direct naar inhoud van 7.3 De bestemmingen
Plan: Rhenen Stad 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0340.BPRhenenStad2012-oh01

7.3 De bestemmingen

In het bestemmingsplan 'Rhenen Stad 2012' komen de volgende bestemmingen voor:

  • Agrarisch;
  • Bedrijf;
  • Bedrijf - Nutsvoorziening;
  • Bos;
  • Centrum-1;
  • Centrum-2;
  • Centrum-3;
  • Detailhandel;
  • Gemengd-1;
  • Gemengd-2;
  • Gemengd-3;
  • Groen;
  • Horeca;
  • Kantoor;
  • Maatschappelijk;
  • Maatschappelijk - Begraafplaats;
  • Sport;
  • Tuin;
  • Verkeer;
  • Verkeer - Garagebox;
  • Verkeer - Railverkeer;
  • Verkeer - Verblijfsgebied;
  • Wonen.

Daarnaast komen de volgende dubbelbestemmingen voor:

  • Leiding - Gas;
  • Waarde - Archeologie 2;
  • Waarde - Archeologie 3;
  • Waarde - Beschermd stadsgezicht;
  • Waterstaat - Waterkering.


Met dubbelbestemmingen worden ruimtelijk relevante belangen veilig gesteld die niet of onvoldoende met de 'onderliggende' bestemmingen kunnen worden gewaarborgd. Daarbij hebben met de dubbelbestemming samenhangende belangen in beginsel voorrang op de belangen van de onderliggende bestemming. Het waarborgen van belangen met behulp van een dubbelbestemming leidt tot de opname van bijzondere regels binnen deze bestemming en noopt tot een nadere afweging van belangen.


Hieronder volgt een beschrijving van de in het plan opgenomen (dubbel)bestemmingen.


Agrarisch

Aan de Kastanjelaan liggen enkele agrarische percelen. Deze hebben de bestemming 'Agrarisch' gekregen. Deze gronden kunnen worden gebruikt voor grondgebonden landbouw. Er is verder geen bebouwing op gelegen of mogelijk.


Bedrijf

De bestemming 'Bedrijf' is opgenomen voor bedrijfsvestigingen binnen het plangebied. Deze komen verspreid voor door het plangebied met een zwaartepunt rondom de binnenstad en in de wijk Grebbekwartier-Noord.

Binnen de bestemming zijn bedrijven genoemd in categorie 1 en 2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten mogelijk. Waar sprake is van een bedrijf in een hogere categorie, is deze expliciet toegestaan middels een aanduiding, zoals voor de zand- en grindhandel ten zuiden van de binnenstad. Groothandel en detailhandel is binnen de bestemming niet toegestaan, aan de bedrijfsactiviteiten verbonden detailhandel is wel toegestaan. Een verkooppunt voor motorbrandstoffen (zonder lpg) is alleen daar toegestaan waar aangeduid. De aanduiding 'kantoor' is neergelegd waar ook kantooractiviteiten zijn toegestaan. Verder dient bedrijfsmatige opslag achter (het verlengde van) de voorgevel van het hoofdgebouw te worden geplaatst.


Een bedrijfswoning is toegestaan daar waar aangeduid. In een enkel geval zijn er meerdere woningen aanwezig. Ook deze zijn afzonderlijk aangeduid.

Bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden geplaatst. Daar waar aangeduid mag een bedrijfswoning worden gebouwd met een maximale inhoud van 600 m3.


Afwijken

Middels een afwijking van de gebruiksregels is het mogelijk bedrijven te vestigen uit categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1 en 2.

Wijzigen 

Voor de bedrijven in Grebbekwartier-Noord is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Deze bestemming kan worden gewijzigd in de bestemming 'Wonen'. Onder voorwaarden is het dan mogelijk de bedrijfsactiviteiten te beëindigen en te vervangen door woningbouw. De voorwaarden betreffen met name de maatvoering van de woningen, zodat de bebouwing aansluit bij de omgeving. In het verleden hebben in dit gebied meerdere van dergelijke wijzigingen plaatsgevonden.

