direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied en Schonauwenseweg
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.002BVBUITENGEBIED-VAST

2.5 Gemeentelijk beleid

Strategische visie Houten 2015

De Strategische Visie Houten 2015 'Van groei naar bloei' is op 27 mei 2003 vastgesteld door de gemeenteraad van Houten. Deze visie schetst een beeld van de ontwikkelingsrichting voor de komende tien jaar. Alle aspecten die de leefkwaliteit in Houten bepalen worden in samenhang behandeld: sociale, economische, ruimtelijke en organisatorische aspecten. De aanwezige kwaliteiten (groene en veilige gemeente volgens uniek stedenbouwkundig concept ingericht, plek waar mensen prettig samen wonen en werken) moeten in de toekomst behouden blijven. In de strategische visie worden de volgende onderwerpen genoemd die een bijdrage leveren aan het behoud van deze kwaliteiten: evenwichtige bevolkingsopbouw, sterke sociale samenhang, voldoende voorzieningen, oorspronkelijke ontwerpfilosofie, goed functionerende rondweg, nieuwe aansluiting op rijkswegennet, fietsstad, station Castellum, groeikern los van Utrecht, recreatief gebruik buitengebied, interactiever.

Deze visie is onderverdeeld naar vier doelstellingen met bijbehorende ambities. De doelstellingen zijn achtereenvolgens: uitgaan & ontspannen, elkaar kennen & inspireren, prettig wonen & leven en betrokken besturen in Houten 2015. De onderwerpen uit de strategische visie zijn verder uitgewerkt in onder meer de Ruimtelijke Visie Houten 2015.

Ruimtelijke Visie Houten 2015

De Ruimtelijke Visie Houten 2015 'Leven-de Ruimte' is op 26 april 2005 vastgesteld door de gemeenteraad van Houten en is een nadere uitwerking van de Strategische Visie Houten 2015. In de ruimtelijke visie wordt antwoord gegeven op de volgende hoofdvragen: wat voor een gemeente willen we zijn in 2015?, hoe houden we onze stad en ons platteland leefbaar, nu en in de toekomst?

Daarbij is de kern van het antwoord op de eerste vraag: 'we houden vast wat we hebben en richten ons op het uitbouwen van aanwezige kwaliteiten'. Relevant voor deze verordening, zijn er in deze visie de volgende uitgangspunten voor leefbare kleine kernen en voor een vitaal platteland.

Leefbare kleine kernen

De gemeente Houten zet in op behoud van de leefbaarheid in de kleine kernen. Het is wenselijk dat de voorzieningen in de kleine kernen behouden blijven. Het draagvlak, wat voor de voorzieningen noodzakelijk is, zal middels een ontwikkeling in de woningvoorraad op peil moeten blijven.

Vitaal platteland

De ruimtelijke visie signaleert diverse ontwikkelingen voor het landelijk gebied. Een toenemende stedelijke druk in combinatie met sociaal-economische ontwikkelingen, zoals teruggang van de landbouw als economische sector, heeft invloed op het buitengebied. Gelet op de gunstige productieomstandigheden in het gebied zal de landbouw een belangrijke grondgebruiker blijven. Landbouw in zijn huidige vorm is echter niet meer vanzelfsprekend. De landbouw zal moeten inspelen op ontwikkelingen als schaalvergroting en verbreding. Dit heeft invloed op het landschap. Ongebreidelde schaalvergroting is vanuit deze opties dan ook niet verantwoord. Bij de ontwikkeling van nieuwe economische activiteiten (landbouwverbreding) dient verdere verstening van het buitengebied te worden tegengegaan.

Het recreatief medegebruik van het landelijk gebied is matig ontwikkeld. Geambieerd wordt het landelijk gebied toegankelijker te maken voor extensieve recreatie. De gemeente Houten blijft voor haar buitengebied primair inzetten op de functies die in het buitengebied horen: landbouw, natuur, water en recreatie.

Waterplan Houten 2006-2009

Het Waterplan Houten 2006-2009 'Een integrale visie op water tot 2030' is een breed gedragen integrale watervisie voor het grondgebied van de gemeente Houten. In het waterplan komen watergerelateerde plannen, verplichtingen, bestaande waterknelpunten en waterkansen bij elkaar. Ook worden maatregelen voorgesteld, die worden afgewogen in verplichting en ambitie, in relatie tot nut en financiering. Naast de planeigenaren, gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, zijn de provincie Utrecht, Hydron Midden-Nederland en Rijkswaterstaat Utrecht planpartners. Thema's die van belang zijn voor het streefbeeld 2030 zijn: duurzaam en integraal waterbeheer; water als ruimtelijke drager; aantrekkelijk water; samenwerking en communicatie. Deze thema's zijn voor de periode tot 2015 onderverdeeld in streefbeelden en concrete maatregelen, zoals kennis (in het functioneren) van het complete watersysteem, toepassing van de trits vasthouden-bergen-afvoeren en waterneutraal bouwen.

Beleidsplan archeologie

Op 4 december 2007 is het Beleidsplan Archeologie vastgesteld. De kern van het archeologiebeleid is de Archeologische Maatregelenkaart, waarvan een weergave is opgenomen in figuur 2.1. Op deze kaart worden zones onderscheidden met archeologische monumenten, bekende archeologische waarden en verwachtingswaarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0321.002BVBUITENGEBIED-VAST_0002.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0321.002BVBUITENGEBIED-VAST_0003.png"

Figuur 2.1 Archeologische beleidskaart

Bepaalde werkzaamheden worden vanaf een bepaalde omvang en diepte in beginsel uitgesloten, waarbij de betreffende omvang en diepte per zone verschillen. Pas nadat in die gevallen archeologisch onderzoek is uitgevoerd en op basis hiervan de werkzaamheden toelaatbaar worden geacht, kan een vergunning worden verleend.

Om deze regeling van toepassing te verklaren, wordt de kaart als onderdeel van de regels bij deze verordening opgenomen. Met het archeologiebeleid wordt zodoende voldoende rekening gehouden.