Plan: | Bedrijfscategorieën Ambachtstraat te De Bilt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0310.22004WP0015-VG01 |
Conform het vigerende bestemmingsplan ‘De Akker 2008’ zijn er op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt bedrijven uit categorie 1 en 2 toegestaan. Daarnaast zijn er middels aanduidingen ook bestaande bedrijven uit zwaardere categorieën toegestaan (3A en 3B). Deze staan genoemd in de Staat van bestaande Bedrijfsactiveiten welke onderdeel uitmaakt van de regels van het vigerende bestemmingsplan. In het vigerende bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid (artikel 9 lid 7 sub b) opgenomen om bedrijven van de ‘Staat van bestaande Bedrijfsactiviteiten’ af te voeren. Indien en voor zover is aangetoond dat de bedrijfsvoering blijvend is gestaakt, is het college bevoegd de Staat van bestaande Bedrijfsactiviteiten alsmede de plankaart te wijzigen door het afvoeren van bedrijven. Met het oog op de gewenste toekomstige transformatie van het bedrijventerrein naar wonen evenals het verminderen van de impact op de directe (woon)omgeving, acht gemeente De Bilt het wenselijk om waar mogelijk van deze wijzigingsbevoegdheid gebruik te maken. Voorliggend wijzingsplan voorziet hierin.
Een vijftal bedrijven op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt heeft aantoonbaar de bedrijfsvoering in de betreffende zwaardere categorie blijvend gestaakt. Het gaat om de volgende locaties:
De vijf locaties binnen het plangebied zijn gelegen aan de Ambachtstraat in De Bilt. De locaties liggen op een bedrijventerrein in een woonwijk en worden derhalve hoofdzakelijk omgeven door bedrijfspanden en woningen. De vijf locaties staan kadastraal als volgt bekend:
De percelen kennen een totale oppervlakte van circa 2.792 m2. In de onderstaande figuren is de ligging van het plangebied weergegeven.
Kadastrale kaart met aanduiding locaties plangebied (bron: perceelloep.nl)
Luchtfoto met aanduiding locaties plangebied (bron: Google Maps)
Het plangebied ligt binnen de begrenzing van het 'Bestemmingsplan De Akker 2008'. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad van De Bilt vastgesteld op 28 mei 2009. In het bestemmingsplan 'De Akker 2008' kennen de vijf locaties de enkelbestemming 'Bedrijfsdoeleinden' met de lettertekenaanduiding 'Staat van bestaande Bedrijfsactiviteiten zie bijlage 2'. Verder gelden voor de percelen de volgende specifieke lettertekenaanduidingen:
Op elk perceel is een bouwvlak aanwezig welke volledig mag worden bebouwd. Verder geldt voor elk perceel een maatvoering met betrekking tot het maximum bebouwingspercentage buiten het bouwvlak.
Gronden met de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' zijn hoofdzakelijk bestemd voor bedrijven in categorie 1 en 2 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten en ter plaatse van de lettertekenaanduiding voor specifieke bestaande bedrijven als genoemd in bijlage 2. Verder zijn de gronden bestemd voor ondergeschikte detailhandel, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Toetsing wijzigingsbevoegdheid
In het geldende bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid (artikel 9 lid 7 sub b) opgenomen die het college de bevoegdheid geeft om de Staat van bestaande Bedrijfsactiviteiten, als opgenomen in bijlage 2 van de voorschriften, alsmede de plankaart, te wijzigen door het afvoeren van bedrijven, indien en voor zover is aangetoond dat de bedrijfsvoering blijvend is gestaakt. De bedrijfsvoering als bedoeld in de Staat van bestaande Bedrijfsactiviteiten is op de vijf onderhavige locaties aantoonbaar blijvend gestaakt. Met voorliggend plan wordt beoogd potentiële toekomstige vestiging van desbetreffende bedrijven in de categorieën 3A en 3B te voorkomen. Daarmee wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden in de wijzigingsbevoegdheid.
