Plan: | Buitengebied 2009, herziening 1 - 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0327.113-0401 |
Situatieschets
In het bestemmingsplan Buitengebied 2009 heeft het gebied 'Kamp Amersfoort' de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden' met de aanduiding 'Rijksmonument' en de dubbelbestemming 'Landgoed / Buitenplaats'. Het gebied ligt in de ecologische hoofdstructuur. Het besluit van GS bepaalt dat de opgenomen bestemming geen waarborg biedt voor de belangen van de bestaande natuur. Daarnaast is hier ten onrechte de dubbelbestemming 'Landgoed / Buitenplaats' opgenomen.
Tot slot acht GS de erkenning, bescherming en ontwikkeling van de cultuurhistorische waarden van het Kamp Amersfoort onvoldoende geregeld in het bestemmingsplan.
De gemeente dient nu te voorzien in een adequate regeling waarbij recht wordt gedaan aan de belangen van zowel Kamp Amersfoort, als de aldaar aanwezige natuur.
Gevolgen voor de herziening
In de herziening wordt de naam van de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden' vervangen door 'Maatschappelijk', cfm. SVBP2008. De door GS buiten goedkeuring gehouden dubbelbestemming 'Landgoed / Buitenplaats' komt niet meer terug.
In de nieuwe bestemmingsomschrijving worden de natuur- en landschapswaarden opgenomen.
In overleg met de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort, is een regeling opgenomen gericht op de erkenning, bescherming en ontwikkeling van de cultuurhistorische waarden van het Kamp Amersfoort.
Een groot deel van het Kamp Amersfoort (de voormalige schietbaan met 'de Stenen Man' en de gedenkplaats aan de oostzijde van de Loes van Overeemlaan) is aangewezen als Rijksmonument en geniet als zodanig bescherming op basis van de Monumentenwet 1988.
De voormalige gemetselde toegangspoort, die net als de gedenkplaats aan de oostzijde van de Loes van Overeemlaan ligt, maakt echter (nog) geen deel uit van het monument.
Het aangrenzende gebied de Boskamp, waar nu het opleidingscentrum van het KLPD (Korps landelijke politiediensten) is gevestigd, maakte vroeger deel uit van het Kamp Amersfoort, het Polizei-Durchgangslager Amersfoort. Dit deel van het voormalig kampterrein is, in tegenstelling tot het deel van het voormalige kamp aan de oostzijde van de Loes van Overeemlaan (voorheem Appelweg), (nog) niet aangewezen als Rijksmonument.
Nu niet het gehele gebied met te beschermen en te herstellen cultuurhistorische waarden is begrepen in de aanwijzing tot Rijksmonument, is er aanleiding om de bescherming en het herstel van de met het Kamp Amersfoort verbonden cultuurhistorische waarden te regelen in het bestemmingsplan.
Om die regeling op te nemen in deze herziening wordt nu het gehele gebied de Boskamp in deze herziening opgenomen. De functionele bestemmingsbepalingen en de bouw- en gebruiksbepalingen voor dit gebied veranderen daarbij niet Deze zijn in dit plan inhoudelijk een-op-een overgenomen uit het plan Buitengebied 2009.
Wel is de oppervlaktemaat van de gebouwen ten dienste van het nationaal monument iets verruimd. Dit om een gewenste uitbreiding van het ontvangstgebouw mogelijk te maken.
Ook is met het oog op de instandhouding van de ter plaatse voorkomende cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, zoals de poort, een sloopverbod met omgevingsvergunning opgenomen in de bepalingen betreffende omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden, in artikel 9 van de regels. In dat artikel is tevens geregeld dat B&W bij een beslissing over werken of werkzaamheden die Kamp Amersfoort betreffen, het advies van een ter zake deskundige dienen in te winnen.
Door de hiervoor beschreven regeling is het mogelijk ook in het gebied de Boskamp bij (her)ontwikkeling op gepaste wijze vorm en inhoud te geven aan het aspect 'gedenkplaats'. Een wens daarbij is om ook in dit gebied de oorspronkelijke begrenzing van het kampterrein weer zichtbaar en beleefbaar te maken, bijvoorbeeld in het bestratings- of beplantingspatroon. Daarbij hoeven de (toekomstige) gebruiksmogelijkheden niet het gedrang te komen.