Bedrijf - Nutsvoorziening

Deze bestemming is bedoeld om de meer grootschalige nutsvoorzieningen in het openbare gebied te bestemmen. Het gaat dan om nutsvoorzieningen met een groter oppervlak dan 30 m2 en/of een goot- en bouwhoogte die de 4 m overstijgt. Waar sprake is van een meer dan 5 meter hoge zendmast is deze specifiek aangeduid als 'antennemast'.


Bos

Deze bestemming bevindt zich in het noordwesten van het plangebied. Hier reikt de bebouwde kom tot aan het bosgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Deze bestemming waarborgt de bescherming van het bos als onderdeel van het natuurgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Extensief recreatief medegebruik is mogelijk. Tevens is voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden binnen deze bestemming een omgevingsvergunningstelsel gekoppeld, ten behoeve van het behoud van het bos en het reliëf.


Centrum-1

Deze bestemming wordt gelegd op het kernwinkelgebied langs de Frederik van der Paltshof, de Molenstraat en de omgeving van de Plantsoenstraat. De winkel- en verblijffunctie staan binnen deze bestemming centraal.

Binnen deze bestemming zijn diverse functies toegestaan. Op de begane grond zijn toegestaan de functies detailhandel, dienstverlening, kantoren, bedrijvigheid (categorie 1), ambachtelijke bedrijvigheid en horeca in de categorie 1 (van Staat van horecaactiviteiten) toegestaan. Wonen mag plaatsvinden op de verdiepingen, hier is tevens een beroep- en bedrijf aan huis onder voorwaarden mogelijk. Alleen daar waar aangeduid is horeca in de categorieën 2 of 3 toegestaan.

Hiermee wordt recht gedaan aan de winkel- en verblijfsfunctie die dit gebied in hoofdzaak heeft. Wonen op de begane grond wordt hier dan ook niet toegestaan (tenzij planologisch al gegund en aanwezig).


Bebouwing dient binnen het bouwvlak plaats te vinden met dien verstande dat ze gebouwd worden op de voorste bouwgrens. Verder dienen gebouwen zijn te voorzien van een kap van niet minder dan 40 graden. De toegestane goot- en bouwhoogte is op de verbeelding aangegeven.
Ten aanzien van het wonen op de verdiepingen is tevens de beroep en bedrijf aan huis regeling opgenomen.


Afwijken

Middels een afwijking van de gebruiksregels is het mogelijk bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.

Ook middels een afwijking afwijken is het mogelijk horeca van categorie 2 of 3 te vestigen binnen de bestemming.

Tevens is het via een afwijking mogelijk om voor een beroep- en bedrijf aan huis bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.


Centrum-2

Deze bestemming geldt alleen voor de kiosk aan de Frederik van der Paltshof. Binnen de bestemming is detailhandel, dienstverlening en horeca categorie 1 (van Staat van horeca-activiteiten) mogelijk.


Bebouwing is alleen mogelijk binnen het bouwvlak en de goot- en bouwhoogte zijn op de verbeelding aangegeven.


Centrum-3

De bestemming 'Centrum-3' is gelegd op het ontwikkelingsgebied van de Binnenstad-Oost. Binnen deze bestemming zijn een viertal projectgebieden aan te wijzen waarbinnen verschillende functies mogelijk zijn. Deze zijn specifiek als volgt aangeduid:

  • 'specifieke vorm van centrum 3 - project 1': hier is kantoor, dienstverlening, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen toegestaan op ondergrondse bouwlaag en wonen op overige bouwlagen;
  • 'specifieke vorm van centrum 3 - project 2': hier is detailhandel, dienstverlening en parkeren toegestaan op de tweede ondergrondse bouwlaag. Dienstverlening, detailhandel en horeca categorie 1 toegestaan op eerste ondergrondse bouwlaag en langs de Plantsoenstraat. detailhandel en horeca categorie 1 en 2 op de begane grond en wonen op de overige bouwlagen;
  • 'specifieke vorm van centrum 3 - project 3': hier is parkeren toegestaan op de ondergrondse bouwlagen en kantoor, dienstverlening, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen op de ondergrondse bouwlaag en begane grond. Wonen is toegestaan op de overige bouwlagen;
  • 'specifieke vorm van centrum 3 - project 4': hier is wonen toegestaan, evenals een beroep- en bedrijf aan huis onder voorwaarden.


