direct naar inhoud van 4.2 Bestemmingen
Plan: Paardenmaat-zuid en Leusden-west
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0327.136-0401

4.2 Bestemmingen

4.2.1 Toepassing ander bestemmingsplan

In de planregels van de beheersverordening zijn de vigerende voorschriften of planregels van de vigerende bestemmingsplannen opnieuw van toepassing verklaard. Alle bestemmingen zijn daarmee nog steeds vigerend. In de regels wordt door middel van een link verwezen naar de van toepassing verklaarde bestemmingsplannen op www.ruimtelijkeplannen.nl.

4.2.2 Agrarisch

De twee onbebouwde percelen aan de Hamersveldseweg zijn bestemd als 'Agrarisch'. Binnen deze bestemming mogen de gronden gebruikt worden voor agrarische bedrijvigheid. Gebouwen zijn op het perceel niet toegestaan.

4.2.3 Bedrijf

De in het besluitgebied voorkomend/toegestane bedrijfspercelen aan de Grasdrogerijweg, alsmede het opslagterrein voor de auto's van Pon's Automobielhandel zijn bestemd als 'Bedrijf'. De toegestane activiteiten vallen binnen milieucategorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten die als bijlage bij de regels is opgenomen.
Gebouwen mogen uitsluitend binnen bouwvlakken worden gebouwd tot een bouwhoogte van maximaal 9 m. Binnen de bedrijfsbestemming zijn géén bedrijfswoningen toegestaan.

4.2.4 Groen

In het belang van de instandhouding van het aanwezige structurele groen zijn deze gronden specifiek bestemd tot 'Groen'. Binnen de groenbestemming zijn ook parkeervoorzieningen, in- en uitritten en nutsvoorzieningen toegestaan evenals waterpartijen. Gebouwen zijn binnen de groenbestemming uitgesloten.

4.2.5 Tuin

De bestemming 'Tuin' bevat de gronden die vrij dienen te blijven van gebouwen. Andere bouwwerken zijn wel toegestaan, mits deze voldoen aan de in de regels aangegeven maatvoering.
In deze bestemming zijn twee ondergeschikte afwijkingsbevoegdheden opgenomen, één voor het bouwen van aangebouwde bijbehorende bouwwerken, zoals erkers en ingangspartijen en één voor het oprichten van erfafscheidingen voor de voorgevelrooilijn.

4.2.6 Verkeer

Zowel de Hamersveldseweg als de Grasdrogerijweg zijn bestemd als 'Verkeer'. Binnen deze bestemming zijn ook groen, water en andere paden, zoals voet- en fietspaden toegestaan die onderdeel uitmaken van de inrichting van deze wegen. De wegen mogen maximaal twee rijstroken hebben waarbij de opstelstroken niet worden meegerekend bij het aantal rijstroken van de weg.

4.2.7 Water

De hoofdwaterstructuur binnen het besluitgebied met een structurele functie voor waterberging en waterhuishouding zijn specifiek bestemd als 'Water'.
Binnen de bestemming "Water" zijn tevens bruggen toegestaan. Het gaat dan met name om bruggen voor langzaam verkeer.

4.2.8 Wonen

De bestemming 'Wonen' is opgenomen voor de bestaande woningen in het deelgebied Paardenmaat-Zuid langs de Hamersveldseweg. Het gaat hier uitsluitend om vrijstaande woningen (met uitzondering van de gesplitste boerderij Hamersveldseweg 134/134a).
In het deelgebied Leusden-west is voor een tweetal woningen (Hamersveldseweg 110 en Rosmolenstraat 212) de woonbestemming opgenomen.

De woningen mogen uitsluitend worden gerealiseerd binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken. Voor de realisatie van de woningen zijn in de regels bouwregels opgenomen.

Bouwregels
De belangrijkste bouwregels zijn die met betrekking tot het bouwen van de woning binnen het bouwvlak en de goot- en bouwhoogte van de woning. In de regels is vastgelegd dat de goot- en bouwhoogte van de woningen niet meer mag bedragen dan de oorspronkelijke goot- en bouwhoogte. Met oorspronkelijk wordt bedoeld de woning zoals deze volgens de eerste daarvoor verleende bouwvergunning is gebouwd.
Daarnaast is in de regels vastgelegd dat ten hoogste 20% van de oppervlakte van een perceel mag worden bebouwd, tot een maximum van 80 m², niet meegerekend de oppervlakte van het bouwvlak. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt voor bestaande situaties.
Tevens zijn voor de bijbehorende bouwwerken maximale goot- en bouwhoogten aangegeven.