Tenslotte geldt voor het plangebied het paraplubestemmingsplan 'Stedenbouwkundige bepalingen'. Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad van De Bilt vastgesteld op 28 oktober 2021. Dit plan bevat een aantal stedenbouwkundige bepalingen overgeheveld uit de gemeentelijke Bouwverordening. Zover van toepassing zijn de regels uit dit plan overgenomen in voorliggend wijzigingsplan.
Het wijzigingsplan 'Bedrijfscategorieën Ambachtstraat te De Bilt' bestaat uit de volgende stukken:
De toelichting is niet juridisch bindend, maar vormt een belangrijk onderdeel van het wijzigingsplan. De toelichting geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het wijzigingsplan ten grondslag liggen. Tot slot heeft de toelichting als doel om het wijzigingsplan te begrijpen en de regels op een correcte manier na te leven. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het wijzigingsplan en kunnen enkel in samenhang met elkaar 'gelezen' worden.
Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels en bepalingen gekoppeld om de uitgangspunten van het plan zeker te stellen.
De toelichting is als volgt opgebouwd:
Voorliggend wijzigingsplan heeft betrekking op de volgende vijf locaties:
Op deze locaties zijn momenteel enkel bedrijven gevestigd die opereren in milieucategorie 1 of 2. Bedrijven in deze categorieën kunnen met voorliggend wijzigingsplan de bestaande bedrijfsactiviteiten voortzetten. Het plan maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk ten opzichte van de vigerende planologische regeling en heeft uitsluitend betrekking op het afvoeren van bedrijven van de Staat van Bedrijfsactiviteiten met categorie 3A en 3B. Onderstaande figuren geven de vijf locaties in de huidige situatie weer.
Aanzicht Ambachtstraat 3 (bron: Google Streetview)
Aanzicht Ambachtstraat 5 (bron: Google Streetview)
Aanzicht Ambachtstraat 8a (bron: Google Streetview)
Aanzicht Ambachtstraat 15 (bron: Google Streetview)
Aanzicht Ambachtstraat 17 (bron: Google Streetview)
Op 11 september 2020 is de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) vastgesteld als rijksstructuurvisie. De NOVI vervangt onder andere de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR). De NOVI is de langetermijnvisie voor een duurzame fysieke leefomgeving in Nederland. Nederland staat voor een aantal urgente maatschappelijke opgaven, die zowel lokaal als regionaal, nationaal en internationaal spelen. Grote en complexe opgaven zoals klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie, bereikbaarheid en woningbouw zullen Nederland flink veranderen. Nederland heeft een lange traditie van zich aanpassen. Deze opgaven worden benut om vooruit te komen en tegelijkertijd het mooie van Nederland te behouden voor de generaties na ons. De NOVI biedt een perspectief om deze grote opgaven aan te pakken, om samen Nederland mooier en sterker te maken en daarbij voort te bouwen op het bestaande landschap en de (historische) steden. Omgevingskwaliteit is het kernbegrip: dat wil zeggen ruimtelijke kwaliteit én milieukwaliteit. Met inachtneming van maatschappelijke waarden en inhoudelijke normen voor bijvoorbeeld gezondheid, veiligheid en milieu. In dat samenspel van normen, waarden en collectieve ambities, stuurt de NOVI op samenwerking tussen alle betrokken partijen.
De NOVI heeft de maatschappelijke opgaven samengevat in 4 prioriteiten:
Onder deze prioriteiten hangen 21 nationale belangen die het lokale, regionale en provinciale niveau overstijgen. Deze belangen hebben onder andere betrekking op het realiseren van een goede leefomgevingskwaliteit, zorgt dragen voor een woningvoorraad die aansluit op woonbehoeften, het beperken van klimaatverandering, et cetera. De verantwoordelijkheid van het omgevingsbeleid ligt voor een groot deel bij provincies, gemeenten en waterschappen, waardoor inhoudelijke keuzes in veel gevallen ook het beste regionaal kunnen worden gemaakt. Met de NOVI wordt het proces in gang gezet waarmee de keuzes voor de leefomgeving sneller en beter gemaakt kunnen worden.
Conclusie
Onderhavig initiatief betreft een ontwikkeling van beperkte omvang zonder strijdigheid met de NOVI.
Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) in werking getreden. Gemeenten moeten bij het vaststellen van bestemmingsplannen, wijzigingsplannen of uitwerkingsplannen rekening houden met het Barro. Doel van het Barro is bepaalde onderwerpen uit het nationale beleid te verwezenlijken. In het Barro worden een aantal projecten opgesomd die een groot Rijksbelang hebben. Per project worden regels gegeven, waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen. De regels zijn een uitwerking van de onderwerpen uit het nationale beleid.
In het Barro zijn veertien onderwerpen met bijzonder rijksbelang beschreven:
Conclusie
Het initiatief valt niet onder een van de projecten uit het Barro. Door de gewenste ontwikkeling zal geen nationaal belang worden geschaad.
Het nationale beleid vraagt om een zorgvuldige afweging en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke en infrastructurele besluiten. Dit moet met behulp van de ladder voor duurzame verstedelijking worden onderbouwd. Deze verplichte toetsing is vastgelegd in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). Het Barro verwijst naar het Bro; geformuleerd is dat deze toetsing een procesvereiste is bij alle nieuwe ruimtelijke besluiten en plannen ten aanzien van bijvoorbeeld kantoorlocaties en woningbouwlocaties. Gemotiveerd dient te worden hoe een zorgvuldige afweging is gemaakt ten aanzien van het ruimtegebruik. De kernbepaling van de Ladder, artikel 3.1.6 lid 2 Bro, luidt:
'De toelichting van een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, bevat een beschrijving van de behoefte aan de voorgenomen stedelijke ontwikkeling. Indien blijkt dat de stedelijke ontwikkeling niet binnen het bestaand stedelijk gebied kan worden voorzien, bevat de toelichting een motivering daarvan en een beschrijving van de mogelijkheid om in die behoefte te voorzien op de gekozen locatie buiten het bestaand stedelijk gebied.'
Om dit te onderbouwen dienen de volgende stappen te worden doorlopen:
Stedelijke ontwikkeling
Om aan deze verplichting uit het Bro te kunnen voldoen dient allereerst te worden nagegaan of er sprake is van een stedelijke ontwikkeling.
In het Bro is het begrip stedelijke ontwikkeling als volgt vastgelegd:
'ruimtelijke ontwikkeling van een bedrijventerrein of zeehaventerrein, of van kantoren, detailhandel, woningbouwlocaties of andere stedelijke voorzieningen.'
Voorliggend plan ziet op het wijzigen van de planologische regeling inzake de toegestane bedrijvigheid voor een vijftal locaties op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt. Het plan maakt geen ruimtelijke ontwikkeling(en) mogelijk als bedoeld in het Bro. Toetsing aan de Ladder voor duurzame verstedelijking is derhalve niet vereist.
Conclusie
Het initiatief is niet strijdig met het oogmerk van de Ladder voor duurzame verstedelijking.
De Omgevingsvisie provincie Utrecht is op 10 maart 2021 vastgesteld. In de Omgevingsvisie worden integrale lange termijn ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving van de provincie Utrecht vastgelegd. De Omgevingsvisie is een samenvoeging van onder andere de ruimtelijke structuurvisie, mobiliteitsvisie, natuurvisie en het bodem-, water- en milieuplan. De Omgevingsvisie vormt een samenhangend pakket met de instrumenten Programma's en Omgevingsverordening.
In de Omgevingsvisie zijn zeven thema's uitgewerkt. Per thema zijn belangrijke keuzes gemaakt. Hieronder worden de zeven thema's benoemd.
Beoordeling
Voorliggend plan ziet op het wijzigen van de planologische regeling inzake de toegestane bedrijvigheid voor een vijftal locaties op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt. De maximaal toegestane milieucategorie zal voor deze locaties worden afgeschaald. De ontwikkeling komt de leefbaarheid van de omgeving in potentie ten goede. Dit sluit aan bij de provinciale ambities met betrekking tot een gezonde woon- en leefomgeving.
Conclusie
Het initiatief is in lijn met het genoemde in de provinciale Omgevingsvisie.
