaan.
  • 2. Binnen- of buitenstedelijk: indien er sprake is van een actuele regionale behoefte, dan moet worden beoordeeld of deze in bestaand stedelijk gebied van de betreffende regio kan worden gerealiseerd, eventueel door benutting van beschikbare gronden, herontwikkeling of transformatie van bestaande locaties.
  • 3. Bereikbaarheid met meerdere modaliteiten: indien gekozen moet worden voor een locatie buiten het stedelijke gebied, dan gaat de voorkeur uit naar een plek die (in de toekomst) bereikbaar is via verschillende vervoerswijzen.

In het voorliggende bestemmingsplan is geen sprake van 'stedelijke ontwikkeling'. De in dit bestemmingsplan opgenomen wijzigingen zijn dermate kleinschalig van aard en omvang, dat deze niet ingrijpen of gerelateerd zijn aan nationale, regionale of lokale beleidsstukken.

Ten aanzien van de alle voorgenomen correcties is dan ook geen beleidskader te schetsen.

Verwezen wordt naar de beschrijving van het beleidskader in het onderliggende of bijbehorende plannen: 'Buitengebied 2010' en 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2012', 'Buitengebied 2010, partiële herziening 2013', 'Recreatiepark de Thijmse Berg' en 'Buitengebied, partiële herziening 1997'.

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

Er dient te worden aangetoond dat het plan uitvoerbaar is. Dit bestemmingsplan betreft het vastleggen van de bestaande situatie die in de recente plannen niet juist waren opgenomen dan wel bestaande rechten uit de eerdere bestemmingsplannen, zo nodig wordt ingegaan op specifieke locaties.

Voor alle locaties speelt het aspect Archeologie een rol. Onderstaand wordt ingegaan op het aspect Archeologie omdat dit aspect voor alle locaties relevant is. Vervolgens wordt per locatie ingegaan op de uitvoerbaarheid.

4.1 Archeologie

Archeologische waarden zijn in Nederland veelal onzichtbaar. Ze liggen grotendeels verborgen in de bodem, waardoor ze niet eenvoudig in kaart zijn te brengen. Om grip te krijgen op deze nog onbekende informatie is de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) uitgegeven. Deze kaart geeft een beeld van het bodemarchief dat complementair is aan de Archeologische Monumentenkaart. De kaart geeft de verwachtingswaarde voor het aantreffen van archeologische resten in de bodem weer. De gemeente heeft een archeologische advieskaart op laten stellen die de basis vormt voor de archeologische bestemmingen.

In de gemeente Rhenen zijn zeer belangrijke archeologische vondsten gedaan. De gehele heuvelrug is op de IKAW aangeduid als een gebied met hoge trefkans ten aanzien van de archeologie. Op het moment dat er werkzaamheden in de bodem plaatsvinden, die eventuele archeologische waarden aan kunnen tasten, zal eerst archeologisch onderzoek moeten worden verricht.

Om deze archeologische onderzoeksplicht te waarborgen, is in het bestemmingsplan een dubbelbestemming voor de archeologische waarden opgenomen, met hieraan gekoppeld een eigen omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden. Hiermee is een omgevingsvergunning binnen een bestemming met potentiële archeologische waarden nodig, wanneer werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden dieper dan 30 cm en een omvang van meer dan 100 m² in de grond plaatsvinden. Voor het uitvoeren van een aantal werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden is geen omgevingsvergunning vereist.

4.2 Recreatiepark de Thijmse Berg, oorlogsmonument en locaties Bergweg, Boslandweg

Zowel voor de Thijmseberg als het oorlogsmonument betreft het, het vastleggen van de bestaande situatie. Doordat de situatie niet veranderd ten opzichte van de huidige situatie hoeft de uitvoerbaarheid niet aangetoond te worden.

De wijze van bestemmen voor het gedeelte van Recreatiepark de Thijmse Berg is ongewijzigd ten opzichte van voorgaand bestemmingsplan 'Buitengebied, partiële herziening 1997'. De wijze van bestemmen is in overeenstemming met het huidige gebruik.

Voor de locatie van het oorlogsmonument op de hoek van de Veenendaalsestraatweg en Oude Veensegrindweg geldt dat het monument al jarenlang op deze locatie aanwezig is. Door het oorlogsmonument in de voorliggende herziening passend te bestemmen wordt recht gedaan aan de huidige situatie.

Voor de locaties aan de Bergweg en Boslandweg zit een technische fout in het geldend bestemmingsplan. Deze technische fout wordt in de voorliggende herziening hersteld. Dit heeft geen invloed op de uitvoerbaarheid.