Tot slot zijn burgemeester en wethouder bevoegd om nadere eisen te stellen aan de plaats en afmeting van bijbehorende bouwwerken, die hetzij in de erfafscheiding hetzij binnen een afstand van 2 m hiervan worden gebouwd. Daarnaast kunnen burgemeester en wethouders een omgevingsvergunning verlenen in afwijking van de bouwregels.

Werken aan huis
Binnen de woonbestemming is het als recht mogelijk om een beroep aan huis uit te oefenen. Hier vallen de vrije beroepen en aanverwante beroepen onder, zoals kapper, pedicure. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor dit beroep aan huis mag niet meer bedragen dan 30% van de totale oppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken tot een maximum van 50 m².

Middels een omgevingsvergunning is het mogelijk om ook een bedrijf aan huis uit te oefenen. Het gaat hier om bedrijvigheid die lichte hinder kan veroorzaken. In een bijlage bij de regels zijn de verschillende typen bedrijvigheid aangegeven die hieronder vallen in een tabel opgenomen. Voor bedrijf aan huis gelden min of meer dezelfde eisen als bij een beroep aan huis plus enkele extra eisen.
In het geval van Hamersveldseweg 134/134a is al sprake van bedrijf aan huis (o.a. verhuur van opslagruimte). De beide bedrijfsruimten zijn op de verbeelding specifiek aangeduid. De aanwezige kapsalon is als recht mogelijk (beroep aan huis).

4.2.9 Waarde - Archeologie

De delen van het besluitgebied waar sprake is van een hoge, middelhoge of lage archeologische verwachtingswaarde hebben naast de hoofdbestemming de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie hoge verwachting', 'Waarde - Archeologie middelhoge verwachting' en 'Waarde - Archeologie lage verwachting'. Deze gronden zijn, naast voor de andere voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.

Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, is in deze bestemming een specifiek op dit onderwerp toegesneden omgevingsvergunning opgenomen. Voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt "geroerd", vooral graafwerkzaamheden dieper dan 30 cm, is een omgevingsvergunning nodig.
Ter bescherming van (naar verwachting) aanwezige archeologische waarden is in deze bestemming ook de bevoegdheid van burgemeester en wethouders opgenomen om eisen te stellen bij een aanvraag van een omgevingsvergunning, overeenkomstig artikel 40 van de Monumentenwet 1988. Die eisen betreffen onder meer, een rapportageplicht van de aanvrager van de omgevingsvergunning betreffende de archeologische situatie van het betreffende terrein, en de mogelijkheid om aan de omgevingsvergunning de verplichting tot 'bouwbegeleiding' door een ter zake deskundige (archeoloog) te verbinden.
Deze onderzoeksplicht verschilt per verwachtingswaarde. Bij lage verwachting geldt deze verplichting bij een ontwikkeling van meer dan 10.000 m², bij een middelhoge verwachting bij meer dan 500 m² en bij een hoge verwachting en meer dan 100 m².

4.2.10 Algemene regels

Naast de regels ten aanzien van specifieke bestemmingen, zijn er ook algemene regels opgesteld. Deze regels gelden onafhankelijk van het type bestemming. De belangrijkste van de algemene regels zijn:

Algemene bouwregels

  • hierin is een regeling opgenomen dat bestaande legale afwijkingen ten aanzien van voorgeschreven maatvoeringen zijn toegestaan. Deze worden daarmee niet onder het overgangsrecht geplaatst.

Algemene gebruiksregels

  • binnen de gebruiksregels is een opsomming opgenomen waarin de zogenaamde 'verboden' gebruiken zijn opgesomd.

Algemene afwijkingsregels

  • het met 10% afwijken van in het -plan aangegeven maten en percentages;
  • het bouwen van gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen tot een maximaal oppervlak van 30 m² en een hoogte van 3 meter;
  • het bouwen van antennemasten tot een bouwhoogte van 20 meter en telecommunicatie-masten tot een bouwhoogte van 40 meter, mits op een minimale afstand van 50 meter tot woningen en mits eerst, indien mogelijk, gebruik wordt gemaakt van al aanwezige hoge gebouwen en masten en rekening wordt gehouden met het voorkomen van hinder voor omwonenden en het berokkenen van schade aan landschap, cultuurhistorie en ecologie;
  • het onder voorwaarden uitoefenen van een bed and breakfast.