Plan: | Buitenrand, partiële herziening 2017 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0317.BPphBuitenrand2017-Va01 |
Voorliggend rapport betreft het bestemmingsplan "Buitenrand, partiële herziening 2017" van de gemeente Eemnes.
Op 24 februari 2014 heeft de raad van de gemeente Eemnes het bestemmingsplan "Buitenrand 2012" vastgesteld. Dat bestemmingsplan bevat in grote lijnen twee deelgebieden: het gebied Goyergracht tussen de autosnelweg A27 en de gemeentegrens met Laren, en het bedrijventerrein in Eembrugge.
Sinds de vaststelling van het bestemmingsplan zijn meerdere besluiten genomen, die geven aanleiding het plandeel Goyergracht op onderdelen te herzien. Het betreft de volgende besluiten (in chronologische volgorde):
Voorts is een aantal ambtshalve aanpassingen verwerkt die de lees- en bruikbaarheid van het bestemmingsplan vergroten, alsmede enkele actuele situaties.
Onderstaande afbeelding geeft de topografische situatie weer.
TOPOGRAFISCHE SITUATIE
Onderstaande afbeelding geeft de kadastrale situatie weer. Tevens is de plangrens van voorliggend bestemmingsplan ingetekend.
KADASTRALE SITUATIE
Ter plaatse van het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Buitenrand 2012":
Onderstaande afbeelding geeft een uitsnede van de vigerende verbeelding. De ligging van het plangebied is aangegeven.
UITSNEDE VERBEELDING VIGEREND BESTEMMINGSPLAN
Dit bestemmingsplan omvat onder meer de gebieden Goyergracht, gelegen tussen de autosnelweg A27 en de gemeentegrens met Laren. Het deelgebied Goyergracht omvat een verscheidenheid aan functies, zoals delen van de autosnelwegen A1 en A27 (met onder meer knooppunt Eemnes), agrarische gronden, woningen, bedrijven, een golfbaan, en bos en natuur.
N.B. | Het plangebied van het bestemmingsplan "Buitenrand 2012" omvat ook de bedrijventerreinen bij Eembrugge (niet afgebeeld). Voorliggende partiële herziening heeft geen invloed op de bedrijventerreinen. |
Aan de zuidzijde van het plangebied vigeert het bestemmingsplan "Buitenrand, partiële herziening Oud Eemnesserweg 29":
Dit bestemmingsplan omvat het herstel van de onjuiste aanduiding met betrekking tot de bedrijfswoning van de betreffende kwekerij.
In dit hoofdstuk worden per besluit de onderdelen van de partiële herziening van het vigerende bestemmingsplan beschreven.
Op 1 april 2014 hebben gedeputeerde staten van de provincie Utrecht besloten op grond van artikel 3.8, lid 6 juncto artikel 4.2, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening een aanwijzing te geven voor het bestemmingsplan "Buitenrand 2012". De aanwijzing bevat drie onderdelen:
De onderdelen 1 en 2 zijn niet overgenomen in voorliggende partiële herziening. Aanleiding daartoe is de vraag van de provincie tot het vaststellen van een samenhangend kwaliteitsbeleid voor de kernranden (waartoe ook het plangebied van voorliggend bestemmingsplan behoort). Thans wordt een kernrandvisie voorbereid. Zodra die is vastgesteld wordt/worden voor de onderdelen 1 en 2 (een) afzonderlijke ruimtelijke procedure(s) doorlopen. Als gevolg van de reactieve aanwijzing zijn het onderliggende bestemmingsplan "Nieuweweg en omgeving 2006" en de beheersverordening "Landelijk Gebied Noordwest" weer van toepassing.
Onderdeel 3 bevat het inperken van de mogelijkheden voor het bouwen van agrarische bouwwerken buiten het bouwvlak, omdat dit strijdig is met artikel 1.1 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Dit is verwerkt middels het verwijderen van artikel 3.2C onder 1 uit de regels van het bestemmingsplan en aanpassing van artikel 3.2C onder 3 van de regels.
Op 13 mei 2015 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan inzake de beroepen die door zes partijen zijn gedaan omtrent het bestemmingsplan "Buitenrand 2012". Van de ingestelde beroepen worden er twee gegrond verklaard, waarvan er slechts één van toepassing is op gronden binnen voorliggende partiële herziening.