Een specifieke gebruiksregel bepaalt verder dat er binnen de bestemming in totaal niet meer dan 110 woningen mogen worden gebouwd en de maximale bedrijfsvloeroppervlakte aan detailhandel en dienstverlening niet meer mag bedragen dan 2.550 m².


Afwijken

Tevens is het via een afwijking mogelijk om voor een beroep- en bedrijf aan huis bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.


Detailhandel

De bestemming Detailhandel is opgenomen voor verspreid in het plangebied liggende detailhandelsvestigingen buiten de binnenstad. Binnen de bestemming is een bedrijfswoning, waar aangeduid, toegestaan.

Gemengd-1

De bestemming Gemengd-1 is opgenomen voor bebouwing aan de Kloosterstraat en de Hofstraat. Hier wordt een zekere menging van functies toegestaan. Het gaat dan zowel om de vigerend toegestane bedrijfsactiviteiten (categorie 1 en 2) als om ambachtelijke bedrijvigheid, kantoren en wonen op de verdiepingen. Bij de woning is ook een beroep en bedrijf aan huis onder voorwaarden mogelijk.

De bebouwing dient binnen het bouwvlak te staan en de goot- en bouwhoogte is op de verbeelding aangegeven.


Afwijken en wijzigen

Middels een afwijking van de gebruiksregels is het mogelijk bedrijven te vestigen uit categorie 3.1 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1 en 2.

Tevens is het via een afwijking mogelijk om voor een beroep- en bedrijf aan huis bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.


Gemengd-2

Deze bestemming komt ook voor langs de Hofstraat en is gelijk aan 'Gemengd-1' met dien verstande dat alleen bedrijven in categorie 1 zijn toegestaan en dat er geen woonfunctie is toegestaan.


Gemengd-3

Deze bestemming is gebruikt voor een pand aan de Bontekoestraat en verder voor het winkelcentrum aan de Valleiweg. De regeling is gelijk aan die van 'Gemengd-1' met dien verstande dat detailhandel en maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan, bedrijvigheid alleen op de begane grond en wonen op alle bouwlagen. Bij de woning is ook een beroep- en bedrijf onder voorwaarden mogelijk.

Afwijken en wijzigen

Tevens is het via een afwijking mogelijk om voor een beroep- en bedrijf aan huis bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.


Groen

Openbare groengebieden die behoren tot het structurele groen in de bebouwde kom hebben de bestemming 'Groen' gekregen. Binnen deze bestemming komen bijvoorbeeld parken, speelvoorzieningen en groenstroken voor. Het groen is verspreid door de stad al hebben wijken als Donderberg en Molenberg wel een iets meer robuuste groenstructuur. Verder is de beeldbepalende groenstructuur langs de Nieuwe Veenendaalseweg grotendeels onder de bestemming 'Groen' gebracht.

Uitgangspunt is dat enkel openbaar groen (dus geen particulier eigendom) als 'Groen' wordt bestemd. Kleinschalig groen in de vorm van bermen of tussenstroken bij fietspaden en wegen worden in de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' of 'Verkeer' geregeld. Parkeervoorzieningen zijn niet toegestaan in de bestemming 'Groen'.


Horeca

De bestemming 'Horeca' is opgenomen voor de horecagelegenheid aan de Cuneraweg. Binnen deze bestemming is het bij recht mogelijk horeca in de categorieën 1, 2 en 3 van de Staat van horeca-activiteiten uit te oefenen. Dit betekent feitelijk dat alleen het gebruik als dancing, disco, partycentrum en dergelijke niet is toegestaan.

De bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en de goot- en bouwhoogte staan op de verbeelding aangegeven. In de bestemming wordt de aanwezigheid van één bedrijfswoning, daar waar aangeduid, toegestaan.