De Omgevingsvisie komt juridisch tot uitdrukking in een Omgevingsverordening met regels voor de leefomgeving. Zo’n 20 verordeningen, regelingen en besluiten zijn samengevoegd in 1 provinciale Omgevingsverordening. De regels zijn herschreven, samengevoegd, vereenvoudigd en op elkaar afgestemd. Op 10 maart 2021 hebben Provinciale Staten de Omgevingsvisie en Interim Omgevingsverordening vastgesteld. Daarmee zijn deze documenten definitief geworden. De Omgevingsvisie en Interim Omgevingsverordening zijn vanaf 1 april 2021 in werking getreden.
Beoordeling
Voorliggend plan ziet op het wijzigen van de planologische regeling inzake de toegestane bedrijvigheid voor een vijftal locaties op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt. De maximaal toegestane milieucategorie zal voor deze locaties worden afgeschaald. Het plangebied is gelegen in bestaand stedelijk gebied. Voorliggend plan maakt geen nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk.
Conclusie
Voorliggend plan is niet strijdig met het bepaalde in de provinciale omgevingsverordening.
In het Bilts Manifest wordt het toekomstbeeld van de gemeente De Bilt voor 2030 beschreven. Daarbij wordt gekeken naar de bestaande kwaliteiten van De Bilt als vertrekpunt. De zes kernkwaliteiten die zijn geïdentificeerd, zijn als volgt:
De zes kernkwaliteiten hebben tevens gediend als vertrekpunt voor de Structuurvisie De Bilt 2030. Vanuit de bestaande kwaliteiten kiest de gemeente ervoor via drie 'routes' (ontwikkelingsrichtingen) toe te werken naar 2030. Dat zijn de ontwikkelingsrichtingen Innovatie en Creatie, Vitalisatie en Recreatie. Per ontwikkelingsrichting wordt in het Bilts Manifest een toekomstschets gegeven. Met de Structuurvisie 2030, die hieronder beschreven wordt, zijn de kernkwaliteiten en ambities van De Bilt vertaald in ruimtelijk beleid. Voor de inhoudelijke toetsing van voorliggend beleid wordt dan ook verwezen naar de structuurvisie.
Op 29 maart 2012 heeft de gemeenteraad van De Bilt de Structuurvisie 'Gemeente De Bilt 2030 Behoud door ontwikkeling' vastgesteld. Hiermee heeft de gemeente vanuit het oogpunt van goede ruimtelijke ordening de kaders voor het ruimtelijk beleid vastgelegd. De gemeente vindt het belangrijk nu een stevige koers uit te zetten, zodat zij in de toekomst haar gezichten en kwaliteiten kan waarborgen en nieuwe kansen die zich aandienen kan verzilveren. In Het Bilts Manifest is gezamenlijk met een brede afvaardiging van de bevolking nagedacht over de kwaliteiten van de gemeente en zijn in het verlengde daarvan drie ontwikkelingsrichtingen vastgelegd.
In de structuurvisie worden deze onderdelen een slag verder gebracht en heeft een ruimtelijke vertaling op hoofdlijnen plaats. De structuurvisie is daarmee in hoofdzaak een ruimtelijk document, maar zij heeft nadrukkelijk haar wortels in de maatschappelijke opgaven die er spelen.
Zes kwaliteiten
De gemeente De Bilt heeft een aantal specifieke kwaliteiten die haar maken tot een zeer prettige leefomgeving. Het in 2010 opgestelde Bilts Manifest beschrijft een zestal (overkoepelende) kwaliteiten van de gemeente; deze zijn integraal onderdeel van de structuurvisie:
Zes speerpunten
Om de zes kwaliteiten te behouden zet de gemeente in de structuurvisie in op zes speerpunten. Het gaat daarbij niet alleen over het afwegen van belangen, maar vooral over het vastleggen van de waarden voor de toekomst. Aanvullend wordt ook een werkwijze beschreven, die een strategie en houding weerspiegelt voor de toekomstige ontwikkeling van de gemeente. De overkoepelende visie is dat de gemeente De Bilt moet inzetten op kwaliteit boven kwantiteit. De zes speerpunten en de werkwijze vormen samen de visie op de gemeente:
Voor de kern van De Bilt wordt in de structuurvisie genoemd dat de Ambachtstraat als klein bedrijventerrein middenin De Bilt wordt getransformeerd tot woongebied.