De uitspraak leidt tot vernietiging van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan "Buitengebied 2012" "voor zover het betreft het niet als zodanig bestemmen van een bijgebouw met een oppervlakte van 18,5 m² op het perceel gelegen tussen Goyergracht Zuid 1 en Goyergracht Zuid 3 te Eemnes". De Afdeling draagt de raad voorts op om een nieuw besluit te nemen ten aanzien van dit plandeel.
De uitspraak van de Afdeling richt zich op het perceel met nummer L-6. Het perceel heeft overwegend de bestemming 'Bos'; de inrit vanaf de straat Goyergracht ligt in de bestemming 'Agrarisch - 1'.
Conform de uitspraak van de Afdeling is in voorliggende partiële herziening ter plaatse van het betreffende bijgebouw een specifieke bouwaanduiding opgenomen, die de bouw van een gebouw met een oppervlakte van maximaal 18,5 m² toestaat. In de planregels zijn tevens maximale goot- en bouwhoogten opgenomen.
De uitspraak van de Afdeling is uitsluitend gericht op het gebouw en niet op het gebruik ervan. De eigenaar van het perceel gebruikt het gebouw voor de opslag van gereedschappen voor het beheer en onderhoud van hun bosperceel en tevens als ruimte om gedurende de dag te kunnen verblijven. In de regels van voorliggende partiële herziening is dit dagrecreatieve verblijf toegestaan. Nachtverblijf is niet toegestaan.
Op 25 januari 2016 heeft de gemeenteraad van Eemnes een voorbereidingsbesluit genomen op grond van artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening voor het aanhouden van aanvragen om omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen in de bestemming 'Agrarisch - 1' in het deelgebied Goyergracht Zuid.
Het bestemmingsplan staat middels de bestemming 'Agrarisch - 1' toe dat per perceel van minimaal 2500 m² schuurtjes kunnen worden gebouwd met een oppervlakte van maximaal 50 m², en dat bij agrarische kwekerijen trekkassen kunnen worden gebouwd met een oppervlakte van maximaal 250 m². Deze bestemming ligt deels in het Goyergracht Noord en deels in het gebied Goyergracht Zuid. Omdat het gebied Goyergracht Zuid thans nog een onbebouwd en open karakter heeft, is het toevoegen van gebouwen ongewenst.
De in het voorbereidingsbesluit opgenomen percelen hebben in voorliggende partiële herziening de nieuwe bestemming 'Agrarisch - 3' gekregen. Deze nieuwe bestemming is inhoudelijk gelijk aan de bestemming 'Agrarisch - 1', maar bevat minder bouwmogelijkheden buiten de bouwvlakken. Aanvullend zijn nieuwe planregels opgenomen ter voorkoming van extra bouwmogelijkheden als gevolg van het samenvoegen van kleinere percelen.
Het perceel met nummer L-8 aan de Goyergracht bestaat gedeeltelijk uit een moestuin (binnen de bestemming 'Agrarisch - 1') en gedeeltelijk uit een bosje (binnen de bestemming 'Bos'). In het bosje en aan de rand daarvan staan verspreid enkele bouwwerkjes (met een gezamenlijke oppervlakte van circa 70 m²) en een oude caravan. Er is sprake van een zeer rommelige situatie, zoals te zien is op onderstaande foto's.
De bouwwerkjes zijn de overblijfselen van een voormalige vogelopvang, waarvan de gemeente destijds ook gebruik maakte.
De eigenaren wensen een nieuw gebouw te realiseren ten behoeve van de stalling van gereedschappen en een verblijfsruimte, in ruil voor de sloop van alle bestaande bouwwerkjes en het verwijderen van de caravan. Onderstaande afbeelding geeft de bestaande en nieuwe situatie weer.
SITUERING BESTAANDE EN NIEUWE BEBOUWING
Het vigerende bestemmingsplan staat ter plaatse geen gebouwen toe. De gemeente Eemnes is bereid medewerking te verlenen aan de wensen van de eigenaren, middels het opnemen van een bouwvlak op de verbeelding, waarbinnen een gebouw met een maximale oppervlakte van 30 m² mag worden gerealiseerd. Dagrecreatief verblijf is toegestaan; nachtverblijf is uitgesloten.