Kantoor

De bestemming 'Horeca' is opgenomen voor enkele horecagelegenheden die buiten de binnenstad langs de doorgaande wegen zijn gelegen, met name langs de Herenstraat en de Grebbeweg. Binnen deze bestemming is het bij recht mogelijk horeca in de categorieën 1, 2 en 3 van de Staat van horeca-activiteiten uit te oefenen. Dit betekent feitelijk dat alleen het gebruik als dancing, disco, partycentrum en dergelijke niet is toegestaan, tenzij dit specifiek is aangeduid op de verbeelding.

De bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en de goot- en bouwhoogte staan op de verbeelding aangegeven. In de bestemming wordt de aanwezigheid van één bedrijfswoning toegestaan waar aangeduid.


Maatschappelijk

De bestemming 'Maatschappelijk' is een brede bestemming. Hier is voor gekozen om een flexibel gebruik van de gebouwen mogelijk te maken. Hiertoe bestaat weinig bezwaar gezien de vergelijkbare ruimtelijke uitstraling van de mogelijke functies. Gedacht moet worden aan een kerk, verzorgingstehuis, bejaardentehuis, gehandicaptenzorg, verenigingsgebouwen, onderwijs, openbare dienstverlening, bibliotheek, e.d.

In de begripsomschrijving behorend bij 'maatschappelijke voorzieningen' is geregeld dat ondergeschikte horeca (kantines e.d.) ook bij recht mogelijk zijn. De bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en de goot- en bouwhoogte staan op de verbeelding aangegeven. Waar aangeduid zijn bedrijfswoningen toegestaan.


Afwijken en wijzigen

Middels het afwijken van de regels is het mogelijk om het bouwvlak met 15% te vergroten. Dit tot een maximale bouwhoogte van 11,5 m. Hieraan zijn voorwaarden verbonden die hinder voor de omgeving dienen te voorkomen.

Maatschappelijk - Begraafplaats

Binnen deze bestemming is de begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg gelegen. De bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en de goot- en bouwhoogte staan op de verbeelding aangegeven.


Sport

De bestemming 'Sport' is neergelegd op het sportcentrum aan de Groenweg met sporthal en zwembad, op de gymzaal aan de Populierenlaan en op het sportpark Candia.

De bebouwing dient binnen het bouwvlak te worden gebouwd en de goot- en bouwhoogte staan op de verbeelding aangegeven. Waar aangeduid is een bedrijfswoning toegestaan. Voor het sportpark Candia is het bouwvlak op het gehele terrein gelegd. Wel bedraagt het bebouwingspercentage hier 5%, zodat niet het hele terrein bebouwd kan worden, maar dat wel flexibel gebouwd kan worden.


Afwijken en wijzigen

Bij een omgevingsvergunning kan worden toegestaan dat vrijstaande gebouwen, overkappingen en opslagschuurtjes worden gebouwd met een oppervlakte van maximaal 30 m² en een bouwhoogte van maximaal 3,5 m. Tevens kan met een omgevingsvergunning de toegestane oppervlakte aan gebouwen met maximaal 15% van die oppervlakte worden vergroot, mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden die hinder voor de omgeving dienen te voorkomen.


Tuin

De bestemming 'Tuin' is opgenomen ten behoeve van volkstuincomplexen en voor grotendeels niet-openbare, niet woninggerelateerde tuinen. Deze gronden dienen overwegend onbebouwd te blijven en vrij van verkeer en parkeren. Ze onderscheiden zich van de bestemming 'Groen', omdat het gaat om (grotendeels) niet openbare terreinen.

Andere functies en bijzondere gebouwen of bouwwerken zijn, daar waar ze voorkomen, middels een specifieke aanduiding mogelijk gemaakt, zoals een garage ten behoeve van stalling en opslag. Alleen bij deze garage is bebouwing toegestaan. Verder zijn alleen kleine bouwwerken toegestaan in de vorm van kweekkasjes en opbergruimten met een hoogte van niet meer dan 0,75 m en een oppervlak van 5 m² per volkstuin.

