direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 Beschrijving bestaande situatie
Plan: Buitengebied en Schonauwenseweg
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.002BVBUITENGEBIED-VAST

Hoofdstuk 3 Beschrijving bestaande situatie

Buitengebied

De bebouwing in het plangebied kan worden onderscheiden in:

  • verspreid liggende zelfstandige bebouwingselementen langs de buitenwegen;
  • bebouwingslinten en bebouwingsconcentraties.

Deze situatie is het resultaat van de occupatiegeschiedenis, die sterk samen met de draagkracht en ontwateringssituatie van de ondergrond. De verspreide bebouwing vinden we met name ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze bebouwing bestaat overwegend uit agrarische bedrijfscomplexen, die door hun zelfstandige ligging sterk verweven zijn met het landschap. Deze agrarische bebouwing is vooral te vinden langs de Beusichemseweg, de Tuurdijk en de Hoogdijk.

Ook ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal is sprake van verspreid liggende bebouwing. Deze bevindt zich vooral langs de Lekdijk, de Achterdijk en de Pothuizerweg. Het gaat hier ook veelal om agrarische bebouwing. De onderlinge afstand tussen de verschillende boerderijen is zo'n 300 m. Bij Fort Honswijk aan de Lekdijk en bij de bocht van de Achterdijk ter hoogte van Lunet De Snel is de bebouwing meer geconcentreerd.

Buiten de bebouwingslinten en bebouwingsconcentraties komen slechts incidenteel burgerwoningen voor. Burgerwoningen bevinden zich vooral in de bebouwingsconcentraties en lintbebouwing van de verschillende kernen.

De structuur van de kernen Schalkwijk, Tull en 't Waal en 't Goy wordt gekenmerkt door lintbebouwing. De lintbebouwing van Schalkwijk ligt aan beide kanten van de Schalkwijkse Wetering. In Schalkwijk heeft verdichting van de bebouwing het meest plaatsgevonden ten westen van de spoorwegovergang tot aan de Lange Uitweg. Hier domineert vooral de woonbebouwing, mede doordat enkele woonstraten en de woonbebouwing aan de Lange Uitweg het lintvormig bebouwingspatroon doorbreken.

Ten oosten van de spoorwegovergang is de lintbebouwing meer open en in de Heul weer geconcentreerder. Bij de kerk, die gelegen is aan de Brink ten oosten van de spoorlijn, is sprake van oorspronkelijke kernvorming. De bruggetjes over de Schalkwijkse Wetering, en de veel voorkomende architectonische monumenten zorgen voor een karakteristiek beeld.

De lintbebouwing van Tull en 't Waal is niet zo dicht als in Schalkwijk. Tull en 't Waal bestaat met name uit woonbebouwing. Er is veel erfbeplanting en de bebouwing wordt veelal ingesloten door boomgaarden. Het westelijk deel van de Waalseweg en wetering is het meest open en onaangetaste deel.

Ten zuiden van Tull en 't Waal ligt de Molenbuurt. De bebouwing bestaat geheel uit burgerwoningen. De Molenbuurt vormt een zelfstandig bebouwingslint, los van het lint van Tull en 't Waal. In de dode arm van de Lek ligt nog een aantal woonschepen.

Ten noorden van het Amsterdam-Rijnkanaal liggen de bebouwingsconcentraties 't Goy en het Goyse dorp. 't Goy bestaat uit eenzijdig georiënteerde bebouwing langs de Beusichemseweg. De bebouwing bestaat vooral uit burgerwoningen. Het Goyse dorp ligt min of meer verscholen en ruimtelijk geheel zelfstandig ten opzichte van de Beusichemseweg en 't Goy. Het ruimtelijk zwaartepunt bevindt zich nabij de oude herberg, waar het Groenedijkje op een hooggelegen punt op de sterk krommende Wickenburgseweg aansluit.

Schonauwenseweg

Het gebied rondom de Schonauwenseweg ligt ingesloten tussen het Amsterdam-Rijnkanaal, de Rondweg en de Schalkwijkseweg. Het gebied wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht-Boxtel.

Door de ligging buiten de Rondweg van Houten maakt het duidelijk geen direct onderdeel uit van de woonkern, maar door de ruimtelijke uitstraling is het evenmin onderdeel van het buitengebied. Het gebied kent enkele grote bedrijfspercelen met daarnaast enkele verspreid liggende (bedrijfs)woningen. Hier rondom en tussenin bestaan de overige gronden uit agrarische gronden.