De cultuurhistorische waardenkaart (vastgesteld d.d. 27 oktober 2011) van de gemeente De Bilt bevat de beschrijvingen van vijftig cultuurhistorische waarden die kenmerkend zijn voor de gemeente. De beschrijvingen zijn opgesteld in samenwerking met de klankbordgroep landschapsontwikkelingsplan. Het geheel bestaat uit een catalogus van geïllustreerde beschrijvingen, waarderingen, een toelichting en diverse kaarten.
De cultuurhistorische waardenkaart heeft een drieledig doel:
Onder cultuurhistorische waarden wordt verstaan: de zichtbare historische elementen en structuren die bepalend zijn voor het karakter van de gemeente en voor de ‘leesbaarheid’ van de geschiedenis. Voorbeelden zijn: monumenten en gebouwen zoals kerken, molens, boerderijen en landhuizen, maar ook landschappelijke zaken, zoals: de bijzondere middeleeuwse verkaveling in het veenweidegebied, historische wegen, de lanen en parken van landgoederen, geriefhoutbosjes, zichtlijnen, en loswallen.
De cultuurhistorische waardenkaart bestaat uit een inventarisatie van cultuurhistorische waarden verdeeld in vijf thema’s. De vijf thema’s zijn zo gekozen dat ze de wordingsgeschiedenis en het huidige karakter van de bewoning in het Biltse het beste weergeven. Het gaat om de volgende thema's:
Daarnaast is een 'startlijst' opgesteld. Deze lijst bevat vijftig cultuurhistorische objecten in de gemeente. Geen van deze cultuurhistorische objecten bevinden zich binnen het plangebied.
Het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (GVVP) beschrijft het beleid van de gemeente De Bilt voor de periode tot aan 2020. Het GVVP steekt in op het benutten van de bestaande infrastructuur en mensen te stimuleren om slimme keuzes in hun vervoermiddel te laten maken. De visie is uitgewerkt in drie hoofddoelen, te weten bereikbaarheid, leefbaarheid (waaronder verkeersveiligheid) en slimmer reizen.
Concreet vertalen deze thema's zich in het verbeteren van de doorstroming op de Soestdijkseweg, openbaar vervoer tussen station Bilthoven en de Uithof, duidelijkere keuzes tussen functie en inrichting van de weg, verkeerseducatie en een aantrekkelijk fietsnetwerk.
Op 30 november 2021 is door de gemeenteraad van gemeente De Bilt de 'Klimaatadaptatievisie 2050' en het Water- en Rioleringsplan 2022-2026 vastgesteld. In de klimaatadaptatievisie worden de opgaven en kansen beschreven. Deze visie moet leiden tot een klimaatbestendig De Bilt in 2050. Er zijn in de visie vijf opgaven beschreven:
De gemeente wil zich voorbereiden op de veranderingen veroorzaakt door klimaatverandering vanuit de visie op de leefomgeving. De wens is om in de gemeente een gezond woon-, werk- en leefklimaat voor mens, dier en plant te creëren. Concreet betekent dit o.a. dat locaties van groot maatschappelijke belang, waarvan aantasting voor ontwrichting van de samenleving zorgt (zoals hoofdinfrastructuur, nutvoorzieningen en zorgcentra) bestand zijn tegen het veranderende klimaat. De gemeente voorkomt zoveel mogelijk onomkeerbare schade, zoals bodemzettingen, sterfte van flora en fauna en schade aan de volksgezondheid. Voor de concretisering van de visie sluit de gemeente aan bij de ambities uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA), de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) en de leidraad klimaatadaptief bouwen die momenteel in de regio wordt opgesteld.