Verkeer

De doorgaande wegen binnen de bebouwde kom die een ontsluitende functie hebben, krijgen de bestemming 'Verkeer'. Hier vallen onder andere de Nieuwe Veenendaalseweg, het Paardenveld, de N233 (Herenstraat) en de Grebbeweg onder. Binnen deze bestemming zijn wegen en paden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, bruggen en nutsvoorzieningen toegestaan met daaraan gerelateerde bouwwerken.


Afwijken en wijzigen

Bij afwijking kunnen gebouwen worden gebouwd met een oppervlakte van niet meer dan 30 m² en een hoogte van maximaal 5 m ten dienste van de bestemming.


Verkeer - Garagebox

De bestemming 'Verkeer - Garagebox' wordt gelegd op gronden waarop een garagebox, niet specifiek behorend bij een woning, aanwezig is. Het gaat hier vaak om rijtjes garageboxen. Deze garageboxen zijn bestemd voor de stalling van (motor-)voertuigen, maar kunnen ook meer algemeen als berging worden gebruikt. De goot- en bouwhoogte mag niet meer bedragen dan 3,30 m.


Verkeer - Verblijfsgebied

De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' wordt gelegd op gebieden met een verblijfskarakter. Dit zijn alle gebieden buiten de hoofdwegen. Binnen de bestemming vallen fietspaden, voetgangersgebieden, pleinen, parkeerterreinen, wegen, alsmede groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, bermen en water. Binnen deze bestemming is ook planologisch ruimte gemaakt voor ambulante handel en terrassen voor zover bij een horecagelegenheid gelegen. Met een gebiedsaanduiding 'ondergrond parkeren' is aangegeven waar ondergrondse parkeervoorzieningen zijn toegestaan (zoals in het ontwikkelingsgebied Binnenstad-Oost). Verder zijn er terrassen in relatie tot aangelegen horeca mogelijk. Wat betreft bebouwing zijn bouwwerken mogelijk ten behoeve van de functies wegen en parkeervoorzieningen.


Afwijken en wijzigen

Bij afwijking kunnen gebouwen worden gebouwd met een oppervlakte van niet meer dan 30 m² en een hoogte van maximaal 5 m ten dienste van de bestemming.


Wonen

De bestemming 'Wonen' betreft alle woonbebouwing. Binnen de bestemming vallen zelfstandige grondgebonden woningen, die specifiek zijn aangeduid als vrijstaand, halfvrijstaand of aaneengebouwd. In het geval van gestapelde woningen (meergezinswoningen) is gebruik gemaakt van de aanduiding 'gestapeld'.

Binnen de bestemming 'Wonen' zijn naast wonen soms ook andere functies toegestaan. Deze functies zijn specifiek aangeduid. Het kan dan gaan om kantoorfuncties, lichte bedrijfsfuncties, detailhandel en zorgwonen waarin combinaties van wonen en zorg mogelijk zijn. Ook de korenmolen is als zodanig aangeduid binnen de bestemming 'Wonen' ten behoeve van de instandhouding als waardevolle kornenmolen.


Hoofdgebouw

De positie van het hoofdgebouw wordt middels een bouwvlak binnen de bestemming vastgelegd. Deze bouwvlakken variëren in diepte al naar gelang het type woning. Voor vrijstaande woningen bedraagt de diepte 15 m, voor half-vrijstaande woningen 12 m en voor aaneen-gebouwde woningen 10 m. Is in de bestaand situatie sprake van een afwijkende bouwdiepte, dan wordt het bouwvlak aan deze afwijkende diepte aangepast. Voor de goothoogte van hoofdgebouwen wordt minimaal 3,50 m opgenomen. Ook als in de bestaande situatie de goothoogte lager is.

De toegestane goot- en bouwhoogten zijn op de verbeelding aangegeven. De woningen dienen te worden voorzien van een kap met een dakhelling van niet minder dan 30 graden.

Tevens dient de afstand van de woning totaan de zijdelingse perceelsgrens minimaal 2,50 m te bedragen, of minder indien de bestaande afstand reeds minder is dan 2,50 m.


