direct naar inhoud van 8.1.1 Inspraakavond 24 november 2010
Plan: Haarbrug Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301
8.1.1 Inspraakavond 24 november 2010

Hieronder worden de inspraakreacties en de beantwoording ervan weergeven:

Inspreker 1

1) Spreekt zijn zorgen uit over het bevaarbaar maken van het water via de Laakzone in verband met de veiligheid van het bedrijventerrein Hij zou graag een hekwerk over of langs het water zien zodat er niet gevaren (en mogelijk ingebroken) kan worden langs de randen van het bedrijventerrein.

Beantwoording:

Er is uitdrukkelijk gekozen voor een natuurlijke omranding van het terrein. In verband daarmee is wordt er op Haarbrug-Zuid niet voor gekozen hekwerken langs de randen van het terrein aan te brengen. Het is de bedoeling langs de randen van de uitgeefbare bedrijfskavels hekwerken te maken. In het kader van de veiligheid is de mogelijkheid opgenomen in het bestemmingplan om hekwerken (tot een bepaalde hoogte) op te richten. Via het in te stellen parkmanagement kunnen bedrijven gezamenlijke maatregelen treffen om de veiligheid op het bedrijventerrein te vergroten.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

2) Pleit ervoor de zuidzijde van het plan in het kader van de beeldkwaliteit 'Markante bebouwing niveau I' te maken, aangezien dit de entree van het dorp wordt.

Beantwoording:

Het bebouwingsniveau II waarborgt een zorgvuldige en samenhangende uitstraling van de zuidrand. In combinatie met de groene omranding zal dit een goede overgang naar het landschap vormen. De zuidrand wordt als entree van wat grotere afstand ervaren. Het beeld wordt dan meer bepaald door (de samenhang van) het geheel, dan door de individuele panden. De zichtlocaties liggen veel prominenter langs de weg. Daarom is er een onderscheid gemaakt waarbij de architectuur en detaillering langs de Amersfoortseweg nog meer aandacht verdienen.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

3) Merkt op dat in het kader van beveiliging aan bepaalde normen voor verlichting dient te worden voldaan. In de toelichting staat nu dat rekening wordt gehouden met zo min mogelijk lichthinder richting het buitengebied, maar voor het bedrijventerrein zelf zou voor de verlichting rekening moeten worden gehouden met bepaalde normen voor de veiligheid

Beantwoording:

In het beeldkwaliteitplan is aangegeven dat de verlichting van de randwegen zorgvuldig uitgewerkt moet worden. Waarbij het bedrijventerrein goed verlicht is en lichthinder richting de omgeving wordt voorkomen. Een verlichtingsplan valt buiten de orde van het bestemmingplan. Een en ander wordt verder uitgewerkt in de fase van bouwrijpmaken. Daarnaast zal in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen, onderdeel van het in te stellen parkmanagement, de camerabeveiliging en de verlichting worden afgestemd.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

4) In de regels zou opgenomen moeten worden dat reclametekens onder de daklijnen blijven.

Beantwoording:

Dit wordt opgenomen in de beeldkwaliteitparagraaf van het bestemmingsplan. Dit is het toetsingskader voor welstand bij het verlenen van omgevingsvergunningen.

Aanpassing in bestemmingsplan:

Aanpassen beeldkwaliteitparagraaf t.a.v. reclame.

5) Verder zouden elementen op daken ter plaatse van 'Markante bebouwing type 1' in het gebouw geïntegreerd moeten worden en ter plaatse van 'Markante bebouwing type 2' een aantal meter achter de voorgevel geplaatst moeten worden.

Beantwoording:

Dit wordt opgenomen in de beeldkwaliteitparagraaf van het bestemmingsplan. Dit is het toetsingskader voor welstand bij het verlenen van omgevingsvergunningen.

Aanpassing in bestemmingsplan:

Aanpassen beeldkwaliteitparagraaf t.a.v. dakopbouwen.

6) In verband met zwerfvuil verdient laagblijvende beplanting niet de voorkeur in de groenstroken.

Beantwoording:

Een en ander wordt verder uitgewerkt in een inrichtingsplan.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

7) Wanneer gewerkt wordt met halfverdiepte parkeerkelders, zou de maximale bouwhoogte zodanig moeten zijn dat er 3 bouwlagen op de kelder gebouwd kunnen worden langs de Amersfoortseweg. Nu wordt dit een probleem met de maximale bouwhoogte van 12 m.