Het perceel Heidelaan 2 betreft een woonperceel met een vrijstaande woning en een bijgebouw. De woning en het omliggende erf is in de bestemming 'Wonen' opgenomen. Het perceeldeel langs de Heidelaan heeft de bestemming 'Natuur'. Het bijgebouw staat in de natuurbestemming en is niet als zodanig bestemd.
De eigenaar heeft destijds beroep ingesteld tegen het niet positief bestemmen van het bijgebouw in het bestemmingsplan "Buitenrand 2012". De gemeente Eemnes voerde aan dat er sprake is van een gebouw dat zonder de vereiste vergunning is gerealiseerd. De Afdeling bestuursrechtspraak stelde de gemeente in het gelijk.
Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan is er bij de gemeente een verandering van inzicht gekomen. Op 28 april 2016 heeft de gemeente omgevingsvergunning verleend voor de bouw c.q. het behoud van het bijgebouw.
Dit besluit moet zijn vervolg krijgen in het bestemmingsplan. Hiertoe zijn de gronden ter plaatse van het bijgebouw opgenomen in de bestemming 'Wonen'.
Op het adres Rijksweg 2 is het hotel-, restaurant- en conferentiecentrum "Van der Valk Hotel Hilversum - De Witte Bergen" gevestigd. Het perceel is opgenomen in de bestemming 'Horeca'. Voorts is een bouwvlak opgenomen dat de bestaande bebouwing strak begrensd. Het bouwvlak heeft een oppervlakte van circa 6100 m². Binnen het bouwvlak zijn de bedrijfsgebouwen toegestaan met een goothoogte van maximaal 3 meter en een bouwhoogte van maximaal 8 meter.
Uit nadere beoordeling is gebleken dat het bouwvlak niet het gehele gebouw omsluit, waardoor delen van het gebouw buiten het bouwvlak liggen. In voorliggende partiële herziening is het bouwvlak hiertoe met circa 250 m² vergroot tot circa 6350 m². Tevens is de maatvoeringsaanduiding voor goot- en bouwhoogte aangepast.
Om het bestemmingsplan beter leesbaar te maken en enkele ondergeschikte correcties aan te brengen, zijn de planregels op onderdelen aangepast. Het betreft onder meer aanpassingen aangaande:
Voorliggende partiële herziening is 'technisch' van aard en geeft grotendeels uitvoering aan reeds genomen besluiten. De overige ambtshalve aanpassingen dienen ter verbetering van de lees- en bruikbaarheid van het plan of voorzien in urgente praktijksituaties. De partiële herziening heeft geen directe gevolgen voor de uitvoeringsaspecten.
Artikel 6.12 lid 1 Wro verplicht de gemeente een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop bepaalde bouwactiviteiten zijn voorgenomen, tenzij het kostenverhaal 'anderszins verzekerd' is (artikel 6.12 lid 2a Wro).
In artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) zijn de bouwactiviteiten genoemd waarvoor het vaststellen van een exploitatieplan verplicht is. De in voorliggend bestemmingsplan opgenomen ontwikkelingen behoren niet tot de in het Bro genoemde bouwactiviteiten. Het vaststellen van een exploitatieplan is derhalve niet verplicht.
Het plan wordt economisch uitvoerbaar geacht.
In dit hoofdstuk wordt toegelicht op welke wijze het plan juridisch is vertaald. Deze juridische vertaling is bindend. Het bestemmingsplan bestaat uit de juridische bindende planregels en verbeelding, en gaat vergezeld van een toelichting.
De planregels vormen de juridische regels voor gebruik van de gronden, de toegelaten bebouwing en het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.
De verbeelding geeft de geografische ligging van de bestemmingen en aanduidingen weer. De verbeelding vormt samen met de planregels het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan.
De toelichting heeft geen juridisch bindende werking. De toelichting heeft wel een belangrijke functie voor de onderbouwing van het plan en ook bij de verklaring van de bestemmingen en planregels.
Voorliggend bestemmingsplan "Buitenrand, partiële herziening 2017" betreft een gedeeltelijke herziening van het vigerende bestemmingsplannen "Buitenrand 2012" en "Buitenrand, partiële herziening Oud Eemnesserweg 29". Hierdoor is sprake van een afwijkende opzet in vergelijking met een 'regulier' bestemmingsplan.