Het Water- en rioleringsplan De Bilt 2022-2026 beschrijft de invulling van de wettelijke gemeentelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater. Ook de wijze van beheer van het gemeentelijke oppervlaktewater in de gemeente De Bilt wordt beschreven, omdat het oppervlaktewater een belangrijke bijdrage levert aan waterhuishouding en het reguleren van de grondwaterstand. Water houdt zich niet aan grenzen en het is belangrijk dit aspect integraal mee te nemen, mede in relatie tot wateroverlast.
De klimaatadaptatievisie en het Water- en rioleringsplan (WRP) hebben grote samenhang. In het WRP is de uitwerking van wateroverlast en droogte voor de komende 5 jaar opgenomen. Om deze opgave op te pakken gaan we grootschalig afkoppelen. Projecten in de openbare ruimte zonder rioolvervanging stimuleren we met een bijdrage uit de rioolheffing, zodat hier ook regenwater afgekoppeld kan worden. De ambitie is om zoveel mogelijk te ontharden, te vergroenen en hemelwater vast te houden waar het valt.
Voorliggend plan ziet op het wijzigen van de planologische regeling inzake de toegestane bedrijvigheid voor een vijftal locaties op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt. De maximaal toegestane milieucategorie zal voor deze locaties worden afgeschaald. De ontwikkeling komt de leefbaarheid van de omgeving in potentie ten goede. Voorts wordt met onderhavig plan ingespeelt op de gewenste toekomstige transformatie van het bedrijventerrein naar wonen. Deze gewenste ontwikkeling wordt specifiek genoemd in de gemeentelijke structuurvisie. Er is met voorliggend plan geen sprake van (gedeeltelijke) sloop en/of nieuwbouw. Er is geen sprake van toe- of afname van verhardingen. De verkeers- en parkeersituatie blijft gelijk ten opzichte van de huidige situatie. Het initiatief is passend in het gemeentelijk beleid.
Voorliggend plan ziet op het wijzigen van de planologische regeling inzake de toegestane bedrijvigheid voor een vijftal locaties op het bedrijventerrein aan de Ambachtstraat in De Bilt. Op deze vijf locaties zijn volgens de huidige planologische regelgeving specifieke bedrijven opererend in milieucategorie 3.1 en 3.2 bij recht toegestaan. Met voorliggend wijzigingsplan wordt deze bepaling geschrapt en zijn enkel nog bedrijven uit milieucategorie 1 en 2 als genoemd in de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. De potentiële milieubelasting neemt met voorliggend plan af.
De bestaande panden worden met voorliggend initiatief niet gewijzigd. Er is geen sprake van (gedeeltelijke) sloop en/of nieuwbouw. Ook zullen er geen (bodemroerende) werkzaamheden plaatsvinden. De waterhuishouding, verkeersgeneratie en parkeerdruk blijven gelijk. Er worden geen nieuwe milieugevoelige functies mogelijk gemaakt. Nadere toetsing en/of onderzoek naar de aspecten archeologie, bedrijven en milieuzonering, bodem, cultuurhistorie, duurzaamheid, ecologie, externe veiligheid, geluid, luchtkwaliteit en water wordt niet noodzakelijk geacht.
Wettelijk kader
Gelet op het bepaalde in artikel 3.1 Wro moet in het kader van een bestemmingsplan en wijzigingsplan onder andere inzicht worden verschaft in de economische uitvoerbaarheid van het plan. In verband daarmee is eerst onderzocht of voor het onderhavige wijzigingsplan op grond van artikel 6.12, eerste lid Wro de verplichting bestaat om één of meer exploitatieplannen vast te stellen.
Op grond van artikel 6.12, lid 1 van de Wro stelt de gemeenteraad een exploitatieplan vast voor gronden waarop een in het Besluit ruimtelijke ordening (hierna: Bro) aangewezen bouwplan is voorgenomen. Dit zijn de volgende bouwplannen:
Op grond van artikel 6.12, lid 2 Wro kan van deze verplichting worden afgezien, indien (globaal) sprake is van de volgende factoren:
Voor de beoordeling van de vraag of het kostenverhaal anderszins verzekerd is, is de eigendomsituatie van belang. In het geval dat alle gronden binnen een exploitatiegebied eigendom zijn van de gemeente, kan de gemeente de kosten van de grondexploitatie verrekenen in de prijs van de uit te geven bouwrijpe kavels. In dat geval is het kostenverhaal afdoende anderszins verzekerd en is het vaststellen van een exploitatieplan niet verplicht. Een andere mogelijkheid is dat de gemeente in een overeenkomst met de ontwikkelaar heeft vastgelegd hoe de kosten van de grondexploitatie worden verrekend. Ook in dat geval is het vaststellen van een exploitatieplan niet verplicht.