Beantwoording:

Een kantoorverdieping heeft een hoogte van 3,5 meter. Een halverdiepte parkeerbak heeft een hoogte van 1,5 meter boven maaiveld. Binnen de 12 meter zijn drie lagen op een parkeerbak mogelijk. Wanneer wordt gekozen voor een grotere verdiepingshoogte (t.b.v. bijvoorbeeld een showroom) kan gekozen worden om deze over meerdere lagen te maken. Een grotere bouwhoogte langs de Amersfoortseweg is niet wenselijk. Voor bijzondere gevallen is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om, onder voorwaarden, de maximale bouwhoogte met 2 meter te vergroten.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

8) In het uitgifteprotocol dient iets te worden geregeld zodat verkochte kavels niet eindeloos braak blijven liggen.

Beantwoording:

Dit valt buiten de orde van het bestemmingsplan.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

Inspreker 2

1) In het politiek café is aan de orde gekomen dat de politiek graag kennisintensieve bedrijven ziet verrijzen. De locaties langs de Amersfoortseweg zouden zich hier goed voor lenen, hier zou je qua beeldkwaliteit juist graag mooie beeldbepalende panden zien.

Beantwoording:

In het bestemmingsplan Haarbrug-Zuid zal langs de Amersfoortseweg een zone worden aangeduid waar zelfstandige kantoren mogelijk zijn binnen de bedrijfsbestemming. Op het overig deel van het terrein worden geen zelfstandige kantoren toegestaan. Kantoren als ondergeschikt onderdeel van het bedrijf zijn onder voorwaarden toegestaan.

Aanpassing in bestemmingsplan:

Zone langs de Amersfoortseweg aanduiden als zone waar zelfstandige kantoren mogelijk zijn.

2) Op de hoek Bisschopsweg en Amersfoortseweg staat een mooi oud pand. In hoeverre is dit pand beschermd? Aangezien er (nog) geen gemeentelijke monumentenverordening is, is er momenteel geen bescherming. Inspreker 2 pleit voor bescherming via het bestemmingsplan.

Beantwoording:

Bescherming van individuele panden gebeurt niet via het bestemmingsplan maar via de Monumentenwet. De gemeente bereidt momenteel een gemeentelijke monumentenverordening voor. Het betreffende pand komt in aanmerking om hierin opgenomen te worden.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

3) Het rapport Verkeersnetwerk Bunschoten wordt ter discussie gesteld. Volgens het rapport is een rondweg om Haarbrug heen verkeerskundig niet nodig. Knooppunt Hoevelaken zou in de toekomst het probleem moeten oplossen. Inspreker 2 betwijfelt de uitkomsten van het onderzoek. Hij vindt het een gemiste kans dat in het plan geen rekening is gehouden met de aanleg van een rondweg. Hij stelt voor deze door het plangebied heen aan te leggen en niet aan de buitenzijde van het bedrijventerrein, aangezien dit eenvoudiger te realiseren is.

Beantwoording:

Het standpunt van het college is dat de meest zuidelijk gelegen weg in het plangebied van Haarbrug-Zuid opgewaardeerd kan worden wanneer dat in de toekomst ooit noodzakelijk zou zijn. Verder wil het college doorgaand verkeer niet over het terrein sturen maar juist er omheen. De provincie Utrecht is tegen de aanleg van een rondweg, vanwege het nationaal landschap. Over 5 jaar zullen nieuwe tellingen moeten uitwijzen hoe de verkeerssituatie er dan voor staat.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

Inspreker 3

Vindt dat een rondweg juist sluipverkeer in de hand werkt, hij is voorstander van een ontmoedigingsbeleid.

Beantwoording:

Een ontmoedigingsbeleid van regionaal sluipverkeer valt buiten de reikwijdte van dit bestemmingsplan.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

Inspreker 4

Vraagt of er al uitgifteprijzen bekend zijn en hoeveel ha er netto uitgeefbaar is.

Beantwoording:

De prijzen zijn nog niet vastgesteld. Dit zal tegelijkertijd met de uitgiftecriteria gebeuren. In het plan is 13,4 ha netto uitgeefbaar. Hiervan is ongeveer 2/3 deel bestemd voor bedrijven van de Zuidwenk, de rest is voor autonome groei. Voor een berekening van het aantal hectaren voor autonome groei en transformatie Zuidwenk wordt verwezen naar pagina 16 van het voorontwerpbestemmingsplan.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen

Inspreker 1

vraagt of er een bushalte kan komen langs de Amersfoortseweg

Beantwoording:

Wat de bushalte betreft heeft de wegbeheerder, de provincie Utrecht, het standpunt dat er geen extra halte nodig is. Eén bushalte is voldoende voor de ontsluiting van het bedrijventerrein. De huidige locatie van de bushalte, direct ten noorden van de kruising met de N414, is goed zowel qua bedieningsgebied als verkeersveiligheid. De locatie is gunstig omdat hier de provinciale weg bij de verkeerslichten overgestoken kan worden.

Aanpassing in bestemmingsplan:

geen