Hoofdstuk 5 Juridische planopzet

5.1 Inleiding

Het bestemmingsplan 'Correctieve Herziening Buitengebied 2014' dient te voldoen aan de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 in werking is getreden. Daarnaast dient het bestemmingsplan te voldoen aan de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012). Deze ministeriële regeling heeft met name invloed op de vorm van het bestemmingsplan. Zo zijn in deze ministeriële regeling hoofdgroepen van bestemmingen opgenomen en worden er standaard regels voor de begrippen en de wijze van meten gegeven. In dit hoofdstuk worden de van het bestemmingsplan deel uitmakende regels van een nadere toelichting voorzien.

De bij dit plan behorende regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:

  • 1. Inleidende regels.
  • 2. Bestemmingsregels.
  • 3. Algemene regels.
  • 4. Overgangs- en slotregels.

In de inleidende regels worden in de regels gehanteerde begrippen nader verklaard, zodat interpretatieproblemen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast wordt aangegeven op welke wijze bepaalde afmetingen dienen te worden gemeten. In hoofdstuk 2 over de bestemmingsregels worden de op de verbeelding aangegeven gedetailleerde bestemmingen omschreven en worden per bestemming de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden vermeld. Bij sommige bestemmingen worden ook de wijzigingsbevoegdheid voor functieverandering, afwijkingen van de bouwregels en specifieke gebruiksregels omschreven. Hoofdstuk 3 bevat de algemene regels die gelden voor het gehele bestemmingsplan. Hierin bevinden zich onder meer algemene bouwregels en gebruiksregels. Hoofdstuk 4 bevat de overgangs- en slotregels.

5.2 Plansystematiek

Verbeelding

Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plan begrepen gronden aangewezen en begrensd. De bestemming is een beschrijving van de functies waarvoor de grond mag worden gebruikt. Op de verbeelding zijn tevens aanduidingen opgenomen met het oog op het aanwijzen van gebieden waarop een specifieke regeling binnen de regels van toepassing is. Deze aanduidingen krijgen in de regels een juridische betekenis.

Regels

Inleidende regels

Het opnemen van begripsbepalingen is beperkt tot die begrippen, waarbij sprake is van een (mogelijke) afwijkende betekenis in het algemeen spraakgebruik en/of technische begrippen, waarbij een vereenvoudigde omschrijving de leesbaarheid bevordert. Begrippen die zijn voorgeschreven in de SVBP2012 worden ook conform de SVBP2012 overgenomen.

Wijze van meten

Met het oog op het kunnen bepalen van de in de regels aangegeven oppervlakte, goot- en bouwhoogten en inhoud van bouwwerken is aangegeven waar en hoe deze worden gemeten. Tevens is aangegeven welke onderdelen van gebouwen buiten beschouwing blijven bij het toepassen van de regels. Dit betreft onder meer het in geringe mate mogen overschrijden van bouw- en bestemmingsgrenzen met erkers, luifels en dergelijke. In de SVBP2008 zijn standaarden beschreven waaraan deze regels moeten voldoen. Indien van toepassing, worden deze één op één overgenomen.

Bestemmingsregels

Per bestemming zijn, voor zover noodzakelijk, de volgende onderdelen onderscheiden:

  • bestemmingsomschrijving;
  • bouwregels;
  • nadere eisen;
  • afwijken van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijken van de specifieke gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden;
  • wijzigingsbevoegdheden.

Bestemmingsomschrijving

De bestemmingsomschrijving omvat een opsomming van de functies/gebruiksmogelijkheden binnen de gegeven bestemming en eventueel daaraan verbonden voorwaarden. Deze opsomming is van wezenlijk belang, aangezien deze de basis vormt voor de overige regels die opgenomen zijn binnen die bestemming. Niet hier genoemd gebruik, is strijdig met de bestemming.

Bouwregels

In de bouwregels zijn objectieve regels gesteld met betrekking tot de plaats en afmetingen van de (hoofd)gebouwen, de bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Nadere eisen

Het stellen van nadere eisen is alleen mogelijk als het bestemmingsplan zelf al regels stelt (primaire eisen). Omdat in nagenoeg alle bouwregels eisen zijn gesteld aan de plaats en afmetingen van de bebouwing, kunnen daaraan nadere eisen worden gesteld. Met behulp van deze nadere eisen kunnen burgemeester en wethouders extra eisen stellen ten behoeve van bijvoorbeeld de ruimtelijke kwaliteit, het straat- en bebouwingsbeeld, de milieusituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de externe veiligheid.