Situatie
Voorliggend plan is geïnitieerd door gemeente De Bilt. Een exploitatieplan of anterieure overeenkomst is niet aan de orde. De planontwikkeling komt geheel voor rekening en risico van de gemeente.
Aangezien er invulling wordt gegeven aan een wijzigingsbevoegdheid in het vigerend bestemmingsplan en de impact op de omgeving beperkt en positief is, wordt het wijzigingsplan direct als ontwerp wijzigingsplan ter inzage gelegd.
Een ontwerpwijzigingsplan dient conform afdeling 3.4 Awb gedurende 6 weken ter inzage gelegd te worden. Hierbij is er de mogelijkheid voor een ieder om zienswijzen in te dienen op het plan. Na vaststelling door het college wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het wijzigingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid voor belanghebbenden beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.
De binnen het plangebied gevestigde bedrijven zijn geïnformeerd over voorliggend plan. De eigenaren van Ambachtstraat 3 hebben aangegeven bezwaar te hebben tegen het verwijderen van de categorie 3 aanduiding. Met name vanwege een uitbreidingswens van de huidige bedrijfsactiviteiten en mogelijke waardevermindering van het pand. Er is echter op deze locatie geen sprake van voortgezette bedrijfsvoering en daarmee ook geen planologisch recht op een dergelijke categorie 3 aanduiding. Daarnaast is inmiddels geconstateerd dat de uitbreidingswensen binnen de bestemming, zoals deze na wijziging van het bestemmingsplan ontstaat, mogelijk zijn. Vanuit de andere vier bedrijven zijn geen bezwaren naar voren gekomen.
Het ontwerp van het wijzigingsplan is in het kader van het wettelijk vooroverleg toegezonden aan de Provincie Utrecht, de Gasunie en de Veiligheidsregio Utrecht. Deze hadden geen opmerkingen op de stukken.
Het ontwerp van het wijzigingsplan heeft voor zes weken ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen zienswijzen ingediend.
Voor het wijzigingsplan is gebruik gemaakt van de in de Wet ruimtelijke ordening opgenomen standaardvorm van de Standaard Vergelijkbare Bestemmingplannen 2012 (SVBP 2012).
Dit wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het wijzigingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangewezen. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en regels betreffende het gebruik gekoppeld.
De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit wijzigingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het wijzigingsplan ten grondslag liggen. Ook is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het wijzigingsplan.
In deze paragraaf wordt de systematiek van de regels en de wijze waarop de regels gehanteerd dienen te worden uiteengezet. Op het voorliggende wijzigingsplan zijn de regels van het bestemmingsplan 'De Akker 2008' van toepassing, met dien verstande dat de regels en verbeelding zijn aangepast zodat deze conform SVBP 2012 zijn. De regels en verbeelding van het wijzigingsplan zijn opgesteld conform de RO-standaarden 2012, waarbij in het bijzonder het IMRO 2012 (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) en de SVBP 2012 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen) van belang zijn. Het wijzigingsplan maakt, na inwerkingtreding, integraal onderdeel uit van het bestemmingsplan 'De Akker 2008'.
Hieronder volgt een toelichting op de gehanteerde bestemming.
Bedrijf
De vijf bedrijfslocaties waar voorliggend wijzigingsplan betrekking op heeft zijn overeenkomstig de vigerende regeling als 'Bedrijf' bestemd. De bij de regels behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten bevat de toegelaten bedrijfsactiviteiten in dit kader (maximaal milieucategorie 2). De opsomming van bedrijven is ontleend aan de VNG-brochure 'Bedrijven en Milieuzonering' en overgenomen uit bestemmingsplan 'De Akker 2008'.