Plan: | Haarbrug Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0301 |
Het plangebied is gesitueerd aan de rand van de bebouwde kom van Bunschoten. Het plangebied is momenteel overwegend agrarisch gebied, met aan de westzijde van de Amersfoortseweg enkele woningen. Aan de oostzijde van de Amersfoortseweg waren tot voor kort kleinschalige bedrijfsbebouwing en een manege aanwezig. Deze bebouwing is recentelijk gesloopt.
Het terrein grenst aan het polderlandschap van Arkemheen-Eemland. Een nationaal landschap dat grote kwaliteiten kent, maar dat in het tussengebied van Amersfoort-Bunschoten al een groot deel van zijn authentieke karakter verloren heeft. Met name de openheid die kenmerkend is voor dit type landschap is grotendeels verloren door de nabijheid van de snelweg, hoge woongebouwen en dominante bedrijfsbebouwing. Daar staat echter tegenover dat de tussenzone wel betekenis heeft als buffer tussen de beide kernen en als een verbindende schakel tussen de groengebieden.
Het plangebied bestaat in hoofdlijnen uit drie delen. Het middendeel wordt gevormd door een segment van de Amersfoortseweg. Aan de westzijde van deze weg bevindt zich een parallelweg die zowel gebruikt wordt voor de ontsluiting van de woningen en bedrijven en als route voor fietsverkeer. De rijbanen worden geflankeerd door brede bermen en sloten op de grens naar de aangrenzende percelen. De Amersfoortseweg is een provinciale weg die een zeer belangrijke functie heeft voor de ontsluiting van Bunschoten-Spakenburg en bovendien voor het nieuwe bedrijventerrein de verbinding zal gaan vormen met onder andere de A1.
Het plandeel ten westen van de Amersfoortseweg bestaat uit een reeks percelen die bebouwd zijn met vrij diverse lintbebouwing. Tussen de bebouwing bevinden zich oude boerderijen, kleine oudere woongebouwen, een aantal villa's van recenter datum en bedrijfsbebouwing van uiteenlopende signatuur. De erven zijn naar de weg toe open, maar naar de achterzijde veelal dicht begroeid. Het doorzicht naar het achterliggende landschap is daardoor beperkt. De landschappelijke structuur is in dit deel van het plangebied nog goed herkenbaar in het slotenpatroon.
Ook in het plangebied aan de oostzijde van de Amersfoortseweg, het grootste deel van de locatie, is het slotenpatroon een beeldbepalend element. De verkaveling staat hier bijna haaks op de weg (enkele graden gedraaid) en biedt een vergezicht over de polder. In tegenstelling tot de bebouwing aan de westzijde van de weg is de bebouwing hier eind 2008/2009 verwijderd. (manege en bebouwing Amersfoortseweg 11, 13 en 15) De noordelijke begrenzing van dit plandeel wordt gevormd door het terrein van Polynorm-Voestalpine. Aan de oostzijde van het plangebied bevindt zich, geadresseerd aan de Zevenhuizerstraat, een erf met boerderij en bijgebouwen waar koeien en varkens worden gehouden. Dit erf is met name aan de westzijde, de zijde die grenst aan het plangebied, groen ingericht met hoge bomen en dichte onderbegroeiing.
Locatiefoto's Amersfoortseweg
Locatiefoto's westzijde Amersfoortseweg
Doorzicht vanaf de Amersfoortseweg in oostelijke richting