Afwijken van de bouwregels

Bij het afwijken van de bouwregels kan onder voorwaarden worden afgeweken van hetgeen is geregeld, bijvoorbeeld in het toestaan van een grotere hoogte of het uitbreiden van het bouwvlak. Deze voorwaarden dienen helder en toetsbaar te zijn.

Specifieke gebruiksregels

In de specifieke gebruiksregels staat, in aanvulling op de bestemmingsomschrijving, expliciet beschreven wat wel of niet wordt toegestaan. Het gaat dan vaak om functies of activiteiten waarover onduidelijkheid kan bestaan.

Afwijken van de specifieke gebruiksregels

Van de geformuleerde gebruiksregels kan onder voorwaarden worden afgeweken. Deze voorwaarden dienen helder en toetsbaar te zijn.

Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden

Onder de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden, kunnen voorwaarden worden gesteld ten aanzien van het uitvoeren van werken of werkzaamheden. In het verleden werd wel gesproken van een aanlegvergunning.

Wijzigingsbevoegdheden

In een enkele bestemming is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Hiermee is het mogelijk middels een afzonderlijk wijzigingsplan de bestemming waarop de wijzigingsbevoegdheid betrekking heeft, te wijzigen. De voorwaarden waaronder dit kan plaatsvinden staan in de regels vermeld.

Bestaande situatie

In de bestemmingsregels wordt mede verwezen naar de bestaande situatie. Dit vindt plaats om van het plan afwijkende maten, oppervlakten en aantallen niet onder het overgangsrecht te plaatsen. De bestaande situatie is de situatie zoals deze naar voren komt uit de (digitale) gegevens van de GBKN, het kadaster, de luchtfoto's, de kappenkaart en de cyclomedia, aangevuld met het gemeentelijk bouwdossier en fotoarchief, zoals deze bestaan op het moment van het in werking treden van het plan.

5.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan 'Correctieve Herziening Buitengebied 2014' komen de volgende bestemmingen voor:

  • Bedrijf;
  • Bos;
  • Recreatie.

Daarnaast komt de volgende dubbelbestemming voor:

  • Waarde - Archeologie.

Met de dubbelbestemming worden ruimtelijk relevante belangen veilig gesteld die niet of onvoldoende met de 'onderliggende' bestemmingen kunnen worden gewaarborgd. Daarbij hebben met de dubbelbestemming samenhangende belangen in beginsel voorrang op de belangen van de onderliggende bestemming. Het waarborgen van belangen met behulp van een dubbelbestemming leidt tot de opname van bijzondere regels binnen deze bestemming en noopt tot een nadere afweging van belangen.

Hierna volgt een beschrijving van de in het plan opgenomen (dubbel)bestemmingen.

Bedrijf

De bedrijvigheid binnen het plangebied valt onder deze bestemming. Binnen deze bestemming is een poeliersbedrijf, een aannemersbedrijf, en een houtbewerkings- en transportbedrijf toegestaan. Deze bedrijven zijn in de verbeelding voorzien van een specifieke aanduiding.

Via het afwijken van de bouwregels is het mogelijk het oppervlak van gebouwen binnen het bouwvlak eenmalig met 15% te vergroten.

Bos

De bestemming 'Bos' is opgenomen voor bos en bebossing. Deze bestemming is ook bedoeld voor onder andere behoud en ontwikkeling van natuurlijke vegetatie en waarden. Het reeds lang bestaande oorlogsmonument valt ook binnen deze bestemming. Het oorlogsmonument heeft binnen de bestemming 'Bos' een aanduiding gekregen.

Recreatie

Voor het totale terrein van de Thijmse Berg is aansluitend op de bestaande situatie een duidelijke indeling en zonering van het recreatie park bestemd. In het centrale hart van het terrein bevinden zich de algemene voorzieningen en dienstwoningen. Het oostelijke gedeelte bestaat voornamelijk uit stacaravans, terwijl de westelijke rand ruimer is opgezet en hoofdzakelijk bestaat uit mobiele kampeermiddelen. Het onderhavige deel van de camping dient vrij te blijven van kampeermiddelen en bebouwing, daarom is hiervoor de aanduiding ‘specifieke vorm van recreatie - zonder kampeermiddelen of bebouwing’ opgenomen.

