Plan: | Haarbrug Zuid |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.HaarbrugZuid1200-0201 |
Het stedenbouwkundig plan voor Haarbrug-Zuid laat een combinatie zien van een efficiƫnt en goed doordacht bedrijventerrein met een zorgvuldige en bijzonder rijke landschappelijke inpassing. Het bedrijventerrein is dan ook in alle opzichten duurzaam. De opzet is helder, kwaliteitsvol en flexibel en kan daardoor goed de tand des tijds doorstaan. Bovendien is het terrein omzoomd door een kwaliteitsvolle groen- en waterstructuur met een hoge ecologische -, natuurlijke - en recreatieve waarde.
Stedenbouwkundig plan Haarbrug-Zuid, maart 201
De indeling van het terrein is in grote mate afgestemd op de structuur van het onderliggend polderlandschap. De lange lijnen die zo bepalend zijn voor het veenweidegebied krijgen een vertaling in het stratenpatroon. Bomenrijen versterken daarbij deze lijnen en overspannen de hele lengte van het plangebied.
In het ontwerp voor de Laakzone is langs de oostzijde van Haarbrug-Noord en langs het terrein van Polynorm-Voestalpine een eilandenrijk ingezet als landschappelijke buffer. In het stedenbouwkundig plan wordt dit bijzondere milieu verder doorgetrokken langs de volledige zuid- en oostrand van het bedrijventerrein. Waar de eilanden parallel lopen aan de poldersloten zijn ze langgerekt.
Waar de eilanden haaks staan op deze structuur zijn ze korter en grilliger van vorm. Conform de ambities van het schetsboek zijn de eilanden onderdeel van een waardevolle ecologische structuur. Dankzij een aaneengesloten voetpadennet over deze eilanden ontstaat bovendien een bijzonder luisterrijk recreatief netwerk, dat op gezette plekken verbonden is met het bedrijventerrein. Het komt daarmee zowel ten goede aan wandelaars van elders als aan werknemers die een ommetje maken, bijvoorbeeld tijdens de lunch.
Het open water is langs de randen van het bedrijventerrein markant aanwezig. Het meest in het oog springend is het water langs de Amersfoortseweg. Daar worden brede open waterpartijen gemaakt, waarachter de bedrijfbebouwing zich mag presenteren. De inrichting langs de Amersfoortseweg roept daarmee een sfeer op die vergelijkbaar is met het voorterrein van Polynorm-Voestalpine, dat zich direct aansluitend aan de noordzijde van het plangebied bevindt. Het water volgt de weg echter niet als een rechte watergang, maar kent daarentegen enkele verbredingen. Deze komen voort uit de lichte hoekverdraaiing tussen polder en Amersfoortseweg. Er ontstaat een reeks van coulissen die begrensd worden door bomenrijen. Deze coulissestructuur garandeert dat langs de Amersfoortseweg een zekere kleinschaligheid krijgt en een ritmering die kenmerkend is voor de lintstructuur langs deze weg.
De entree van het bedrijventerrein bevindt zich aan de zuidzijde. Daar wordt een rotonde aangelegd op de Amersfoortseweg. Vanaf de rotonde komt men via de randweg het gebied binnen en kan men vervolgens via een tweetal doorsteken de rest van het terrein bereiken. De wegenstructuur volgt een rechthoekig patroon, dat helder en overzichtelijk is. Bij de kruispunten is daarbij gekozen voor een meer geleidelijke aansluiting, waarbij zeer ruime bochtstralen zijn gebruikt. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens van enkele bedrijven om het terrein met zeer grote vrachtwagencombinaties te kunnen betreden.
In het stedenbouwkundig plan voor Haarbrug-Zuid is het aantal achterkantsituaties minimaal. Dit komt doordat de ontsluitingswegen veelal de randen van het terrein volgen. De bedrijven krijgen daardoor hun voorzijde en entree aan de rand van het landschap. Deze opzet komt zowel ten goede aan de uitstraling van de groene randen als aan de uitstraling en toekomstwaarde van de bedrijfspanden. Tussen deze randbebouwing bevindt zich een verbijzondering in de rand langs de Amersfoortseweg. Langs deze rand wordt ingespeeld op de ligging langs de Amersfoortseweg en de aanliggende waterstructuur. Hier is een reeks markante bebouwing voorzien die in de waterrijke rand ligt. Nabij de rotonde werkt de bebouwing als een accent bij het entreegebied van zowel Haarbrug-Zuid als van de gehele gemeente Bunschoten.
Westzijde
In het plandeel ten westen van de Amersfoortseweg brengt het stedenbouwkundig plan weinig wijzigingen met zich mee. De daar aanwezige bebouwing en erfinrichting kan worden gehandhaafd. Van belang is vooral het uitgangspunt dat de aanwezige woningen getransformeerd worden naar bedrijfswoningen, kantoor- of bedrijfsruimte. De eigenaren wordt daarbij de kans geboden om enige bedrijfsbebouwing op het eigen terrein te realiseren en in een specifiek geval ook een bedrijfswoning. De zone tussen deze bebouwing en de Amersfoortseweg is daarbij voorbehouden voor groen en water.
3D-impressie Haarbrug-Zuid (op basis van stedenbouwkundig plan 2010)