Bijbehorende bouwwerken

Bijbehorende bouwwerken mogen worden gebouwd op het achtererf, zoals gedefinieerd in de Wabo. Door deze definitie wordt geen gebruik gemaakt van de aanduiding 'erf' om het erf waarop gebouwd mag worden aan te duiden. Om onduidelijkheden te voorkomen, wordt in bijzondere stedenbouwkundige situaties wel de voorgevel aangeduid als 'gevellijn'. Op basis hiervan wordt vervolgens het achtererf bepaald (zie ook paragraaf 5.1).

De regeling betreffende de bijbehorende bouwwerken is in lijn met de 'Beleidsregels Omgevingsvergunning 2010' van de gemeente Rhenen. Dit betekent onder andere dat maximaal 25% van de bij de woning behorende kadastrale percelen mag worden bebouwd met bijbehorende bouwwerken met een maximum van 125 m². In afwijking van de Beleidsregels Omgevingsvergunning 2010 mag de goothoogte van bijbehorende bouwwerken maximaal 3,20 m bedragen, de bouwhoogte maximaal 4,50 m.


Beroep en bedrijf aan huis

Binnen de bestemming is het verder mogelijk een beroep en/of bedrijf aan huis uit te oefenen. De omvang van deze activiteiten mag niet meer bedragen dan 25 m2. In afwijking daarop kan tot 50% van de oppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken worden toegestaan, hierbij moet dan wel worden voorzien in extra parkeerplaatsen zoals weergegeven in de opgenomen tabel. Verder mag er geen detailhandel worden uitgeoefend en dient in ieder geval de bewoner van de woning het beroep- en/of bedrijf aan huis uit te oefenen.


Bed&Breakfast

Een bijzonder bedrijf aan huis is het voeren van een Bed&Breakfast. Hiervoor is een specifieke regeling gemaakt waarbij in een woning maximaal vijf kamers mogen worden gebruikt met een maximum van 10 slaapplaatsen. De woning dient wel overwegend haar woonfunctie te behouden (geen pension) en er mag geen sprake zijn van een nadelige invloed op de normale afwikkeling van het verkeer en op de parkeerdruk.


Overig

Tenslotte is specifiek in de bestemming opgenomen dat er een zwembad bij de woningen is toegestaan. Per woning is één zwembad toegestaan en deze dient achter (het verlengde van) de achtergevel van de woning te worden gebouwd. Verder dient het zwembad minimaal 3 m afstand te houden tot de zijdelingse perceelsgrens en mag het niet meer dan 0,2 m boven het maaiveld uitsteken.


Afwijken en wijzigen

Een afwijkingsmogelijkheid is opgenomen om inwoning mogelijk te maken.

Tevens is het via een afwijking mogelijk om voor een beroep- en bedrijf aan huis bedrijven te vestigen uit categorie 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die gelijkgesteld kunnen worden met bedrijven uit categorie 1.

Mantelzorg wordt tevens via een afwijking mogelijk gemaakt.

Tot slot wordt ook een tijdelijke woonunit bij woningen mogelijk gemaakt via een afwijking.

Leiding - Gas

Deze dubbelbestemming ligt in het uiterste noordwesten van het plangebied. Op deze manier is de bestaande gasleiding en beschermingszone van de leiding juridisch vastgelegd. Binnen de bestemming mag uitsluitend ten behoeve van de gasleiding worden gebouwd. Ter bescherming van de leiding is tevens een omgevingsvergunningstelsel opgenomen voor onder meer het vergraven van grond en het planten van diepwortelende bomen binnen de dubbelbestemming.


Waarde - Archeologie -2

Voor gebieden met archeologische waarden is een dubbelbestemming opgenomen. De binnenstad is op de 'Archeologische beleidskaart gemeente Rhenen' aangegeven als van archeologisch waarde. Hieraan gekoppeld is de bestemming 'Waarde - Archeologie -2'.

Binnen deze dubbelbestemming zijn de gronden, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), bestemd voor doeleinden ter bescherming en veiligstelling van de in de grond aanwezige of verwachte archeologische waarden.

Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten behoeve van een overige aan deze gronden toegekende bestemming worden gebouwd, mits op basis van archeologisch onderzoek is vastgesteld dat ter plaatse geen behoudenswaardige archeologische waarden aanwezig zijn of de aanwezige behoudenswaardige archeologische waarden niet onevenredig worden geschaad.

Dergelijk onderzoek is niet noodzakelijk op bouwaanvragen waarbinnen de bodem tot maximaal 30 cm onder maaiveld wordt geroerd.

Verder is een omgevingsvergunning opgenomen ten aanzien van het uitvoeren van werken of werkzaamheden )vroegere aanlegvergunning'. Deze vergunning is niet nodig wanneer de bodemingrepen niet verder gaan dan 30 cm onder het maaiveld.


Waarde - Archeologie -3

Voor de gebieden buiten de binnenstad geldt de bestemming 'Waarde - Archeologie -3'. De regeling is gelijk aan die van de bestemming 'Waarde - Archeologie -2' met dien verstande dat onderzoek niet noodzakelijk is voor plangebieden die niet groter zijn dan 100 m² of bouwaanvragen betreffen waarbinnen de bodem tot maximaal 30 cm onder maaiveld wordt geroerd.

Voor wat betreft de omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden. Deze vergunning is niet vereist in het geval het plangebied niet groter is dan 100 m² of de bodem tot maximaal 30 cm onder maaiveld wordt geroerd.

Waarde - Beschermd stadsgezicht

De dubbelbestemming 'Waarde - Beschermd stadsgezicht' dient ter bescherming van de waardevolle elementen en structuren van de binnenstad. Deze waarden worden beknopt geduid in de bestemmingsomschrijving. Voor een nadere duiding van deze waarden is het rapport met het cultuurhistorisch onderzoek over de binnenstad in Bijlage 4 opgenomen. In paragraaf 2.2.7 van bijlage 2 is een samenvatting van de belangrijkste waardestelling uit dit rapport opgenomen.

In de bestemming is verder een beperkte bouwregeling opgenomen die aanvullend is op de bouwregels in de overige aangewezen bestemmingen. Het gaat er om dat de gebouwen in de voorste bouwgrens worden gebouwd en dus niet achter op het bouwvlak komen met de voorgevel te ver van de weg. Verder wordt een kap voorgeschreven voor gebouwen in de binnenstad, met uitzondering van het gebied aangrenzend aan de Bantuin en de Oude en Nieuwe Veenendaalseweg. De dakhelling van deze kap mag niet minder dan 40 graden bedragen. Hiermee wordt voorkomen dat zeer lage en weinig karakteristieke kappen ontstaan. Een kap wordt niet vlak afgedekt.

In het geval van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de binnenstad, waarvoor een planherziening of afwijking noodzakelijk is, dient dit rapport als toetsingskader voor de beoordeling of deze nieuwe ontwikkelingen voldoende rekening houden met de te beschermen cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht.


Waterstaat - Waterkering

Deze bestemming wordt gelegd op gronden die vanuit het oogpunt van waterhuishoudkundige doeleinden beschermd moeten worden, in het bijzonder de waterkeringen met de daarbij vanuit de Keur voortvloeiende beschermingszone. Binnen de binnenstad geldt dit voor de zone langs de Nederrijn: meer specifiek de zomerkade langs de Buitenomme/Veerweg.

Binnen deze 30 meter brede dubbelbestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd, tenzij ze niet strijdig zijn met het belang van de waterkering en niet hoger zijn dan 3,5 m. Verder is er een regeling opgenomen die bepaalt dat een omgevingsvergunning noodzakelijk is voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden.


Algemene regels

In de algemene bouwregels is een regel opgenomen ten aanzien van afwijkende maatvoeringen. Dit houdt in dat, waar nu bebouwing legaal afwijkt van in de regels genoemde maatvoeringen, deze bestaande afwijkende maten ook zijn toegestaan.