Voor het inzichtelijk krijgen van de geldende juridisch-planologische situatie binnen het plangebied, is het daarom noodzakelijk om naast deze partiële herziening ook de genoemde vigerende bestemmingsplannen te raadplegen; deze partiële herziening geeft geen compleet overzicht van de nieuwe juridisch-planologische situatie.
Verbeelding
Alleen de percelen waar naar aanleiding van deze herziening een aanpassing plaatsvindt zijn op de verbeelding opgenomen. Uitgangspunt voor deze weergave is dat alleen het gewijzigde aspect in beeld gebracht wordt. Daarbij worden alle perceelsgebonden enkelbestemmingen, functie-, maatvoerings- en bouwaanduidingen in beeld gebracht. Voor deze gronden geldt dat de nieuwe situatie/de eindsituatie op perceelsniveau zichtbaar is.
Regels
Voor de regels geldt dat de regels zijn weergegeven zoals die na vaststelling van voorliggende partiële herziening gelden. De niet-gemarkeerde regels hebben betrekking op de regels zoals deze gelden vanuit de vigerende bestemmingsplannen. De wijzigingen dan wel aanvullingen/verwijderingen als gevolg van voorliggende partiële herziening zijn in de planregels opgenomen. Alleen de cursieve en geel gemarkeerde (toevoegingen) of doorgehaalde en groen (vervallen tekst) gemarkeerde aanpassingen maken dus juridisch-planologisch onderdeel uit van deze partiële herziening. De niet-gemarkeerde regels zijn uitsluitend ter informatie opgenomen zodat een goed beeld ontstaat van de nieuwe regels en hoe deze ingepast zijn in de (bestaande) regels van de vigerende plannen. Van belang is dat de niet-gemarkeerde regels niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen en formeel geen onderdeel van deze herziening uitmaken.
Het plan voorziet onder meer in het toevoegen van de bestemming 'Agrarisch - 3'. Onderstaand schema geeft een overzicht van de bouw- en gebruiksmogelijkheden van de drie agrarische bestemmingen.
'Agrarisch - 1' | 'Agrarisch - 2' | 'Agrarisch - 3' | |
Gebruik | |||
- grondgebonden agrarisch bedrijf | + | + | + |
- kwekerijen | + | b | + |
- agrarische hobbybedrijfjes | + | -- | + |
- behoud en herstel waarden | + | + | + |
- paardenstalling | + | + | + |
- hovenier | b | b | b |
- tuincentrum | b | b | b |
- buitenopslag goederen | + | + | -- |
Bouwen | |||
- gebouwen binnen bouwvlak: | |||
- bedrijfswoning (+ bijgebouwen) | b | b | -- |
- trekkas | -- | + | -- |
- hooiberg | -- | + | -- |
- overige gebouwen | + (40% bouwvlak) | + (40% bouwvlak) | + (beperkt bouwvlak) |
- gebouwen buiten bouwvlak: | |||
- gebouwen | + (op percelen >2500 m²) | -- | -- |
- bouwwerken, geen geb. zijnde | |||
- mestopslag | + (25m³/2 m) | + (25m³/2 m) | + (10m²/1 m) |
- kuilvoerplaten | -- | + | -- |
- silo's/monomestvergisters | -- | -- | -- |
- erf-/terreinafscheidingen | + | + | + |
- paardenbakken (z. lichtmasten) |
+ | + | + (op percelen >2500 m²) |
- stapmolen | -- | -- | -- |
- overig | + (3 m) | + (3 m) | + (3 m) |
+ toegestaan
b alleen bestaande situatie
-- uitgesloten
Het bestemmingsplan doorloopt de gebruikelijke procedure. De voorziene procedurestappen zijn:
Op grond van artikel 3.8 Wro heeft het ontwerpbestemmingsplan vanaf 13 januari 2017 voor een periode van zes weken ter inzage gelegen. Het verslag van de terinzagelegging en de beantwoording van de ingekomen zienswijzen is opgenomen als bijlage 1.
Op 3 juli 2017 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Het vaststellingsbesluit aan dit plan toegevoegd.
Tijdens de raadsvergadering is een amendement aangenomen die aan het vaststellingsbesluit is toegevoegd. De drie onderdelen van het amendement zijn als volgt verwerkt: