direct naar inhoud van Regels
Plan: Hamersveldseweg 127
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.221-0401

Regels

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan:

het Wijzigingsplan Hamersveldseweg 127 met identificatienummer NL.IMRO.0327.221-0401 van de gemeente Leusden;

1.2 wijzigingsplan

de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen;

1.3 bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009

het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009, en op dat op 2 april 2009 door de gemeenteraad van Leusden is vastgesteld en onherroepelijk is geworden op 2 december 2010.

1.4 verbeelding:

de weergave van de inhoud van een bestemmingsplan (onder tek.nr. NL.IMRO.0327.221-0401) conform het gestelde in de Regeling Standaarden Ruimtelijke Ordening 2012. Onder het begrip 'verbeelding' wordt zowel de analoge wijze als de digitale wijze verstaan.

1.5 overige begrippen

Voor de overige begrippen is artikel 1 van het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 van overeenkomstige toepassing.

Artikel 2 Wijze van meten

Voor de wijze van meten is artikel 2 van het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 van overeenkomstige toepassing.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Agrarisch

3.1 Bestemmingsomschrijving

Voor de gronden met de bestemming "Agrarisch" zijn de voorschriften van artikel 4 (Agrarisch gebied) behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 van toepassing, met dien verstande dat deze worden aangevuld met een sub g.

g. aanleg en instandhouding van de landschappelijke inpassing en het gebruik als tuin ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - landschappelijke inpassing'.

3.2 Specifieke gebruiksregels

Als verboden gebruik wordt in ieder geval verstaan het gebruik van de gronden ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch uitgesloten - inrit' voor een in-/uitrit.

Artikel 4 Wonen

4.1 Bestemmingsomschrijving

Voor de gronden met de bestemming "Wonen" zijn de voorschriften van artikel 13 (Wonen) behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 van toepassing met dien verstande dat deze worden aangevuld met een sub d en e.

d. instandhouding van de bestaande cultuurhistorische waardevolle bebouwing ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - schuur';

e. een ontwerp- en adviesbureau ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen – ontwerp- en adviesbureau'.

4.2 Bouwregels
  • a. Artikel 13, lid 3, sub a van het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 wordt als volgt aangepast: binnen elk bestemmingsvlak mag het aantal woningen niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' is aangegeven daarbij of daarin op de plankaart is aangegeven, binnen vlakken met de code Wm mogen meerdere woningen worden gebouwd, al of niet in gestapelde vorm, doch uitsluitend aaneengesloten.
  • b. In afwijking van het bepaalde in artikel 13, lid 3 sub g en l mogen de inhoud, goot- en bouwhoogte van het bijgebouw ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - schuur' niet meer bedragen dan de bestaande inhoud, goot- en bouwhoogte.
  • c. De omgevingsvergunning voor de bouw van de woning in het meest oostelijk gelegen bestemmingsvlak "Wonen" kan pas worden verleend indien vaststaat dat op het perceel Hamersveldseweg alle voormalige agrarische bedrijfsbebouwing is gesloopt met uitzondering van het gebouw ter plaatse van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - schuur';
  • d. Ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarden' geldt dat het pas is toegestaan om een bouwwerk (deels) te verbouwen en/of uit te breiden indien van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning voor het verbouwen en/of uitbreiden van een bouwwerk is verkregen, met dien verstande dat:
    • 1. de omgevingsvergunning voor het verbouwen en / of uitbreiden van een bouwwerk wordt verleend, indien is gebleken dat deze genoemde werken en werkzaamheden:
      • onoverkomelijk zijn vanuit (bouw)veiligheid;
      • de (gedeeltelijke) verbouw en/of uitbreiding niet zorgt voor wezenlijke aantasting van de waarde als beschreven in Bijlage 1 "Cultuurhistorische beschrijving Hamersveldseweg 127" dan wel redelijk is gelet op het, met het verbouwen en/of uitbreiden gepaard gaande, belang voor de aanvrager.
    • 2. de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het verbouwen en/of uitbreiden van een bouwwerk wordt voorzien van een motivatie zodat beoordeeld kan worden waarom verbouwen en/of uitbreiden gewenst is en dit verantwoord is ten opzichte van de cultuurhistorische waarden welke verloren gaat.
    • 3. aan de omgevingsvergunning voor het verbouwen en / of uitbreiden van een bouwwerk voorschriften kunnen worden verbonden.
    • 4. van de vergunningplicht als normaal onderhoudswerk is uitgezonderd.

4.3 Specifieke gebruiksregels
4.3.1 Voorwaardelijke verplichting
  • a. Teneinde te komen tot een zorgvuldige landschappelijke inpassing dienen, binnen twee jaar na het tijdstip van onherroepelijk worden van de (eerste) omgevingsvergunning voor de bouw van de woning in het meest oostelijk gelegen bestemmingsvlak "Wonen" de gronden te zijn ingericht overeenkomstig het inrichtingsplan zoals opgenomen in het "Inrichtingsplan Hamersveldseweg 127" dat als Bijlage 2 bij deze regels is gevoegd.
  • b. Als verboden gebruik wordt in ieder geval verstaan het gebruik van de woning in het meest oostelijk gelegen bestemmingsvlak "Wonen", tenzij de beplanting overeenkomstig het inrichtingsplan als bedoeld sub a is aangeplant en aangeplant blijft.

4.4 Omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk
4.4.1 Vergunningplicht

Ter plaatse van de aanduiding 'cultuurhistorische waarden' geldt dat het pas is toegestaan om een bouwwerk (deels) te slopen indien van burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk is verkregen. Dit ongeacht het bepaalde in de regels bij andere op deze gronden van toepassing zijnde bestemmingen.

4.4.2 Verlenen van de omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk

De omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk wordt verleend, indien is gebleken dat de in lid 4.4.1 genoemde werken en werkzaamheden:

  • a. onoverkomelijk zijn vanuit (bouw)veiligheid;
  • b. de (gedeeltelijke) sloop niet zorgt voor wezenlijke aantasting van de waarde als beschreven in Bijlage 1 "Cultuurhistorische beschrijving Hamersveldseweg 127" dan wel redelijk is gelet op het, met de sloop gepaard gaande, belang voor de aanvrager.
4.4.3 Onderbouwing van de aanvraag

Om de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het (gedeeltelijk) slopen van een bouwwerk goed te kunnen beoordelen is een motivatie nodig waarom deze sloop gewenst is en waarom dit verantwoord is ten opzichte van de cultuurhistorische waarden welke verloren gaan.

4.4.4 Verbinding van voorschriften

Aan de omgevingsvergunning voor het slopen van een bouwwerk kunnen voorschriften worden verbonden.

4.4.5 Uitzondering

Van de vergunningplicht als omschreven in lid 4.4.1 is normaal onderhoudswerk uitgezonderd.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Artikel 5 Antidubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 6 Overige algemene regels

Op het wijzigingsplan zijn de bijzondere bepalingen uit hoofdstuk III en de algemene regels uit hoofdstuk IV behorende bij het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 van toepassing, met dien verstande dat:

  • a. de aanduiding 'overige zone - gebied met archeologische waarde' in het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 in het onderhavige wijzigingsplan wordt aangeduid met de aanduiding 'Overige zone - gebied met archeologische waarde';
  • b. de Overgangsbepalingen (artikel 32) en de Titel (artikel 34) van het bestemmingsplan Buitengebied Leusden 2009 hiervan zijn uitgezonderd.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Artikel 7 Overgangsrecht

7.1 Overgangsrecht bouwwerken
  • a. Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het wijzigingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot:
    • 1. gedeeltelijk worden vernieuwd of veranderd;
    • 2. na het teniet gaan ten gevolge van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk is teniet gegaan;
  • b. Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van lid 7.1, sub a een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in lid 7.1, sub a met maximaal 10%.
  • c. Lid 7.1, sub a is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
7.2 Overgangsrecht gebruik
  • a. Het gebruik van gronden en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het wijzigingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
  • b. Het is verboden het met het wijzigingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid 7.2, sub a, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
  • c. Indien het gebruik, bedoeld in 7.2, sub a, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
  • d. Lid 7.2, sub a is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.

Artikel 8 Slotregel

Deze regels worden aangehaald als:

regels van het 'Wijzigingsplan Hamersveldseweg 127' van de gemeente Leusden.