Waarde - Archeologie

In het plangebied komen archeologische monumenten en gebieden van hoge archeologische verwachtingswaarden voor. Voor deze gebieden is de dubbelbestemming Waarde - Archeologie opgenomen, met daaraan gekoppeld een omgevingsvergunningenstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden, ten behoeve van de bescherming van deze waarden. Bij de bouwregels staat aangegeven dat op deze gronden geen bouwwerken mogen worden gebouwd. Uitzondering hierop vormen vervanging of vernieuwing van bestaande bouwwerken met eenzelfde oppervlakte en bodemingrepen van minder dan 30 cm onder bestaand maaiveld. In het buitengebied geldt op basis van de archeologische verwachtingswaarde verschillende oppervlaktes waarvoor een omgevingsvergunning vereist is. De onderhavige percelen vallen allen onder de zone waarvoor een hoge archeologische verwachtingswaarde geldt. Dit houdt in dat bij werkzaamheden waarbij de oppervlakte meer dan 100 m² bedraagt een omgevingsvergunning is vereist. Op basis van een uit te voeren archeologisch onderzoek kan middels omgevingsvergunning worden afgeweken van de bouwregels.

Een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd, indien werken of werkzaamheden worden uitgevoerd die de bodem kunnen aantasten, en verder worden uitgewerkt in de betreffende regels, met uitzondering van normaal onderhoud en gebruik. Onder normaal onderhoud en gebruik wordt in elk geval verstaan het vervangen van bestrating en beplanting. Maar ook het vervangen en onderhouden van leidingen indien dit binnen hetzelfde tracé plaatsvindt.

Algemene regels

In de algemene bouwregels is een regel opgenomen ten aanzien van afwijkende maatvoeringen. Dit houdt in dat, waar nu bebouwing legaal afwijkt van in de regels genoemde maatvoeringen, deze bestaande afwijkende maten ook zijn toegestaan.

Tevens is onderkeldering toegestaan onder woningen en bedrijfsgebouwen tot een diepte van niet meer dan 3 m.

Kleine nutsvoorzieningen zijn tevens toegestaan.

In de algemene gebruiksregels zijn enkele vormen van strijdig gebruik opgenomen. Hiermee is expliciet aangegeven wat niet is toegestaan binnen de bestemmingen. Dit betreft het gebruik van bijgebouwen voor bewoning, het opslaan van goederen en materialen die niet ten dienste staan van de bestemming en het gebruik van gronden voor windturbines/windmolens, zendmasten/antennemasten, uitgezonderd daar waar toegestaan, of het gebruik van gronden voor paardenbakken en/of tennishallen.

Uitgezonderd van het strijdig gebruik zijn het gebruik van gronden voor weekmarkten, festiviteiten, evenementen en dergelijke, mits daarvoor vergunning of ontheffing is verleend. Verder is een regel opgenomen die bepaalt dat bestaand legaal gebruik wordt toegestaan in het geval in het bestemmingsplan uitgegaan wordt van een afwijkend gebruik.

De algemene afwijkingsregels bevatten een breed scala aan (kleinschalige) afwijkingen die voor alle bestemmingen kunnen worden gebruikt. Het betreft het kunnen afwijken met niet meer dan 10% van in het plan genoemde maten en afmetingen, het gering aanpassen van wegprofielen, het overschrijden met maximaal 1 m van bestemmingsgrenzen en bouwgrenzen en het toestaan van openbare nutsgebouwen tot een inhoud van 60 m3 en een hoogte van 4 m.

Een regeling is verder opgenomen voor de aanleg van paden, wegen, parkeerplaatsen en bushalten, mits geen afbreuk wordt gedaan aan het straat- en bebouwingsbeeld, de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, de woonsituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en dergelijke. Op deze wijze kan op een flexibele wijze invulling worden gegeven aan herinrichtingen van wegen en voorzieningen ten behoeve van bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

In de algemene wijzigingsregels is een regeling opgenomen om de dubbelbestemming Waarde - Archeologie geheel of gedeeltelijk te verwijderen, indien op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat er geen archeologische waarden meer aanwezig zijn of dat deze in voldoende mate zijn veiliggesteld.

Hoofdstuk 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het voorliggende bestemmingsplan is eind 2014 voorgelegd aan diverse instantie in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening. Naar aanleiding van de reactie van de provincie Utrecht is besloten om het plandeel van de parkeerplaats Ouwehands dierenpark alsnog buiten deze correctieve herziening te laten. Voor het overige gavend de reacties geen aanleiding voor aanpassingen in het plan.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 26 februari 2015 tot en met woensdag 8 april 2015 voor een ieder ter inzage gelegen in het gemeentehuis van Rhenen, op ww.ruimtelijkeplannen.nl en is gedurende deze periode ook op www.rhenen.nl gepubliceerd. Een ieder kon gedurende deze periode zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan indienen. Er zijn 8 zienswijzen ingediend. Een samenvatting van deze zienswijzen en de gemeentelijke reactie op de zienswijzen is opgenomen in Bijlage 1 Commentaarnota.