Daarnaast is opgenomen dat ter plaatse van de aanduiding 'karakteristiek' de gronden tevens dienen voor bescherming, instandhouding en herstel van de waardevolle bebouwingskenmerken en -elementen. Hieraan gekoppeld is een sloopverbod in artikel 37 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk.

Tenslotte is onderkeldering toegestaan onder (bedrijfs-)woningen en bedrijfsgebouwen tot een diepte van niet meer dan 3 m.

Ter hoogte van de aanduiding 'luchtbrug' is h et mogelijk om een verbindingsbrug voor langzaam verkeer te realiseren van maximaal 6 m hoog.

Tevens vallen kleine nutsvoorzieningen onder deze algemene bouwregels.


In de algemene gebruiksregels zijn enkele vormen van strijdig gebruik opgenomen. Hiermee is expliciet aangegeven wat niet is toegestaan binnen de bestemmingen. Dit betreft het gebruik van bijgebouwen voor bewoning, het opslaan van goederen en materialen die niet ten dienste staan van de bestemming en het gebruik van gronden voor windturbines/windmolens, zendmasten/antennemasten, uitgezonderd daar waar toegestaan.

Uitgezonderd van het strijdig gebruik zijn het gebruik van gronden voor weekmarkten, festiviteiten, evenementen en dergelijke, mits daarvoor vergunning of ontheffing is verleend.

Verder is een regel opgenomen dat bepaald dat bestaand legaal gebruik wordt toegestaan in het geval in het bestemmingsplan uitgegaan wordt van een afwijkend gebruik.

In de algemene aanduidingsregels zijn regels opgenomen ten behoeve van de bescherming van cultuurhistorische waarden buiten de binnenstad. Het betreft de historische begraafplaatsen in de stad. Middels de gebiedsaanduiding 'ondergronds parkeren' is verder nog aangegeven waar ondergrondse parkeervoorzieningen zijn toegestaan.


De algemene afwijkingsregels bevatten een breed scala aan (kleinschalige) afwijkingen die voor alle bestemmingen kunnen worden gebruikt. Het betreft het kunnen afwijken met niet meer dan 10% van in het plan genoemde maten en afmetingen, het gering aanpassen van wegprofielen het overschrijden met maximaal 1 m van bestemmingsgrenzen en bouwgrenzen, het toestaan van mantelzorg in bijgebouwen of in een tijdelijke woonunit en het toestaan van openbare nutsgebouwen tot een inhoud van 60 m3 en een hoogte van 4 m.

Een regeling is verder opgenomen voor de aanleg van paden, wegen, parkeerplaatsen en bushalten, mits geen afbreuk wordt gedaan aan het straat- en bebouwingsbeeld, de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, de woonsituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en dergelijke. Op deze wijze kan op een flexibele wijze invulling worden gegeven aan herinrichtingen van wegen en voorzieningen ten behoeve van bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Deze kunnen middels een afwijking nu ook in andere bestemmingen dan in 'Verkeer' en 'Verkeer - Verblijfsgebied' worden gerealiseerd.

De laatste tijd neemt de roep om meer mogelijkheden voor mantelzorg bij huis toe. De gemeente wil hieraan gehoor geven, maar wel op een wijze die voorkomt dat er verkapte nieuwe woonbebouwing wordt toegevoegd. Dit betekent dat een afwijkingsregeling is opgenomen waarmee een tijdelijke woonunit kan worden geplaatst en gebouwd of een bijbehorend bouwwerk als tijdelijke woonunit kan worden aangewezen. Dit onder voorwaarden.


In de algemene wijzigingsregels is een regeling opgenomen om de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' of 'Waarde - Archeologie 3' geheel of gedeeltelijk te verwijderen indien op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat er geen archeologische waarden meer aanwezig zijn of dat deze in voldoende mate zijn veiliggesteld.

Aan de andere kant kan de dubbelbestemming ook juist worden neergelegd op gronden waar uit archeologisch onderzoek blijkt dat de ter plaatse aanwezige archeologische waarden bescherming behoeven.