Plan: | Kruisboog - Weteringhoek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0321.0180BPKRSBGWTHK-ONHR |
Ten tijde van de planvorming rondom de tweede groeitaak van Houten is ervoor gekozen in de 'oksels' van de Rondweg, bij de Koppeling, twee voorzieningengebieden te realiseren: Kruisboog aan de oostzijde en Weteringhoek aan de westzijde. Door de ligging zijn beide gebieden voor de bewoners van gehele kern Houten goed te bereiken.
Het voorzieningengebied Kruisboog is aan de oostzijde van Houten gelegen. Vanwege de grote waarde van de Kruisboog voor Houten is het plangebied met zorg ontworpen. De Kruisboog bestaat uit een centrale openbare ruimte waar omheen verschillende functies zijn gerealiseerd (afbeelding 2.1). Hierdoor bestaat er een heldere structuur en wordt versnippering voorkomen. Daarnaast biedt de centrale ruimte de mogelijkheid om het parkeren centraal te regelen.
Ontsluiting
Autoverkeer van en naar de Kruisboog maakt gebruik van de Binnenweg, die aan de zuidkant aansluit op de Rondweg. Voorbij de voetbalvelden sluit de Binnenweg aan op de Kruisboog (weg), vanwaar het parkeerterrein is te bereiken. Er zijn drie fietsverbindingen met Houten, via de Binnenweg, de Kokermolen en de Odijkseweg.
Bebouwing
De bebouwing binnen deelgebied Kruisboog is geconcentreerd in het middengebied, rondom de centrale parkeerplaats. De bebouwing bestaat overwegend uit 2 bouwlagen, met hier en daar een accent of een terugliggende derde bouwlaag. Bij de ontwikkeling van de bebouwing heeft de gemeente de randvoorwaarden uit het stedenbouwkundig plan eenduidig toegepast. Bebouwing bevindt zich hierdoor op voldoende afstand van elkaar en van het openbaar gebied. Het resultaat hiervan is dat het gebied een heldere en eenduidige opbouw heeft met een duidelijke omzoming van de centrale ruimte. In de noordwestzijde van het plangebied en langs de Kruisboog bevinden zich nog enkele 'vrije' kavels. Bij de ontwikkeling hiervan gelden de randvoorwaarden uit het stedenbouwkundig plan. In hoofdstuk 5 Uitgangspunten wordt hier nader op ingegaan.
Afbeelding 2.1. Stedenbouwkundig Ontwerp Kruisboog. De centrale ruimte (middengebied) is aangeduid met een blauwe cirkel. In het noordelijk deel van het plangebied bevindt zich eveneens een groene binnenruimte, waar omheen bebouwing is gegroepeerd. Bron: Derks stedebouw.
Afbeelding 2.2. Clubgebouw DELTA-sports (linker foto) en sporthal De Kruisboog.
De Weteringhoek bevindt zich aan de westzijde van Houten. Evenals 'Kruisboog' is de Weteringhoek van grote waarde voor Houten en is daarom zorg ontworpen. De Weteringhoek heeft een heldere stedenbouwkundige opzet, met in het midden van het plangebied een groot parkeerveld (afbeelding 2.3).
Afbeelding 2.3. Stedenbouwkundig Ontwerp Kruisboog. Bron: Derks stedebouw.
Ontsluiting
Voor het autoverkeer wordt de Weteringhoek ontsloten vanaf de Rondweg, via de Brug. De Hefbrug, met het centrale parkeerterrein, sluit hier op aan. Vanaf deze centrale ruimte is er nog een lus, de Tuibrug, die enkele kavels, richting Rondweg, ontsluit. Voor het fietsverkeer zijn er directe verbindingen met de gehele kern Houten. Nabij inprikker de Poort en het Oude Dorp, sluit de hoofdfietsstructuur via een tunnel onder de Rondweg, aan op de fietsroutes ten westen van Houten. Direct na de tunnel is de Weteringhoek gelegen. Ten zuidwesten van de Weteringhoek ligt de Houtensewetering. Dit historische lint is in Houten-Vinex gehandhaafd en loopt vanaf het zuidelijke deel van de Rondweg, via Houten-Vinex, langs de Weteringhoek richting de Staart. De weg langs de wetering is één van de hoofdfietsroutes van Houten. Op veel plekken is autoverkeer toegestaan, maar het betreft in dat geval slechts bestemmingsverkeer en de auto is daar 'te gast'. Deze hoofdfietsroute wordt op twee plaatsen met de Weteringhoek verbonden. Aan de zuidwestzijde sluit de Hefbrug aan op de Houtensewetering en meer naar het noorden de fietsroute vanuit Houten-Noord.
Bebouwing
Het gebied heeft een ruime opzet, waarbij de bebouwing losjes in de ruimte staat. In het plangebied bevinden zich nog enkele 'lege' kavels. Voor een aantal van deze kavels zijn reeds plannen ontwikkeld en wordt op korte termijn met de bouw gestart. Voor de bestaande en nog te realiseren bebouwing geldt een bouwhoogte van maximaal 2 bouwlagen, met hier en daar een accent, dan wel een derde terugliggende laag. Het bebouwingspercentage per kavel mag niet meer dan 30% bedragen. Een echte blikvanger in het plangebied is de brandweerkazerne nabij de Rondweg. Dit gebouw is uitgevoerd in de vorm van een ovaal (afbeelding 2.4). Aan de westzijde van het plangebied bevindt zich een zwembad met een overdekt en een open gedeelte. Ruimtelijk wordt het terrein gescheiden van de woningen aan de Houtensewetering door middel van een aarden wal (afbeelding 2.4), die gedeeltelijk is uitgevoerd met een geluidscherm. De woonbebouwing en het zwembad zijn hierdoor voldoende van elkaar gescheiden.
Afbeelding 2.4. Brandweerkazerne (linksboven), jongerencentrum Enter (rechtsboven), geluidswal ten behoeve van het zwembad (linksonder) en kinderspeelpaleis Ballorig en kinderopvang Kids-Lodge (rechtsonder).
Ten noordwesten van De Brug bevindt het gemeentelijke afvalscheidingsstation / gemeentewerf. Verspreid over het terrein bevinden zich diverse loodsen en verplaatsbare containers. Naast de gemeentewerf bevinden zich in deze zone nog de volgende functies met de daarbij behorende bebouwing:
Afbeelding 2.5. Entree van het afvalscheidingsstation aan de Brug. Bron: Cyclomedia.